szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

7 tipp - Kiskert a konyhában

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 04.


A hideg idő miatt nem kell lemondani a friss fűszerek és a kertészkedés élvezetéről. Neveljen fűszereket a konyhapulton, így nemcsak az ételeit teheti finomabbá, de a lakása is színesebb, vidámabb lesz.

7 tipp - Kiskert a konyhában

 A magokat december végétől februárig érdemes elvetni. Az egyre hosszabbodó nappalok kedvezően hatnak a növények fejlődésére, hiszen a csírázás után rögtön fényre van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek. Azoknak, akiknek a konyhájába besüt a nap, az ablakban nevelt példányok egész télen biztosítják a friss, aroma-dús zöld fűszereket.

 

Az általános virágfölddel megtöltött cserepekben enyhén tömörítsük a talajfelszínt, aztán mindegyikbe vessük el más-más növény magjait. Ha kifejlett cserepes növényt vettünk, akkor helyezzük azt a konyhaablakba vagy egy napfényes helyre olyan kaspóban, illetve alátétben, amely megfogja az öntözés után kifolyt vizet.

 

Rozmaring


Évelő növény, célszerű cserepes példányt vásárolni és azt nevelni, vagy egy idős növényről letört ágat leszúrni a cserépbe, mert az is legyökerezik. Kötöttebb talajt igényel, akár a kertből is fel lehet venni egy adag földet az ültetéshez. Hűvös, ám fagymentes és világos helyen, lépcsőházban vagy télikertben is nevelhető. Védett helyen vagy takarva a fagytól hazánk egyes területein a kertben is áttelelhet. Ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl. Szedéskor kissé metsszük vissza a bokrot, a fiatal hajtásokat használjuk ízesítésre.

 

Majoránna, oregánó, kakukkfű


Évelő növények, tövük a kertben is áttelel. Télen a konyhai példányokat általános virágföldbe ültessük. A víz és tápanyagigényük közepes, a fényigényük viszont nagy, ezért mindig ezek kerüljenek a legvilágosabb helyre. A zsenge, kifejlett hajtásokat szüreteljük le, aprítsuk fel az ételekhez. Szedésükkor ügyeljünk arra, hogy a cserépbe hagyott ágakon elég hajtás és levél maradjon a növény megújulásához.

 

Snidling


A magról vetett hagymát neveljük addig, amíg legalább 5-6 cm-es leveleken nem fejleszt, csak akkor érdemes először szüretelni. Fontos a növény rendszeres vágása. Ezt a talajfelszín felett 1-1,5 cm-re végezzük, amikor a hagyma levele már legalább négyujjnyira megnőtt. Túlságosan hosszúra hagyva szétdőlhetnek a szálak, és a kis hagymák kifordulnak a talajból. Folyamatos növekedés miatt rendszeresen tápoldatozzuk.

 

Menták, citromfű


Magról könnyen szaporíthatók, bár a magjuk nagyon apró, pontosan ezért ügyeljünk rá, hogy ne vessük túl sűrűn. Megerősödésük heteket vesz igénybe, ezért érdemes inkább cserepes példányokat vásárolni. Jó vízáteresztésű, laza talajra van szükségük, tápanyagigényük közepes. A friss leveleket érdemes leszedni, ezek desszertek, limonádék, teák ízesítésére egyaránt felhasználhatók.

 

Kapcsolódó cikk:

Zöldség kisokos

Hagyma ABC

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.április 25., csütörtök / 10:47

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:23

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:20

Szaraz foltok a gyepen

2019.április 24., szerda / 13:13

Flamingóvirágom levele barnul

2019.április 24., szerda / 13:12

Érdeklődni szeretnék hogy az orchideam szára el száradt és le vágtam jól tettem? A levelei szép zöldek! Válaszukat előre is köszönöm szépen!

2019.április 24., szerda / 12:21

Leander pajzstetűre milyen bio készítményt vásároljak?

2019.április 24., szerda / 12:19

erkélyre való porvédő növény

2019.április 24., szerda / 12:14

Miért sárgulnak, barnulnak a levélvégek ?

2019.április 24., szerda / 12:10

Fehér penész az Orchideán mit tegyek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia