szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

4 + 1 tipp a szép szobanövényekért

Topor Erika, 2013. febr. 13.


Nemcsak télen, de nyáron is nehéz a szobanövények élete. Ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek, néha nekik sem árt egy kis kényeztetés.

4 + 1 tipp a szép szobanövényekért

1. tipp: Fürödjünk!


A szobai levegő szálló pora megtelepszik a növények leveleink. Ahogy mi sem tudunk lélegezni szennyezett levegőjű szobában (gondoljunk csak a fülledt tömött buszokra), a növények is nehezen lélegeznek, ha a leveleken vastag por ül.


A szobanövényeket gyűjtsük a fürdőkádba és kéz-meleg vízzel, zuhannyal mossuk le őket óvatosan. Gyakorlatilag minden szobanövény megfürdethető, egy-két kivétellel.
Kivételt képeznek a kaktuszok, a szőrös levélfelületűek (pl. afrikai ibolya), és a nagyon törékeny hajtásrendszerű kényes növények. Ezen növényeket nem, vagy csak nagyon óvatosan szoktuk fürdetni. A szőrös levelűeket is inkább csak nyáron, mert ekkor hamarabb megszáradnak.

 

2. tipp: Megfelelő tápanyag elengedhetetlen


A kis cserépben lakó barátainknak is szüksége van tápanyagokra, melyek hamar kifogynak a cserepekben levő kevés talajból. Ennek megoldására sokan csak a tápoldatozást választják, de ez azért helytelen, mert a tápoldatokban találhatók sók (cserépmérettől függően) akár egy év alatt is tönkre tehetik a talaj szerkezetét. Ez abban az esetben bír nagy jelentőséggel, amikor olyan szobanövényt választunk, mely kényes a föld milyenségére.


Célszerű évente-kétévente átültetni a szobanövényeket! Ezzel megakadályozzuk a gyökerek elsorvadását, és segítjük a tápanyagfelvételt.

 

3. tipp: Napsütés télen is


A fénykedvelő szobanövényeket az ablakhoz közel tegyük, de ne érje közvetlenül a szellőztetéskor a beérkező hideg levegő sem, és a radiátorból ráadó forró levegő sem.

 

4. tipp: Páraszükséglet


Az orchideák, aszparáguszok páraigényét télen nehezebb kielégíteni, mert fűtött lakásban alapesetben alacsonyabb a páramennyiség, mint a nyári időszakban, amikor az ablakokat többször nyitjuk ki és nem megy a fűtés, hanem a természetes, friss levegő adja a meleget is. A cserepek alá télen érdemes kavicságyat készíteni egy nagyobb alátétben. A kavicsok közé vizet öntve a közvetlenül azt a növényt tudjuk párásítani, amely igényli.

 

+1 tipp: Szeretetet kérek!


Minden növény igényli a szerető gondoskodást. A túlgondoskodás persze hátrányos szokott lenni, de lehetőség szerint próbáljuk meg kielégíteni növényeink igényét! A szoba adottságai (fényviszony, páratartalom, légtér) nagyon fontos szempontok,e zért olyan növényeket válasszunk a lakásba, mely biztosan jól fogja érezni magát nálunk. Ha nem vagyunk egy nagy kertészek, akkor válasszunk „igénytelenebbeket”, mert ők elviselik azt is, ha netán – bár iylen úgysem fordul elő  - elfelejtjük megöntözni. Ilyen például a Zamioculcas. Mindent szinte kibír és még a nemtörődést is meghálálja.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia