szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A 7000 éves vörös lencse

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 22.


A vörös lencse a hüvelyesek családjába tartozó kultúrnövény. Vad alakja nem ismert, mediterrán vidéken és a Közel-Keleten vált kultúrnövénnyé. A legrégebbi régészeti leltek i. e. 7000-ből származnak. A mai Afganisztán területén bronzkori és vaskori lencsemaradványokat találtak a régészek.

A 7000 éves vörös lencse

A földművelés fejlődése során az első kultúrában nevelt növények egyike. Indiában a vörös lencséből készült ételek szorosan összefüggnek a hitvilággal és a vallásos szertartásokkal. Világszerte kaphatók a vörös lencséből készült ételek, melyek a változatos fűszerezésnek köszönhetően finomak. Felhasználják levesekhez, salátákhoz, sőt lisztjéből kenyeret is sütnek. A magok lapos korong alakúak, élénk narancssárga színűek.

Magas fehérjetartalmú, szénhidrátok, aminosavak, ásványi anyagok, élelmi rostok, nyomelemek, vitaminok (A,- B1,- B2,- B6,- B12) található benne. Magas élelmirost-tartalma megelőzi a székrekedést, a bélrendszert rendben tartja. Fehérjékben is igen gazdag, ezért fontos alapanyag a vegetáriánus étrendnek. Aminosav összetétele nem teljes, legnagyobb arányban purint tartalmaz. Húsmentes táplálkozás esetén ki kell egészíteni más gabonanövényekkel. Ez egyszerű, ha a lencséhez búzát vagy búzacsírát, zabot, árpát keverünk. Kismértékben és lassan emeli fel a vércukorszintet, ezért a cukorbeteged diétájába is beépíthető.

Vitaminjai a magas rost-tartalom miatt rossz hatásfokkal szívódnak fel. Fogyókúrások étrendjét is színesítheti, ha a lencsét zsírszegény módon, készítik el.

A vörös lencsét főzés előtt nem fontos beáztatni 15-20 perc alatt megpuhul. Akkor van kész, ha a narancssárga színét elveszíti, az étel bebarnul, pürés állagú lesz. Könnyű főzelék, leves és jól kezelhető pástétom készíthető belőle. Felhasználás előtt természetesen alaposan mossuk meg, és a szennyeződéseket, rossz szemeket távolítsuk el belőle.
A vörös lencse könnyen kicsírázik, a lencsecsírával bővül a lencse felhasználási köre. Lencsecsírával gazdagíthatjuk a töltött, rakott ételeket, keverhetjük párolt zöldségek, saláták közzé.

Tipp! Vörös lencse pástétom

Hozzávalók: vörös lencse, sárgarépa, petrezselyem, babérlevél, só, bors, mustár.

Megtisztítás után sárgarépát, petrezselymet felkarikázzuk, öntünk rá vizet, beletesszük az ízlés szerinti sót és a babérlevelet. Félig megfőzzük, majd beletesszük a lencsét. Ismét visszatesszük főni, kb. 5-10 percre, addigra a lencse valószínűleg megpuhul. A levét leöntjük, turmixgéppel pépesítjük. Ízlés szerint beletesszük a borsot, mustárt, és ha még szükség van kevés sóra, ízesítjük.

Kapcsolódó cikk:

Kíméletlen versenytársak! Bagolyborsó vs. közönséges borsó




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia