szépzöld

Rakott zöldbab

Sulyok Józsefné, 2010. dec. 14.


A kertünkben megtermett zöldbabot többféleképpen tudjuk feldolgozni. Most próbáltam ki először rakott formában és megmondom őszintén mindenkinek nagyon ízlett.

Rakott zöldbab

A zöldbab mindkét végét vágjuk le és kis darabokra tördeljük össze. Jól mossuk meg, tegyünk párolóedénybe vizet, ebbe helyezzük el a szűrős betétet, melybe beleraktuk a zöldbabot, szórjunk rá sót, tegyük a tetejére a fedőt és addig pároljuk, míg a bab meg nem puhul. Közben azért néha kavarjuk meg.

 

Egy edénybe tegyünk fel zsiradékot, kockázzunk bele 2-3 fej hagymát, pár gerezd fokhagymát, kis ideig dinszteljük, majd tegyünk hozzá zöldpaprikát, friss paradicsomot, piros-aranyat, és mintha lecsót készítenénk, egy kicsit főzzük össze. Majd rakjunk bele pirospaprikát, tegyünk rá egy kevés őrölt-borsot, és végül a darált húst is tegyük bele. Szórjuk meg sóval és ezt is pároljuk puhává, mindig egy kis víz hozzáadásával.

 

Egy edénybe tegyünk egy kis zsiradékot, tegyünk bele a megmosott rizst, kis ideig pirítsuk, majd öntsünk rá vizet és pároljuk puhává.

 

Amikor külön-külön minden elkészült, vegyünk elő egy jénai tálat, az alját kenjük ki egy kevés vajjal. A zöldbab felét tegyük a tálba, erre rakjuk rá szűrőkanállal a darált-húst, majd tegyük rá a rizst és végül fedjük be a zöldbab másik felével. A visszamaradt pörköltszaftot tegyük vissza a főzőlapra, melegítsük át és bőven tegyünk bele fejfölt. Jól melegítsük át és az egészet öntsük rá a rakott zöldbab tetejére. De úgy még jobb, ha a szaft felét a rakott közepére tesszük. Tegyük be a sütőbe és süssük meg. Nem kell neki sok idő, hiszen minden már meg van főve. Amikor már majdnem megsült, tetejére szórhatunk reszelt sajtot és pirítsuk aranysárgává.

 

Ezt a receptet most télen is el lehet készíteni, hiszen a fagyasztott mirelit zöldbab is kiválóan megfelel. 

 

Kapcsolódó cikk:

Zöldbabbal a rák ellen 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.június 22., péntek / 17:00

Gyenge, sárgásodó fü

2018.június 22., péntek / 16:55

Bebarnultak a pálmám levelei

2018.június 18., hétfő / 16:51

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)

2018.június 18., hétfő / 10:58

Borostyán kárzevője

2018.június 18., hétfő / 10:50

Nyárfa hajtás írtás

2018.június 15., péntek / 09:53

húsz éves fagyal helyén jelenleg két éves fagyal van, mely tavaly is, idén is sárgul. Mi lehet a betegsége? Évente kétszer kap műtrágyás oldatot. Köszönöm a választ.

2018.június 15., péntek / 07:52

Kövèrporcsin írtàsa vetemènyesből

2018.június 11., hétfő / 18:18

Mivel írtsam ki a gyomot?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia