szépzöld

Kukacos cseresznye

Ágnes     3 449 napja     9278 megtekintés
Segítséget kérnék cseresznyefánkhoz. Tavaly tavasszal költöztünk kertes házba, ahol a kert egyik dísze egy szép (és látszólag egészséges) cseresznyefa. A csodaszép virágzás után alig vártuk kislányommal a szüretet, ami azonban szinte elmaradt, mert valamennyi (!!) szem cseresznyének lakója akadt. Úgy tudom, hogy a cseresznyefa alatt lévö föld a fertözött. Mit kell tennem, hogy újra egészséges cseresznyét szedhessünk a fáról? Gond-e ilyen esetben, ha a saját cseresznyefánkat kezelem, de a szomszédban álló fa kezelés nélkül marad? Segítségét elöre is köszönöm.Segítséget kérnék cseresznyefánkhoz. Tavaly tavasszal költöztünk kertes házba, ahol a kert egyik dísze egy szép (és látszólag egészséges) cseresznyefa. A csodaszép virágzás után alig vártuk kislányommal a szüretet, ami azonban szinte elmaradt, mert valamennyi (!!) szem cseresznyének lakója akadt. Úgy tudom, hogy a cseresznyefa alatt lévö föld a fertözött. Mit kell tennem, hogy újra egészséges cseresznyét szedhessünk a fáról? Gond-e ilyen esetben, ha a saját cseresznyefánkat kezelem, de a szomszédban álló fa kezelés nélkül marad? Segítségét elöre is köszönöm.
0
0
szavazat


3 HozzászólásStrasszerné Mariann
2016. ápr. 27. (786 napja)
virágzás után mivel permetezzem a cseresznyefát cseresznyelégy ellen,soha nem volt a fa permetezve
Böjte József
2016. márc. 20. (824 napja)
Mivel permetezzem kukac ellen és mikor.
Térmeg János
2009. jan. 27. (3 433 napja)

Kedves Ágnes!
A talajban telelő cseresznyelégy akkor rajzik, amikor a cseresznye gyümölcskezdeményei zöldborsó méretűek. A nőstény cseresznyelegyek a zöld vagy csak enyhén színeződött gyümölcsök bőrszövete alá rakják le tojásaikat A légy nősténye ekkor ragasztja a gyümölcsre a tojását, amelyből lábatlan nyű kel ki és belerágja magát a cseresznyébe, a gyümölcs "kukacos" lesz. Érdekes módon ennek a kártevőnek a hideg tél kedvez, tehát az idén ismét erőteljes támadásra számíthatunk.

Az ellene való védekezésre nagy szerválaszték áll rendelkezésünkre, ezek hatásfoka jó, de a nehézséget a permetezés időzítése jelenti. A permetezés időpontjának meghatározása a cseresznyelégy rajzásának megfigyelésén alapszik. Erre a célra ragadós sárgalap használata javasolt. A védekezést a legyek megjelenésekor kell megkezdeni - figyelembe véve a fajta várható érési idejét és a szer élelmezés -egészségügyi várakozási idejét.

Védekezési lehetőség még először is a lehullott cseresznyék gyors összeszedése, hogy a lárvák ne tudjanak a talajba mászni és a következő évben ismét károsítani. Célszerű az érő fa alját foliával leteríteni, így nagy biztonsággal megakadályozzuk a talaj fertőzést. Ősszel ássuk fel a fák körül a talajt, így a bábok a felszínre kerülnek és télen megfagyhatnak vagy megeszik őket a madarak.Ez a következő évre nyújt segítséget.

Ebben az évben csökkenthetjük a fertőzés mértékét ha lárvák várható kelési idejére a fa alatti területet keményre döndöljük, így a talajban kifejlődött legyek kisebb szmben tudnak a felszínre mászni és károsítani.

Sajnos, ha szomszéd nem végzi el ezeket a megelőző intézkedéseket és kémiai védelmet is mellőzi, akkor az Ön cseresznyefája továbbra is fertőzésnek van kitéve, ami  egyszeri vagy csak kétszeri permetezéssel védhető meg.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.