szépzöld

Yucca

jozsef.sulyok     3 651 napja     11739 megtekintés

T.Cim! Yucca pálmánk kinövi a lakást magasságban. Hogyan lehet levágni és amit levágtunk azzal mit lehet tenni?

Köszönettel. Baloghné
 

 

0
0
szavazat


8 HozzászólásAnna
2009. szept. 28. (3 128 napja)

A lakásban tartott yucca-nk  elhajlott, csavarodott, rossz volt nézni.

Levágtam a tetejét és vízbe tettem, meggyökeresedett. Elültettem.

Gyönyörűen nő, igaz, csak egy irányba- az ég felé! Most kezd (3 év után) az alja "fásodni", felkopaszodni. Oldalhajtásai persze nincsenek, de szép nagyon. Mostanra kb. 140 cm magas.

Bényeiné
2009. szept. 08. (3 147 napja)
Kedves Kürtike! A yukkának eléggé kevés ellensége van, de azért előfordulhat, hogy egy gombabetegség vagy rovar megtámadja. Minden esetre ha pl. a szépzöld http://www.szepzold.hu/webaruhaz">Webáruházjában kapható http://www.szepzold.hu/gombaolo_szer">Proplant gombaölőszerrel kezelnéd, mellette pl. http://www.szepzold.hu/rovarolo_szer">a Vektafid rovarirtóval néhányszor bepermeteznéd és egy http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">általános tápszert is kapna, egészen nyugodt lehetnél, hogy mindent megtettél, amit lehet. Ha vannak betegségek vagy sodródást okozó rovarok, akkor fognak hatni a szerek rájuk, ha pedig nem ezek okozzák a problémát, akkor sem  ártanak ezek a vegyszerek, még megelőzésre is jók. Az eddig bevált öntözéssel ápold tovább, akkor bármilyen öreg is, még sokáig gyönyörködhettek benne. Üdv.
Kürtike
2009. szept. 08. (3 147 napja)

Kedves Bényeiné !

Az én yuccám is kinőtt már mindent , engedem hajolni mindenfele , csak ne kelljen megcsonkítani . Már egy jó ideje látom ,hogy beteg , de nem tudom mi a baj , mivel kezeljem. A levelein száraz pöttyök vannak , a levél szélei olyanok mintha egy kutyus a fogaival végig perforálta volna , a levelei össze pöndörödnek , mint amikor a kukorica a szárazság miatt " pipál ". Egyszer túlöntöztem , azt kiheverte , most kéthetente locsolom. Alul friss hajtások jönnek az oldalából ( a föld takarja  ) , azok egészségesnek látszanak . Van aki azt mondja gomaölőszert használjak , de milyet ? Mivel tápláljam , ápoljam , hogy újra egészséges legyen ? Már családtag , velünk volt minden örömben , bajban .

Kérem segítségét !

Ui.:Világos helyen van ,  a nap közvetlen nem éri , a lakásban , ablakhoz közel .

Bényeiné
2009. szept. 05. (3 150 napja)
Kedves Malvina! A növények szaporítására vagy a dugványokkészítésére a legalkalmasabb lett volna az augusztus, de még lehet, hogy nem késő. Attól függően, hogy valóban befér-e a yukka a lakásba, tenni kell a dolgot a növénnyel. Ha tényleg túl nagy lett és úgysem fér be, akkor még mindig jobb most elvágni, mintha kínozzuk a helyszűkével. A korábbi hozzászólásban van szó arról, hogy milyen módok vannak erre a műveletre, tehát érdemes aszerint cselekedni. A legkedvezőbb módszert választva a siker nem fog elmaradni. Üdv.
Malvina
2009. szept. 05. (3 151 napja)
Kedves Bényeiné!

Én is el szeretném vágni a yuccámat, pedig nagyon megtartanám ilyen nagynak, de nyár végén nem tudom visszatenni a lakásba, annyira nagy lett. Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy mikor alkalmas elvágni? Most ősszel, vagy várjam meg a tavaszt?
köszönöm a válszát.
Bényeiné
2008. nov. 28. (3 431 napja)

Kedves Dianna!

A növények szeretete nagyon szép dolog, főleg ha valaki így aggódik szegény yukkájáért. Nem szabad elkenődni, ha valamit nem tudsz, attól még nem bugyuta vagy csak bizonyára más szakma van a tarsolyodban és nem a dísznövénykertészet. Itt a "szépzöld"-ön azért vagyunk, hogy ha szükséges és tudunk is, akkor adjunk tanácsot az olvasóknak, úgyhogy bátran kérdezni kell. Szóval egy öreg yukkát már semmiképpen nem lehet olyanná varázsolni, mint amilyen ifjon volt, maximum segíthetünk rajta ha húzza a lomb vagy túl borulékony, esetleg betegség éri. Ha már ormótlannak tűnik a növényed,a kkor érdemes lenne úgy elvágni, hogy előtte a szárra földlabdát erősítesz, - http://www.szepzold.hu/olvasoink_kerdeztek_2_">A fikuszok szaporítása c. cikkben bővebben - és ha már gyökeret eresztett, akkor leválasztani. Persze nem fog úgy mutatni mint előtte, teljesen más jellegű növény lesz, de azért még zöld és szeretnivaló lakó lehet úgy is. A maradék törzset valami olyan helyre kell tenni az újra-hajtásig, ahol nem zavaró, hogy csonka, mindenképpen ajánlom, hogy egy kis türelemmel légy iránta is kb. egy félévig, akkorra eldönti, mit is akar.

Dianna
2008. nov. 26. (3 434 napja)
Üdv.!
Az én yuccámnak 3 oltása van (lehet, hogy rosszul fogalmazok), sajnos már kinőtte a törzsét, és a levelek lehúzzák, lekonyult. Kérdésem, hogy ebben az esetben is levágjam a leveles hajtásokat és gyökereztessem? Már nem lesz ilyen ugye? Úgy értem, hogy cserépben bokrosabb lesz? Nehezen tudom elképzelni, mert megszoktam, hogy törzsön van. A másik kérdésem, hogy a törzset is meghagyjam, hátha újra kizöldül? Lehet, hogy bugyutának tűnök, de nem vagyok nagy szobanövény szakártő, és rossz nézni ezt a szerencsétlen növényt. Kérek szépen tanácsokat.
Bényeiné
2008. ápr. 23. (3 651 napja)
Egy kissé veszélyes művelet a yucca elvágása, de azért meg lehet próbálni. A fejdugvány, amit levágunk a tetejéről csak félfás legyen, ott gyökerezik a legkönnyebben minden növény. Úgy kell elvágni, hogy a vágás íz közé essen, akkor az rügy nem sérül és alkalmas lehet gyökérképződésre. A fejdugvány hossza 10-15 levélnyi legyen, a biztonságos eredéshez nem szabad túl hosszúra hagyni. A levágott részt az előkészített virágföldbe úgy tegyük bele, hogy előtte gyökereztető hormonba mártjuk a végét, én a mezőgazdasági boltban vettem, fás szárú növényekhez valót, ez védi a gombabetegségektől és segíti a gyökérképződést. Ha egyszerre több levágott feldugványunk van, akkor megpróbálhatjuk egy részét vízbem gyökereztetni, így a kétféle módszerből valamennyi dugvány megmarad. Biztonsággal nem lehet azt mondani, hogy minden dugvány gyökeret ereszt és azt se, hogy csak az egyik módszer a jó, a növénydarabok kiszámíthatatlanok, előfordulhat, hogy a végén mind megmarad.
A régi tövet érdemes megcsonkítani annyira, hogy ha a rejtett rügyeit mozgósítja és kihajt, akkor ne kelljen egy év múlva újra vagdosni, tehát 120-150 cm-nél ne legyen hosszabb a megmaradó törzs. Kivihetjük nyugodtan a kertbe nyárra, ott jól fogja érezni magát ahhoz, hogy új erőre kapjon és nem marad csonka. Persze egy új földet ő is megérdemel!Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.