szépzöld

Rakott zöldbab

Sulyok Józsefné, 2010. dec. 14.


A kertünkben megtermett zöldbabot többféleképpen tudjuk feldolgozni. Most próbáltam ki először rakott formában és megmondom őszintén mindenkinek nagyon ízlett.

Rakott zöldbab

A zöldbab mindkét végét vágjuk le és kis darabokra tördeljük össze. Jól mossuk meg, tegyünk párolóedénybe vizet, ebbe helyezzük el a szűrős betétet, melybe beleraktuk a zöldbabot, szórjunk rá sót, tegyük a tetejére a fedőt és addig pároljuk, míg a bab meg nem puhul. Közben azért néha kavarjuk meg.

 

Egy edénybe tegyünk fel zsiradékot, kockázzunk bele 2-3 fej hagymát, pár gerezd fokhagymát, kis ideig dinszteljük, majd tegyünk hozzá zöldpaprikát, friss paradicsomot, piros-aranyat, és mintha lecsót készítenénk, egy kicsit főzzük össze. Majd rakjunk bele pirospaprikát, tegyünk rá egy kevés őrölt-borsot, és végül a darált húst is tegyük bele. Szórjuk meg sóval és ezt is pároljuk puhává, mindig egy kis víz hozzáadásával.

 

Egy edénybe tegyünk egy kis zsiradékot, tegyünk bele a megmosott rizst, kis ideig pirítsuk, majd öntsünk rá vizet és pároljuk puhává.

 

Amikor külön-külön minden elkészült, vegyünk elő egy jénai tálat, az alját kenjük ki egy kevés vajjal. A zöldbab felét tegyük a tálba, erre rakjuk rá szűrőkanállal a darált-húst, majd tegyük rá a rizst és végül fedjük be a zöldbab másik felével. A visszamaradt pörköltszaftot tegyük vissza a főzőlapra, melegítsük át és bőven tegyünk bele fejfölt. Jól melegítsük át és az egészet öntsük rá a rakott zöldbab tetejére. De úgy még jobb, ha a szaft felét a rakott közepére tesszük. Tegyük be a sütőbe és süssük meg. Nem kell neki sok idő, hiszen minden már meg van főve. Amikor már majdnem megsült, tetejére szórhatunk reszelt sajtot és pirítsuk aranysárgává.

 

Ezt a receptet most télen is el lehet készíteni, hiszen a fagyasztott mirelit zöldbab is kiválóan megfelel. 

 

Kapcsolódó cikk:

Zöldbabbal a rák ellen 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia