szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

11 érv a dió mellett

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 10.


A közönséges dió - más néven pompás dió – nemcsak finom, hanem számos egészségi probléma orvoslója is.  

11 érv a dió mellett

A diófélék családjába tartozik, Elő-Ázsiában, Dél-Kelet-Európában honos. Európába a 15. század elején került. Terebélyes, 10-20 méter magas fa, egy kertből sem hiányozhat, ha van számára elég hely. Régen szívesen ültették a baromfiudvarba, istállók mellé, mert levelének illata távol tartotta az apró vérszívó rovarokat. A diófának minden részét hasznosítják.

Kérge szürkésfekete, lemezekre repedezett, melyek felülete sima. Ágai erőteljesek, vaskosak, simák. A fiatal hajtások zöldek, később barnák, majd szürkévé válnak. A levelei ellipszis alakúak, porzós barkák az előző évi vesszőkön, a termős virágok a hajtások csúcsán vagy a csúcs közelében májusban nyílnak a szél porozza be.

Termésének külső fala zöld, húsos, éréskor megbarnul. Benne található a kemény dióhéj és a fajtától függően 3-5 cm átmérőjű mag.
Gyógynövényként a termésburkot és a leveleket használják. Az egészséges, ép, zöld leveleket és az érett termések barna, feketés héját gyűjtik júniustól augusztusig, melynek íze fanyar, kesernyés.

Kémiai alkotórészek a levélben: keserűanyagok, cserzőanyagok, kávésav, flavonoidok, illóolaj, neoklorogénsav és C-vitamin. Vértisztító, emésztést serkentő, összehúzó hatása van.

Teáját gyomor, bélhurut, hasmenés, étvágytalanság, magas vérnyomás esetén isszák.

Külsőleg a levél forrázatát bőrbetegségek, szemgyulladás ellen borogató-szerként alkalmazzák.
5 g hatóanyagot leforráznak 2 dl vízzel, 5 percig hagyják állni, majd leszűrik. Fürdőkúrában aranyér, bőrkiütések kezelésére hatásos szer.

Kémiai alkotórészek a termésburokban: juglon, cserzőanyagok, cukrok, kalcium-sók, almasav, citromsav és C-vitamin.
Összehúzó, izzadásgátló hatása van. Belsőleg nem alkalmazható, külsőleg fürdőkúrában használják izzadás-gátlóként. Olívaolajban főzve barna hajfesték nyerhető belőle.

A dióbél vérszegénység, sápadtság ellen hatásos. A magvak magas olajtartalmúak, a hidegen sajtolt zsíros olaj értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Érelmeszesedés megelőzésére naponta 1-2 kávéskanálnyit fogyaszthatunk belőle. Majonézek, saláták készítéséhez hidegen használják. A diót, hogy hosszú idei friss maradjon, tárolás előtt a napon szárítsuk, mert erősebb hőhatásra, pl. sütőben szárítva a dióbél megbarnul és keserűvé válik.

Fájából értékes bútor készíthető. A növény részeit különböző iparágak is felhasználják (faipar, élelmiszeripar).

Kapcsolódó cikk:

Így nem lesz avas a diód!
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia