szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek

Topor Erika, 2013. máj. 06.


Manapság nagyon nagy divatja lett az aromaterápiának, az illóolajok használatának. Kedvtelésből és gyógyító célból egyaránt újra felfedeztük az aromanövényeket.

12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek

Mi is az aromaterápia?


Az aromaterápia a gyógynövényekből kivont illóolajok segítségével fejti ki jótékony hatását. Mivel egyetlen cseppnyi olajhoz is rengeteg növényre van szükség, így az illóolajoknak sokkal erőteljesebb a hatásuk, mint ugyanazon gyógynövényekből készül egyéb készítményeknek (most a teákra és főzetekből készülő borogatásokra gondolunk elsősorban). Az illóolajok használatának alapvető szabályait mindig be kell tartani.


Az illóolajokat kismamák nem használhatják, kizárólag orvosi engedélyre és előírásra, de így is csak külsőleg alkalmazhatók.


Az illóolajok vízben nem oldódnak, így fürdők és borogatások esetében hordozóanyagot kell használni, mely lehet só, méz vagy tej, tejszín is.


Az illóolajok bonyolult kémiai vegyületek, melyek sokszor irritálhatják a bőrt, és más allergiás reakciót is kiválthatnak, így töményen ne alkalmazzuk őket, hanem keverjük bázisolajokhoz, mint például a mandula, búzacsíra vagy szezámolaj.


Az aromaterápiás szerek befolyásolhatják a homeopátiás kezelés eredményességét, így alkalmazásuk között legalább fél órának el kell telnie. Nagy hígítású (C200 vagy nagyobb) homeopátiás kezelés esetén pedig az aromaterápiás készítményeket kerülni kell.


Kismamáknak és babáknak kizárólag kiváló minőségű, 100%-os tisztaságú, természetes, adalékanyagmentes illóolajat szabad használni. Bár ez gyakorlatilag igaznak kellene lennie a többi felhasználó esetében is, mert az aromaterápia lényege, pont a természetes és tiszta gyógymód, de manapság egyre több hamisított aromatikumot lehet kapni, így nehéz megállapítani, melyek használhatók babáknál, kisgyermekeknél.


Ne felejtsük el, hogy a párologtatáshoz általában silányabb minőségű illóolajakat is lehet kapni, és ez nem keverendő össze a bőrrel érintkezésbe kerülő illóolajokkal.
 

A gyermekek orra sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, így gyermekek közelében sokkal kevesebb olajat használjunk.


A várandósság első 3 hónapjában kerüljük az illóolajok használatát, mert kedvezőtlenül befolyásolhatják az ekkor amúgy is felborult hormonrendszert.


Az illóolajok adagolása nagy körültekintést igényel. A szoptatós anyukák adagja 1 teáskanál alapolajba 1 csepp illóolaj lehet, újszülötteknél (0-6 hetes korig) masszírozáshoz 100 ml alapolajba 1 csepp olajat keverhetünk csak, betegség esetén babáknál 1 evőkanál alapolajba 1 csepp illóolaj használható. 3 hónapos kortól egy teáskanál alapolajba 1 csepp illóolaj arányt alkalmazhatunk.


Az aromaterápia ezen alkalmazásmódjairól legbővebben a francia szakirodalomban lehet utánanézni, így franciául tudók előnyben vannak.


Kisgyerekeknek az alábbi illóolajok alkalmazása tilos: boróka, kámfor, rozmaring, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg.
 

Kapcsolódó cikk:

Vigyázat, elaltat! – A komló
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.április 28., vasárnap / 08:32

Lyukacsos a szilvafa levele.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia