szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 gondozási hiba szobanövényeknél

Topor Erika, 2013. jan. 28.


Télen gyakorta előfordul, hogy szobanövényeink már nem élik meg a tavaszt. Vajon mit rontunk el? Íme 5 gondozási hiba, melyet szinte mindenki elkövet.

5 gondozási hiba szobanövényeknél

 1. Túllocsolás:

 

Télen a növényeknek kevesebb vízre van szükségük, mint nyáron a nagy melegben. Ugyan azt gondoljuk, hogy a meleg szobában nem érzik az évszakváltást, meg kell mondjuk, de bizony érzik és tudják. A növények többsége télen pihen, ezért öntözéskor is erre oda kell figyelni. A pihenő idő alatt sokkal kevesebb vizet vesznek fel, mint a fejlődés időszakában. Csak akkor öntözzük meg a növényeket, ha már a talaj felső rétege kiszáradt.


Mit jelent, ha a föld teteje fehér, penészes?
A penész megjelenése a túllocsolás következménye. Szárítsuk ki a talajt, ne féljünk, hogy a növényünk kipusztul. Sok esetben, ha megszikkad a talaj, a penész is eltűnik.


Melyek a téli öntözésre a legérzékenyebb növények?
A yukkák, dracénák és a többi fásodó szárú, törzses szobanövény nagyon érzékeny a túlöntözésre, de a húsos levelűekre is figyeljünk oda.

 

2. Kaspók és virágtartótálak:

 

Mivel többnyire kerámia kaspóba tesszük a cserepeket, mert ez esztétikus, a víz a kaspóban hamar bepállik. Ebben az esetben kettő hiba is felléphet: vagy túl szűk a kaspó, és nem tud a víz szellőzni, és ez által befülled, vagy túllocsoljuk, és a kaspó aljában nagy mennyiségű felesleges víz marad meg. A bent maradt vizet mindig távolítsuk el, öntsük ki. A kaspó olyan méretű legyen, hogy egy ujjnyi távolság legyen a kaspó pereme és a cserép között.
A kaspó aljába tehetünk agyag granulátumot is, ettől a cserép nem közvetlenül a kifolyó drénvízben áll.

 

3. Túl meleg: 

 

A 20 fokos meleg nem tűnik túl melegnek, de egyes szobanövényeknek télen sokkal alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük. Ilyenek pl. a mediterrán növények (leander, citrusok), aszparágusz, yukka, calathea.


Ezt elkerülendő, többet kell szellőztetni, de semmiképp se fagyasszuk meg őket azzal, hogy rájuk nyitjuk az ablakot.

 

4. Túl hideg:

 

A másik véglet az, ha túl hideg van. Az orchideafélék többnyire a meleget szeretik, ezért ha nyáron esetleg kint volt az árnyékban a Phalaenopsis, akkor télen se tegyük hűvösbe. Inkább a meleg szobába ablakhoz közel kerüljön.

 

Tipp: nyáron az orchideákat felkötözhetjük a fák lobkoronája közé. Néha párásító öntözéssel az fa lombját mossuk le, így az orchideának tökéletes helyet biztosítunk és télen gazdag virágzással hálálja meg!

 

5. Túl száraz levegő: 

 

A téli fűtéssel köthető össze. Ez elkerülhető, ha a radiátorra teszünk egy tálkában vizet. A túl száraz levegő az emberi tüdőnek sem kedvez, ezért ez ajánlott a száraz levegőjű, központi fűtéses lakásokban is.


A páfrányok és pálmafélék bírják a legnehezebben a téli száraz levegőt. Ilyenkor permetezzük meg őket friss vízzel akár kétnaponta.
Hozzászólások (1)

Beregi Zita
2013. okt. 23. (2 355 napja)
Jó Napot!
Segítségre lenne szükségem a lepkeorchideámmal kapcsolatban.
Vasárnap teljesen elvirágzott, így a szárát amin a virágok voltak levágtam. De másnapra elkezdett sárgulni a tetején lévő szárak, majd másnap az egész szár sárgává vált.
Teljesen kétségbe vagyok esve ,mert nagyon sokat jelent nekem ez az orchidea.
Aki tudna nekem segíteni vagy tudja h mi lehet a baj annak nagyon megköszönném a segítséget!
Kattintson a képre a nagyításhoz


Friss hozzászólások

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia