szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

3 téli zöldség a jó egészségért

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 12.


A téli időszak természetesen nem a zöldségszüret ideje. Ilyenkor a természet alszik, pihen. De a vitamin-utánpótlásra szükségünk van, hiszen télen egyébként is sebezhetőbb az immunrendszerünk.

Ebben az időszakban érdemes olyan zöldségeket fogyasztani, amik jól bírják a hideget. Persze napjainkban folyamatosan lehet kapni minden élelmiszert, de ezeknek nem olyan a vitamintartalma, mint egyébként.

3 téli zöldség a jó egészségért

Kelbimbó

 

Sokak számára nem kifejezetten kedvenc ez a növény. Pedig jól elkészítve kifejezetten finom, és nem elhanyagolható az a tény sem, hogy erős támogatást nyújt az egészségünknek. Ez az apró, káposztaszerű zöldség kifejezetten ajánlott azoknak, akik hajlamosak a gyomorfekélyre. Amikor elfogyasztjuk, pusztítani kezdi a szervezetünkben a Helicobacter pylorit nevű kórokozót, amely felelős a betegség kialakulásáért. Másrészt a kelbimbó jótékony hatást gyakorol a májra is.

 

A benne megtalálható szulfafarán nevű anyag fokozza azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek segítségével történik a méreganyagok kiválasztása. Ezzel nem csak a mindennapi immuntámogatást érhetjük el, hanem segít elkerülni a daganatos betegségek kialakulását is. És nem utolsó sorban a kelbimbó azon kevés zöldségek egyike, melyeknek még jót is tesz a hideg. Hatására ugyanis a termésekben megnő a cukortartalom, ezért még ízletesebbek lesznek.

 

Brokkoli

 

Szintén egy mellőzött zöldség, pedig a kelbimbóhoz hasonlóan nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Hathatós segítséget nyújt a rákos daganatok elkerülésében a benne található izotiocianát-nak köszönhetően. Sőt, nem csak a megelőzésben van fontos szerepe. A brokkoli ugyanis elősegíti a májban azon fehérjék termelését, melyek pusztítják a kórosan burjánzó sejteket.

 

A másik nagyon pozitív tulajdonsága, hogy rengeteg kalcium található benne. Ennek segítségével elkerülhető az oszteoporozis, vagyis a csontritkulás, amely hazánkban minden harmadik olyan hölgyet érint, aki már átesett a klimaxon. Ráadásul a tejtermékekkel ellentétben nem tartalmaz zsírt, így egy esetleges diétába is könnyebben beépíthető. Magas C-vitamin és folsav tartalma azonban a főzés következtében erősen csökken, ezért inkább gőz fölött puhítsuk meg.

 

Sütőtök

 

Kifejezetten jellemző a téli időszakra. Mind az illata, mind pedig az íze a karácsony hangulatát idézi, és persze nem utolsó sorban a szív számára is hathatós védelmet nyújt. Hazánk vezető helyen van a szív és érrendszeri megbetegedések számát tekintve. A sütőtök remek B6-vitamin forrás, mely ezekre a gondokra jó hatással van. Káliumban is igen gazdag, mely a megfelelő vérnyomásért felel, valamint a zöldség javítja a közérzetet is a benne lévő tiaminnak köszönhetően.

 

A téli időszak megpróbáltatásoknak teszi ki a szervezetünket. Ám ha megkérdezzük nagyanyáinkat, hogy mivel védekeztek régen, akkor láthatjuk, hogy a megfelelő táplálkozás sokat javít a helyzeten. Ne zárjuk ki ezeket a zöldségeket az étrendünkből, csak, mert mindent lehet kapni ilyenkor is. A változatosan és megfelelően fogyasztott ételekkel rengeteg problémát megelőzhetünk, így a gyógyszertárakat sem kell majd olyan sűrűn látogatnunk.

 

Kapcsolódó cikk:

Zöldség és gyümölcs téli tárolása

A békebeli sütőtök

A brokkoli átteleltethető?

 

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia