szépzöld

6 tipp a dézsás növények téli ápolására

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 27.


Csak egy kis figyelem szükséges és a dézsás növényeink nemcsak túlélik a telet, de újult erővel fognak fejlődni, amikor beköszönt a tavasz. Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, akkor a virágpompa biztos nem marad el és szomszédaink tőlünk kérnek majd tanácsot!

6 tipp a dézsás növények téli ápolására

A hideg évszakban a szükséges ápolási munkákból jóval kevesebb van a nyári hónapokhoz képest. Éppen ezért a kint és bent teleltetett dézsás növényeket ne tévesszük szem elől. Ahhoz, hogy ne feledkezzünk meg róluk, hetente jelöljünk ki egy napot, amikor az ápolási feladatot elvégezzük.

Ellenőrizzük a téli takarást, mert előfordulhat, hogy a dézsák takarása az eső miatt kitakaródik, vagy elfújta a szél stb. Ellenőrizzük, hogy túl sok nedvesség ne jusson be a takaróréteg alá, de ha ez megtörtént, akkor azt minél hamarabb orvosoljuk.

Az örökzöldek ágai, amelyeket semmi nem véd a hóeséstől, a megterheléstől az ágak letörhetnek. Ezt megelőzhetjük a nagy tömegű hó idejében végzett lezárással (zsineggel körbetekerhetjük a fákat, bokrokat).

Az örökzöldek, ahhoz, hogy a levelüket, tűlevelüket megtartsák, nedvességet kell biztosítani számukra, az egész tél folyamán, amelyeket a gyökerükön keresztül vesznek el. Csak a növények igényei alapján öntözzünk és fontos, hogy csak fagymentes időszakban. A fagyos időszakban a szárazság ellen való védekezés kissé problémás lehet. Ugyanis a napsugarak és a fagyos hőmérséklet, a szabadban telelő fás szárú növények életét megnehezítik. Amíg a napsütés fokozza a párologtatást, a gyökerek a fagyos talajból nem tudnak vizet felvenni. Ennek következtében a hajtások elszáradnak. Segítségünkre lehet a jutaszövet vagy a napfénytől való takarás. Ezek a lomhullató fajok esetében (rózsa vagy gyümölcsfák) a növényeken is megmaradhatnak télire, de az örökzöldeknél a fagyos időszak végén el kell távolítani.

A teleltető helyiségben figyeljük a hőmérsékletet. A fűtés fokozásával vagy csökkentésével a növények igényeinek megfelelően cselekedjünk. Pl. mérsékeljük az öntözést. Mielőtt megöntöznénk a növényt, előtte az ujjunkkal győződjünk meg a növények vízigényéről. Ne tápsózzunk, tavaszig a növények nyugalmi állapotban vannak. Gyakran szellőztessünk, ezzel növelhetjük a páratartalmat, és a kártevők fellépését is megelőzhetjük. Fagyos időszakban azokra a növényekre vigyázzunk, amelyek az ablak közelében vannak, mert könnyen megfázhatnak.

Figyeljünk a kártevők és kórokozók megjelenésére, de ha már megjelentek azonnal védekezzünk ellenük a megfelelő módszerekkel.
A túl meleg, sötét helyiségben néhány faj, pl. a muskátlik, hosszú, vékony hajtásokat fejlesztenek. Ez nem jó a növénynek, vágjuk le azokat. Hogy ugyanez ne ismétlődjön meg, tegyük a cserepet világosabb helyre.

Mit tegyünk a téli, nyugalmi időszak után?

Február-márciustól a dézsás növények újra növekedni kezdenek. A hőmérsékletet emeljük kb. 15 fokra, és tegyük a növényeket világos helyre, fokozzuk az öntözést. Az enciánfát, selyemmirtuszt, ólomgyökeret kihajtás előtt harmadára vágjuk vissza, ha ezt ősszel nem tettük meg. Ha szükséges, áprilisban ültessük át a növényeket. Fajtól függően áprilisban vagy májusban fokozatosan szoktassuk a növényeket a kinti viszonyokhoz, aztán a dézsás növényeket tartsuk kint a végleges helyükön.

Kapcsolódó cikk:

A kávét helyettesítő boróka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia