szépzöld
Derült égbolt
Budapest
17 °C


Szakképzett kollégáink

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Mi ez?

A kérdések és válaszok mellett lévő fel és le szimbólumok segítségével értékelhet. Kattintson a felfelé mutató ikonra ha hasznosnak találja vagy a lefelé mutató ikonra, ha nem találja hasznosnak az adott kérdést, vagy hozzászólást.

Kukacos cseresznye

Ágnes   2009. január 10., szombat (2 048 napja)
Segítséget kérnék cseresznyefánkhoz. Tavaly tavasszal költöztünk kertes házba, ahol a kert egyik dísze egy szép (és látszólag egészséges) cseresznyefa. A csodaszép virágzás után alig vártuk kislányommal a szüretet, ami azonban szinte elmaradt, mert valamennyi (!!) szem cseresznyének lakója akadt. Úgy tudom, hogy a cseresznyefa alatt lévö föld a fertözött. Mit kell tennem, hogy újra egészséges cseresznyét szedhessünk a fáról? Gond-e ilyen esetben, ha a saját cseresznyefánkat kezelem, de a szomszédban álló fa kezelés nélkül marad? Segítségét elöre is köszönöm.Segítséget kérnék cseresznyefánkhoz. Tavaly tavasszal költöztünk kertes házba, ahol a kert egyik dísze egy szép (és látszólag egészséges) cseresznyefa. A csodaszép virágzás után alig vártuk kislányommal a szüretet, ami azonban szinte elmaradt, mert valamennyi (!!) szem cseresznyének lakója akadt. Úgy tudom, hogy a cseresznyefa alatt lévö föld a fertözött. Mit kell tennem, hogy újra egészséges cseresznyét szedhessünk a fáról? Gond-e ilyen esetben, ha a saját cseresznyefánkat kezelem, de a szomszédban álló fa kezelés nélkül marad? Segítségét elöre is köszönöm.


1 HozzászólásTérmeg János
2009. január 27., kedd (2 031 napja)

Kedves Ágnes!
A talajban telelő cseresznyelégy akkor rajzik, amikor a cseresznye gyümölcskezdeményei zöldborsó méretűek. A nőstény cseresznyelegyek a zöld vagy csak enyhén színeződött gyümölcsök bőrszövete alá rakják le tojásaikat A légy nősténye ekkor ragasztja a gyümölcsre a tojását, amelyből lábatlan nyű kel ki és belerágja magát a cseresznyébe, a gyümölcs "kukacos" lesz. Érdekes módon ennek a kártevőnek a hideg tél kedvez, tehát az idén ismét erőteljes támadásra számíthatunk.

Az ellene való védekezésre nagy szerválaszték áll rendelkezésünkre, ezek hatásfoka jó, de a nehézséget a permetezés időzítése jelenti. A permetezés időpontjának meghatározása a cseresznyelégy rajzásának megfigyelésén alapszik. Erre a célra ragadós sárgalap használata javasolt. A védekezést a legyek megjelenésekor kell megkezdeni - figyelembe véve a fajta várható érési idejét és a szer élelmezés -egészségügyi várakozási idejét.

Védekezési lehetőség még először is a lehullott cseresznyék gyors összeszedése, hogy a lárvák ne tudjanak a talajba mászni és a következő évben ismét károsítani. Célszerű az érő fa alját foliával leteríteni, így nagy biztonsággal megakadályozzuk a talaj fertőzést. Ősszel ássuk fel a fák körül a talajt, így a bábok a felszínre kerülnek és télen megfagyhatnak vagy megeszik őket a madarak.Ez a következő évre nyújt segítséget.

Ebben az évben csökkenthetjük a fertőzés mértékét ha lárvák várható kelési idejére a fa alatti területet keményre döndöljük, így a talajban kifejlődött legyek kisebb szmben tudnak a felszínre mászni és károsítani.

Sajnos, ha szomszéd nem végzi el ezeket a megelőző intézkedéseket és kémiai védelmet is mellőzi, akkor az Ön cseresznyefája továbbra is fertőzésnek van kitéve, ami  egyszeri vagy csak kétszeri permetezéssel védhető meg.
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.
 • kep
  Champion® WG 20 gramm
  Gombaölők
  271 Ft
  Mikrogranulált réztartalmú gombaölő szer. Lisztharmat kivételéve...
 • kep
  Glialka Star 1 liter
  Gyomirtás
  2 968 Ft
  Környezetbarát glifozát formuláció. Szőlőben, gyümölcsösben, gye...
 • kep
  Wuxal® Super 2 dl
  Tápanyagellátás
  10%
  565 Ft
  509 Ft
  Magyarország egyik legkedveltebb levél- és öntözőtrágyája. Haték...
 • kep
  Champion® WG 1 kg
  Gombaölők
  5 059 Ft
  Mikrogranulált réztartalmú gombaölő szer. Lisztharmat kivételéve...