szépzöld

A barkafűz metszése

Bényei Zoltánné, 2009. jún. 05.


A sokak által kedvelt barkafűz vagy csüngő barka a tavasz első díszei között jelenik meg, sokszor már februárban díszeleg szinte a havas tájban álldogálva.

 

Annak ellenére, hogy a fűzek általában igénytelen, jó tűrőképességű növények, ezt az oltott, csüngő változatot megfelelő ápolással lehet szépen megtartani. Nagyon fontos a jó víztartó talaj, szereti a nedves közeget, ültethetjük pl. csatornakifolyás közelébe, ahol biztosított a megfelelő vízadag. Gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról a lombfejlődés időszakában!

 


A barkafűz (Salix caprea Pendula) ápolási munkálatai között a legfontosabb a metszés, ugyanis ez a kecskefűzféle nagyon hajlamos az elburjánzásra. Elvirágzás után, amikor a lomb már eléggé megerősödött, bátran lássunk neki a ritkításnak. Sok fölösleges hajtást hozhat, amelyekből először nem tűnik egyszerűnek feladatnak, hogy melyik maradjon és melyik ne. Úgy igyekezzünk a metszéssel alakítani a kis fácskánk koronáját, hogy legyen eléggé szellős, de ne ritka. Az optimális az, amikor egymást nem keresztezik hajtások, egy síkban legfeljebb öt vessző fut különböző irányba és a szintek egymástól magasságban legalább 20 cm-re emelkednek.

 


Nagyon fontos, hogy az egyes vesszők ne érjenek össze, így a látvány is szép,a betegségeket is elkerülhetjük, hiszen van levegője a levélzetnek. Ha időben végezzük a zöldmetszést, akkor a jövő évi barkafánk nagyon formás lesz, emellett sok virágzattal fogja díszíteni a tél végén kiskertünket.

 

Kapcsolódó cikk:
Az erdei szamóca
Mindennapos munkálatok a virágoskertben

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Videók

 


 
Hozzászólások (15)

Szépzöld Szaktanácsadó
2012. ápr. 12. (1 052 napja)

Kedves Renáta,
 
A Szaktanács rovatban a feltett kérdéshez képet is tud mellékelni:http://www.szepzold.hu/szaktanacs">http://www.szepzold.hu/szaktanacs
 
Üdvözlettel,
Szépzöld.hu
Baranyi Renáta
2012. ápr. 12. (1 052 napja)

Hova küldhetek képet?
Üdv:
B.Renáta
Varga L
2012. ápr. 10. (1 054 napja)
Üdv!
Sajnos akár el is fagyhatott, de egy kép alapján bátrabban mernék nyilatkozni!
Varga László
Baranyi Renáta
2012. ápr. 05. (1 060 napja)

Kedves Bényeiné!
 
Tavaly tavasszal kaptunk egy barkát, ami szépen ki is virágzott és egész nyáron szép volt. Összel megmetszettük és most pedig nem akar virágzani. Megvannak a bimbói, de nem akar kifakadni. Nekem gyanús a törzse is mert kicsit lilás-szürke, élettelen színe van. Kérdésem hogy elfagyhatott a télen? Esetleg valami betegség támadta meg? Egyáltalán menthető még?
Köszönöm válaszát:
Renáta
Nagy Mihály
2010. aug. 16. (1 657 napja)

Kedves Aladár,
  A barkafüzet természetesen lehet metszeni. Október elején a fát belülről kifele haladva kell metszeni. Ilyenkor még a levél a fán van, lehet látni az elszáradt ágakat. Úgy kell a ritkítást elvégezni,hogy a lecsüngő ágak között 8-10 cm távolság legyen, így jövőre a levelek nem fogják egymást takarni, a levegő könnyen be tud jutni a fa belsejébe.   Üdvözlettel, Nagy Mihály
Balázs Aladár
2010. aug. 15. (1 658 napja)

Azt szeretném kérdezni, hogy barkafa metszését elmulasztottam, első évben elvirágzás után. Lehet-e pótolni, vagyis metszhető-e később, például ősszel? Félek, hogy következő elvirágzásig nagyon rendezetlen lesz és már nem fogom tudni irányítani tetszés szerint.
Köszönettel:
 
Ali
Éva
2009. nov. 09. (1 937 napja)
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Még gondolkodom, hogy kerüljön-e új helyre és amennyiben igen, akkor hová, vagy maradjon az én legújabb kedvencem a mostani helyén, ahová nemrég került, de mindenképpen megoldom. Ahol most van, ott nagyon szépen díszít, viszont lehet, hogy valóban kevés lesz neki a hely. Köszönöm mégegyszer! 
Bényeiné
2009. nov. 03. (1 944 napja)

Kedves Éva!

Ez egy elég érdekes kérdés, ugyanis a barkafűz a fává növő kecskefűzből, nemesítések során, oltással kialakított bokor. A lombkerületét tekintve így ez a növény beleférhet a bokor kategóriába, tehát ha úgy kell bokornak vedd, ha az érdek úgy kívánja akkor pedig fának. A magassága miatt mindenképpen bokor, ültetés szerint azért a korona átmérő számít, de szerintem a fél méter a kerítéshez talán kevés lesz. Üdv.

Éva
2009. okt. 29. (1 948 napja)

Kedves Bényeiné! A véleményét szeretném kérni, hogy a barkafűz bokornak, vagy fának minősül-e? Nagyon fontos lenne tudnom, mivel a településem építési szabályzatában a növénytelepítési előírások résznél más ültetési távolság vonatkozik egyikre és más a másikra. Nem mindegy, hogy 0,5 m-re, vagy 2 m-re kell ültetnem a telekhatártól. Segítő válaszát előre is köszönöm. 

Guest
2009. okt. 11. (1 966 napja)
Köszönöm szépen a választ. (Sejtettem, hogy határeset a szitu, de így már megnyugodtan.)
Bényeiné
2009. okt. 11. (1 966 napja)

Kedves Hozzászóló!

 Ha a kérdéses növény éppen hogy átvészelte a gombabetegséget, és nemis túl sűrű, akkor érdemesebb csak tavasszal,elvirágzás után metszeni. Ha nagyon egymásra fednek a vesszők, akkor viszont egy párat ki lehet vágni, hogy a napfény is hamarabb megtalálja a bokor belsejét, jobban szellőzik a növény. Úgy érdemes a metszést végezni, hogy a forma szép maradjon, inkább az alul lévő vesszőket kell kivágni és azokat amelyek keresztben állnak a sugárirányra, de csak azt vágd, amit nagyon muszály! Üdv.

Guest
2009. okt. 10. (1 968 napja)

Üdvözletem!

A tavasz elején ültettünk kiskertünkbe kertészetben vásárolt földlabdás barkafüzet. Szépen átvészelte a "költözéssel" járó traumát, egy kis gombafertőzést is túlélt, de egyáltalán nem metszettük. Érdemes még a tél előtt egy kicsit ritkítani, vagy hagyjuk ezt a virágzás utáni időszakra?

Köszönöm válaszát. 

Guest
2009. szept. 16. (1 991 napja)
nagyon-nagyon köszönöm szíves válaszát :)
Bényeiné
2009. szept. 14. (1 993 napja)
Kedves Noémi! A barkafűznél is - mint bátmely növénynél - meg kell várni, amig a nedvkeringés leáll. Ez azt jelenti, hogy a lombhullás történjen meg, kezdjen pihenni a fa. Akkor lehet jó földlabdával kivenni és új helyre a szokásos módon elültetni. Üdv.
noémi
2009. szept. 14. (1 993 napja)
sajnos rossz helyre ültettük ezt a szépséget. mikor ültethetjük át és hogyan?


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 07:46

A kínaiak kedvenc kerti virágai