szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borászati szakkifejezések ABC-je 2.

Topor Erika, 2012. szept. 16.


A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az B betűs kifejezések magyarázata.

Előzménye: Borászati szakkifejezések ABC-je

 

Borászati szakkifejezések ABC-je 2.

Babo-fok:
A klosternneuburgi mustfokoló fokbeosztása. Hasonlít a magyar mustfokoló fokbeosztásához. Balling-féle szacharométer módosításával készült.
 

Bacchus-hordó:
A kétfüles kishordót nevezték így régen. Bacchus a bor és a vidámság istene a római mitológiában. Bacchanália: Bacchus római isten tiszteletére rendezett lakoma, tivornya, féktelen mulatság.
Bagariaíz: A bagariabőr illatára emlékeztető, érett, kellemes boríz. A bagaria olyan sötétszínű vagy vörös marha-, borjú-, kecske-, ló-, és főleg tehénbőr, amelyet különleges eljárással lúgokkal, pácokkal és festőanyagokkal kezeltek, majd nyárfaolajjal megpuhítottak. A művészi könyvkötésben – különösen a középkorban – nagy szerepe volt. A könyvek kötésén kívül lábbelit, lófelszerelést, bőr-és díszműárukat készítettek belőle.


Bakszag:
kénhidrogén (záptojás) szag. oka lehet a permetezőszer-maradványok származékainak és bomlástermékeinek jelenléte, vagy a fajélesztő magas kéntartalmú aromaanyag-termelése, de lehetséges az asszimilálható nitrogén hiánya a mustban. A védekezés ellene a legjobb megelőzés.


Baktaíz:
Szekszárdon a Bakta-dombról nevezték el ezt a borhibát, amelyet a mosatlan hordó okoz.
 

Balling-fokoló:
Oldatok sűrűségének mérésére használt areométer.


Bálványsajtó:
Régi szőlősajtó. Nyomószerkezete az emeltyűként működő fagerenda, amit rendszerint még kőnehezékkel is terheltek. Az állandó egyenletes nyomás kitűnő mustminőség kinyerését teszi lehetővé.


Barnatörés:
Borbetegség. A bor levegővel érintkező felszíne sárgásbarna vagy barna.
 

Barrel:
Angol-amerikai űrmérték. Egy amerikai barrel = 1,6 hl kb.


Barique-bor:
Új, esetleg pörkölt fahordóban erjesztett vagy érlelt bor. A fából kivont vonadékanyagok teszik olyan jellegzetessé.


Bársonyos íz:
Harmonikus ízű vörösbor.


Baumé-fokoló:
Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.


Bengéz (böngész, bilingérez):

Szüret után a tőkén hagyott fürtöket gyűjtögető ember.
 

Bentonit:
Ásványi eredetű, nagy felületű derítőszer.


Berkél:
Széthasított mogyoróvesszővel a hordódongákat összeköti.


Berlinikék:

Kékderítéskor keletkező, sötétkék színű folyadék.


Beteg bor:
Mikroorganizmusok hatására élvezeti értékét vesztett bor.
 

Bikavér:
Egri vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Az Egri bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és Felér muskotály szőlőből készül.


Biling (billing):
Szüret után a tőkén felejtett fürt.


Billikom:
Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.


Biszulfit:
Borkén (kálium-metabiszulfid).


Bitter (bitterbor):
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.


Blanc de blancs (francia):
Fehérbor fehér szőlőből.


Bodega:
Eredetileg bortároló helyiség vagy borozó és falatozó. Spanyol nyelvű országokban használják.


Bokály:
Egyfülű, karcsú, mázas agyagkorsó.


Bólé:
Gyümölcsből és borból, esetleg más szeszes italból, pezsgővel vagy szódavízzel készített hideg ital.


Bonifikatőr:
Javítóanyag. Ízesítésre szolgáló növényi kivonat. Fűszeres borok készítésénél használják.


Boranya:
Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.


Borbetegségek:
Mikroorganizmusok okozta rendellenes borhibák. Legsúlyosabb, az ecetesedés.


Borbölcső:
Dekantáló-, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fektetve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.


Borcsiszár:
Olyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szívesen kihasználja.


Borcooler:
Borból készült, kisebb alkoholtartalmú ital.


Borház:

Borkészítésre és tárolásra szolgáló, föld feletti épület.


Borhibák:
A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásai.


Borkén:
Kálium-piroszulfit, kálium-metabiszulfit (K2S205), vagy E224.


Borkősav:
A bor legfontosabb sava. Mennyisége 1-5 g/l. A borkősav savanyú sója a borkő, kálium-hidrogén-tartarát. Borkősav- és glicerinerjedés (megfordulás): Borbetegség. Baktériumok borkősavból ecetsavat és szén-dioxidot, glicerinből ecetsavat, tejsavat és propionsavat termelnek.


Borostyánkősav:
Alkoholos erjedéskor képződik cukrokból.


Borpárlat:
A bor lepárlásával nyert magas alkoholtartalmú pálinka.


Borrendek:
A borbarátok önkéntes társadalmi szervezetei. A kulturált borfogyasztás népszerűsítésére törekszenek. Magyarországon az első borrend 1976-ban, Vaskúton alakult. Tagjai borászati rendezvényeken feltűnő, jellegzetes, díszes öltözékben jelennek meg.


Borseprő:
A letisztult újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.


Borszesz (etil-alkohol, etanol):
A bor legfontosabb alkoholja.


Bortörvény:
A bor készítésére, kezelésére, forgalmazására és a borhamisítás tilalmára vonatkozó jogszabálygyűjtemény.
 

Borvidék:
Nevezetes bortermő táj, ahol a szőlővel betelepített terület aránya számottevően nagyobb, mint más vidékeken. A borvidékeken a szőlőtermelésnek és a borkészítésnek nagy társadalmi és gazdasági szerepe és hagyománya is van. Magyarországon jelenleg 22 borvidék van.


Borvirág:
Borbetegség. A bor levegővel érintkező felületén virágélesztők szaporodnak el, és vékonyabb/vastagabb, fehér színű hártyát képeznek. A bor üressé, levegőízűvé válik. Pimpós bor = borvirágos bor.


Brandy:
Lásd borpárlat.
 

Botrytis cinerea (Sclerotiana fuckeliana):
A szőlő szürkerothadását okozó penészgomba. Kedvező körülmények között nemesrothadás lép fel, amely az aszúkészítés alapja. blanc de blancs (francia): Fehérbor fehér szőlőből.
 

Brix-fok:
Lásd: Balling-fok.
 

Bródig:
Kenyérhéjízű bor. Bizonyos tokaji borok kiemelkedő jelzője.
 

Brut (francia, ejtsd: brüt):
Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő.
 

Buké:
A borok illat és zamat összhangja.
 

Butélia (butella):
Hosszú nyakú borospalack. A butéliás bor: palackérett bor.

 

Büdöskő:
kén(-kő).
 

Bütü:
A fa szálirányára merőlegesen vágott felület. 

 

Kapcsolódó cikk:

Borkülönlegességek
 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia