szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bor, mámor, Magyarország 2.

Scheftsik Tamás, 2011. nov. 07.


Előzmény: Bor, mámor, Magyarország 1.

Kis hazánkban nagy büszkeséggel gondolunk a borokra. Ez nem véletlen, mivel a magyar nedűk némelyike világhírű, zamatuk egyedülálló.

Ahhoz, hogy minőségi borokat tudjunk készíteni, fontos a tőkék elhelyezése, és a fajták kiválasztása. 22 olyan bortermelő vidék van Magyarországon, ahol minőségi italokat készítenek, és itt találhatóak a legjelentősebb pincészetek is.
 

Bor, mámor, Magyarország 2.

A borvidékek felsorolásában a következő jelentős régiónk a Balaton.

 

Somlói borvidék:


Magyarország legkisebb területű, de szintén történelmi jelentőségű bortermelő vidéke. A római kortól számolhatunk itt gazdaságilag jelentős szőlőtermesztéssel. A vidék a Somló hegy lábánál terül el, egy lélegzetelállító tájat létrehozva.

 

Fehérszőlők:

 

Szürkebarát: közismert és igen kedvelt szőlőfajta. Magyarországra 1300 körül érkezett meg az eredetileg francia származású gyümölcs. Bora gazdag ízvilágú, finom savasságú fehérbor. Hazánkban főleg félédes italt készítenek belőle.

 

Hárslevelű: a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája. A kilencedik helyen áll a magyar termesztési listán. Bora száraz, sűrű, fűszeres, virágillatú nedű.

 

Olaszrizling: Franciaországból került hazánkba a 19. század közepe tájékán. Nagy magnéziumigényű növény, mely anyagot a gyümölcsbe továbbít, így az a borba kerül. Az ital izomgörcsök ellen remekül használható. Íze a keserűmanduláéra emlékeztet.

Kékszőlők:

 

Shiraz: Perzsa eredetű, nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező borszőlőfajta. Hazánkban a 90’-években kezdték telepíteni, így nem csoda, ha neve még ismeretlenül cseng. A belőle készült bor ribizke és csokoládé illatú, testes, fűszeres ital.

 

Kékoportó: jellemzően inkább Portugiserként emlegetjük ezt a Közép-Európában elterjedt szőlőfajtát. Lágy, könnyű, csodálatos színű vörösbor, 2000 óta rozé és magas minőségű, bordeauxi jellegű ital is készül belőle.

 

Jelentős bortermelő között találkozhatunk a Halla és a Somlói Apátsági Pincékkel, valamint a Szent Márton Pincészettel.

 

Badacsonyi borvidék:


A római kortól szőlőtermelő vidék, a középkorban a terület nagy része egyházi tulajdonba került. Híres bora a badacsonyi ürmös, a 18-19. században a tokaji aszú hírnevével vetekedett.

 

Fehérszőlők:

 

Rajnai rizling: Német vagy Osztrák eredetű szőlőfajta. Bora kemény, illatos, zamatos. Cukortartalma a közepestől a magasig terjedhet.

 

Ottonel muskotály: a többi muskotály fajtával szemben jó hidegtűrő, 1852-ben nemesített fajta. Narancsvirág illatú, félédes, kevéssé savas bor készül belőle.

 

Kéknyelű: Ősi magyar szőlőfajta, neve a kékes árnyalatú levélnyélből származik. Bora halvány citrom színű, barackos, zöldfűszeres ízvilágú.

 

Rengeteg jelentős pincészettel büszkélkedhet. Többek között itt találjuk az Első Magyar Borházat, a Varga és a Kuti pincéket.

 

Balatonboglári borvidék:


Ezen a területen már a kelták is szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Kezdetben kifejezetten vörös, később fehérbortermelő vidék volt. Napjainkban 3:1 (fehér:vörös) arányban foglalkoznak mindkettővel.

 

Fehérszőlő:

 

Muskotály: bár ez nem egy szőlőfajta, hanem egy összefoglaló név, mégis érdemes így említeni, hiszen a területen jellemzőek ennek a típusnak a gyümölcsi. Magas cukortartalmú bogyói vannak, savasak, így az érlelést sokáig el lehet húzni, ízvilágukban pedig remekül visszaadják a szőlő eredeti zamatát.

Olaszrizling, Irsai Olivér, Királyleányka

 

Kékszőlő:

 

Kékfrankos, Merlot, Pinot noire, Cabernet Sauvignon.

A legismertebb pincészete talán a BB Borház Kft, emellett jelentős a Pócz, a Szentpály és a Konyári Pincészet, valamint még sok más bortermelő is.

Folytatása : Bor , mámor , Magyarország 3.

 

Kapcsolódó cikk

Szüret, a szőlő ünnepe 
 

 

 


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia