szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz változatos díszkertünk!

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 14.


5 gyönyörű díszkerti virág, amely különlegessé varázsolja kertünket.

Így lesz változatos díszkertünk!

Hóvirág

Sarjhagymái révén a hóvirág az évek során egyre nagyobb állományt hoz létre. Mikor elvirágzik a kicsi tavaszi virág, a kert másik helyét is betelepíthetjük vele. A hagymás virág töveit azonnal ültessük el újra, olyan mélyre, ahogyan azelőtt voltak, ez jól látható a lomb alsó világos színéről.

A humuszos, friss, nedves föld megkönnyíti a hóvirág begyökerezését. Nem kell megtrágyázni, mert különben kevesebb virágot fog hozni!

Kisvirágú petúnia

A kisvirágú petúniát nem a szokásos módon dugványról szaporítják, hanem magvetéssel történik. Az előhajtatást kezdjük meg márciusban, kb. 18 fokon. A hajtató-tálcán a magot nem kell betakarni, mert fényben csírázik. 3-4 hét után a palántákat pikírozzuk kicsi cserepekbe. Május közepétől már gyönyörű virágdísz lehet belőle. Napos vagy félárnyékos helyet és az enyhén savas földet szereti.

Babérmeggy

Óvatosan végezzük el a metszést. Semmi esetre se álljunk neki elektromos sövényvágó ollóval, ha fontos számunkra a virág. A gyertyaszerű rügyek, melyek már az előző évben kialakultak az örökzöld cserjén, jól felismerhetők. Az érintett hajtásokat legjobb, ha egyenként távolítjuk el a metszőollóval.

Ez a módszer ugyan kissé időigényesebb, de meg van az előnye, hogy a virágokat véletlenül sem vágjuk le. Sőt ezáltal a virágok még jobban érvényesülnek. Májusban a fehér virágoknak nem csak a kertészek örülnek, hanem sok rovar is.
Ugyanezt a módszer kell alkalmazni más örökzöld virágos cserjéknél is, pl. a babérhangánál, a rododendronnál.

Liliom ültetése

Míg a legtöbb hagymás virágot ősszel kell elültetni, a liliom esetében az ültetésre tavasszal is sor kerülhet. A nyári virágzót kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amilyen magas a hagyma. Ha az ágyásban a föld kevésbé vízáteresztő, pluszban számolni kell még 5 cm vastag homokréteggel is a hagyma alatt. Erre azért van szükség, hogy mellőzük a pangó víz által okozott rothadást.

Míg a liliom levele és a virága szereti a napsütést, addig a földalatti növényrészek inkább az árnyékot részesítik előnyben. Ez egyszerűen megvalósítható, ha párnás növésű évelőket, pl. tatárvirágot vagy alacsony harangvirágot ültetünk mellé az ágyásba. A keleti hibridek 40-150 cm magasra is megnőnek. A virágok június, augusztus között nyílnak, vázában akár két hétig is eláll. Számos fajta, bódító illatot áraszt. Amennyiben az évek során a növény növekedési és virágzási kedve alábbhagy, a hagymákat egyszerűen ássuk ki a földből, és ültessük át másik helyre.
Mivel a liliom hagymája hamar kiszárad, nem szabad sokáig tárolni, az a legjobb, ha azonnal elültetjük.

Krizantém

A kerti krizantém szép őszi virágzó, ugyanakkor kompakt növésének és gazdag virágzásának köszönhetően népszerű cserepes növény. Ha a feltételesen télálló cserepes növényt elvirágzás után a szabadban védett helyen kiteleltetjük, a következő évben ismét virágozni fog.

Az elhervadt virágokat télire hagyjuk a növényen, hogy védjék. Csak akkor kell visszavágni, amikor tavasszal a friss hajtások kezdenek kibújni a földből. Az elhalt szárakat lehetőleg tőből vágjuk le az ollóval, óvatosan, hogy a zsenge hajtások meg ne sérüljenek. A szezon során az alkalmankénti nyírás elősegíti a dús növekedést. Ugyanez érvényes az első virágkezdeményre is, ha levágjuk, a krizantém jobban elágazódik és bujábban virágzik. Általában a második évben a virágzó évelő jobban nő szélességben.

Kapcsolódó cikk: Gondozd jól a gyümölcsöst!

 

 

 

 

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia