szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyárvégi finomságok a kertből

Sulyok Józsefné, 2012. aug. 27.


Augusztus végén járunk, a kertek bőven ontják kincseiket: javában érik a paradicsom, paprika, padlizsán, uborka, babfélék, leveles kel és társaik, zöldellnek a fűszer és gyógynövények. Használjuk ki a nyár adta lehetőségeket és készítsünk minél többféle ételt a kertből. Aki teheti, tartósítson a téli hónapokra is, hogy akkor is élvezhesse a nyár ízeit.

Nyárvégi finomságok a kertből

Most részletesen a paprikáról lesz szó. A paprikáról, amelyből ismerünk sárgát, pirosat, zöldet, nagyot, kicsit, gömbölyűt és hegyeset, édeset és csípőset, kecskeszarvút, töltenivalót, chilit és még sorolhatnám.


A paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, hazánkba feltételezhetően délszláv-török közvetítéssel került be a Balkánon keresztül. Erre utalnak a tatárkabors, törökbors elnevezések. Kezdetben, hazánkban csak dísznövényként ültették. A korabeli leírások szerint a XVI. században már a Zrínyi, Wesselényi, Batthyány birtokokon, mint különlegességet ültették.


Amikor 1806-ban Napóleon kontinentális blokádot rendelt el, lehetetlenné vált az indiai bors behozatala. Ekkor kezdet igazán elterjedni a paprika, olyannyira, hogy néhány év alatt fontos kereskedelmi cikké vált. Tapasztalati úton jöttek rá, hogy bizonyos betegségek kezelésére is hatásos a paprika, így alkalmazták kolera, skorbut gyógyítására, valamint immunrendszer erősítésére. Ma a paprika nagyhatalomnak számít Spanyolország (itt ismert a fűszerpaprika füstölt változata is), Olaszország, Tunézia, Mexikó.


A paprika fő hatóanyagai: karotinok, C-vitamin, valamint a kapszaicin. Ez utóbbitól erős a paprika, minél többet tartalmaz, annál csípősebb, annál nagyobb hő és fájdalomingert vált ki. Ízületi és reumás fájdalmak esetén a kapszaicin tartalmú kenőcsök rendkívül hatékonyak, mert a fájdalmas területre kenve keringésfokozó hatást váltanak ki, vérbőséget okoznak, ezáltal fájdalmat csillapítanak.


Paprikát nagyon sok ételhez használunk, nemcsak fűszer formájában. Pörköltek, levesek, egyéb magyaros ételek elengedhetetlen összetevője, de saláták, szendvicse, szendvicskrémek, ételízesítők elmaradhatatlan része is. Sokunk kertjében terem belőle, akár többféle is.


Tipp! Néhány könnyen, gyorsan elkészíthető paprikás étel:


A vastagabb húsú paprikák szinte kivétel nélkül jól süthetők, akár grillen is.


Készíthetünk a szárától és a magjaitól megfosztott paprikából sült paprikasalátát. Szinte feketére sütjük a rácson a paprikákat, majd letakarva hűtjük egy kicsit. A héját pár perc múlva könnyen lehúzzuk és borssal, sóval, kevés borecettel vagy citromlével fűszerezett olíva olajjal meglocsoljuk.
 

Sajttal töltött sült paprikát is pillanatok alatt készíthetünk: a kimagozott paprikákat könnyen olvadó sajtszeletekkel megtöltjük és kevés olajon, serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukon megsütjük. Akár pirítóssal, salátával is kínálhatjuk, de körítésként is kiváló.


A nyár egyik slágere, legalábbis sokaknál, a lecsó. Számtalan formája kezd nálunk is divatba jönni. Készíthetjük, cukkinival, tökkel, de nagyon finom a francia változat is. Ehhez lila és vöröshagyma, többféle, ízlés szerinti paprika, padlizsán, cukkini és paradicsom kell. A zöldségeket puhulási sorrendben tesszük a serpenyőbe, borssal, ételízesítővel és sok friss kakukkfűvel fűszerezzük. 

 

Nyers töltött paprika: könnyen és gyorsan elkészíthető. Fűszeres túrókrémet készítünk (ezt ki-ki a saját ízlése szerint, egy a lényeg, minél több friss zöldfűszert használjunk), betöltjük a paprikába és jól lehűtjük. Karikára vágva tálaljuk, de díszíthetünk vele szendvicseket, hidegtálakat is.


A magyarosan készített ételek elmaradhatatlan kísérői a savanyúságok. Bármelyik fajta paprikából készíthetünk savanyúságot: tölthetünk káposztával, csalamádéval, rakhatjuk vegyesen egymás mellé a különböző paprikákat, de uborkával, cukkinival, apró tökkel, zöldparadicsommal is üvegbe kerülhetnek. Savanyításkor érdemes az üvegek aljára szőlő vagy meggyleveleket tenni. Fűszerként színes szemes borsot, koriandermagot, mustármagot, kaprot használunk.


Grill vagy szendvicskrém készítése: tetszés szerinti mennyiségben megsütünk a sütőrácson padlizsánokat és vastaghúsú paprikákat. A héját eltávolítjuk, villával összetörjük és apróra vágott, párolt vöröshagymát, tört fokhagymát, borsot, sót és annyi olajat adunk hozzá, hogy kellemesen pépes legyen. Kis üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Ha már kinyitottuk az üveget, tartsuk hűtőben. Ezt a krémet használhatjuk szendvicsekre kenve, de ízesíthetünk is vele. Aki szereti, erős paprikát is tehet bele. Én dunsztolás helyett a fagyasztóba tettem a krémet, kis műanyag dobozba. Bármikor kivehetek egyet, kiolvadás után fogyasztható. Ám ezt is hűtőben tárolom felbontás után.


Bármelyik fajta paprika jól fagyasztható egészben is. Aki teheti, tároljon belőlük, mert a téli hónapokban nagy hasznát veszi majd. A nagyobb paprikákat kimagozva, de egészben hagyva, egymásba csúsztatva, helytakarékosan lefagyaszthatjuk. 
 

Kapcsolódó cikk:

Sűrűre főtt paradicsom

Varázslat pritaminpaprikából

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia