szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

5 ínycsiklandó és könnyű mártás

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 07.


A legegyszerűbb ételt is jobbá lehet tenni valamilyen szósszal. Kitűnőek a hideg sültekhez, tálalhatjuk sós vízben főtt krumplihoz vagy akár tésztához is.  A jó mártás teljesen sima, enyhén fűszeres, nem túl sűrű, nem túl híg. Mártást, szószt gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük, ha rájövünk a titkára.

5 ínycsiklandó és könnyű mártás

Fokhagymaszósz

Hozzávalók: 5-6 gerezd fokhagyma, kevés olaj, 1 pohár tejföl, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só, 1 csapott evőkanál liszt.

A zúzott fokhagymát olajon megpirítjuk, és beleöntjük a tejfölt, amelyben simára elkevertük lisztet. Állandó kevergetés közben felforraljuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A szósszal leöntött tésztát egytálételként, vagy köretként tálaljuk.

Diószósz

Hozzávalók: 5 dkg dalát dióbél, kevés olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tej, 1 dl víz, 1 csapott evőkanál liszt, őrölt bors, só.

Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és rászórjuk a diót. 1-2 percig együtt pirítjuk, aztán öntünk rá egy dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a víz el nem fő. Hozzátesszük a feldarabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát, és addig kavarjuk, amíg a paradicsom levet nem enged. A lisztet óvatosan simára keverjük a tejjel és besűrítjük vele a mártást. Jól felforraljuk, és ha kell, utána ízesítünk még ízlésünk szerint.

Sajtmártás

Hozzávalók: 1-1 evőkanál vaj és liszt, 1 egész tojás, 10 dk reszelt sajt, pici só, szerecsendió, fél liter tej.

Az egész tojást simára keverjük a liszttel, majd felengedjük a tejjel. A vajat is beletesszük, majd gőz fölött állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Belekeverjük a reszelt sajt felét, levesszük a tűzről, hozzátesszük a szerecsendiót, a sót, és a sajt másik felével jól kikeverjük.


Édes tartármártás

Hozzávalók:4 tojás sárgája, 1-1-1 evőkanál mustár, citromlé, porcukor, kevés só, 1 pohár tejföl.

A tojás-sárgákat a cukorral alaposan elkeverjük, beletesszük a citrom-levet, egy csipetnyi sót, 1 evőkanál tejfölt. Állandó keverés mellett felforraljuk, majd kihűtjük. A maradék tejfölt a mustárral kikeverjük, majd összedolgozzuk a tojásos masszával. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

Főtt tartármártás

Hozzávalók: 1 dl tej, 1-1 csapott evőkanál liszt és vaj, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanálnyi citromlé, 1 teáskanál porcukor, fél pohár tejföl.

A felolvasztott vajban simára keverjük a lisztet, és a tejjel felöntjük. Fehérmártást (besamelt) főzünk belőle, majd lehűtjük. Belekeverjük a mustárt, a porcukrot, a citromlevet, és a tejfölt. Alaposan elkeverve fogyasztható.

Kapcsolódó cikk:

Italok a nagyvilágból




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia