szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A bencések jó húzása! – A hegyi pereszlény

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 02.


Ismerjük meg ezt a csodálatos növényt, amely amellett, hogy segít a rovarok elleni küzdelemben, a rozmaring, a zsálya, a petrezselyem, a vöröshagyma és a fokhagyma mellett ételeink harmonikus ízesítője is. Kóstoljuk meg a hegyi pereszlény teát!

A bencések jó húzása! – A hegyi pereszlény

A téli borsfűnek is nevezett hegyi pereszlény Dél-Európából a 9. században a bencés szerzetesek révén jutott el az Alpokon túli területekre és Közép-Európába. 30-40 cm-re is megnő, vékony lándzsás, szürkészöld leveleket fejleszt, télálló, ajakos, félcserje.

Kicsi, rózsás, levendula színű virágai júliustól szeptemberig nyílnak, felálló virágfüzéreket alkotnak. Virágait a méhek gyakran látogatják.

Hazánkban ismertebb rokona az egynyári borsfű vagy csombor, amelynek lilás rózsaszínű, vagy fehér virága van. Könnyen elszaporodik a kertekben, legjobban a meleg, napos helyet, a laza szerkezetű meszes talajt kedveli. A szabadban teleltetett hegyi pereszlényt a mi éghajlatunkon, télen védeni kell, sziklakertekbe ültetik leginkább. Általában magvetésről szaporítják, de néha tőosztással. Magját tavasszal, vagy augusztusban, vessük el szabadföldbe, 25-30 cm-es sortávolságra és vékonyan takarjuk be földdel.

Tavasszal a hajtásokat vágjuk vissza. Leveleit, fiatal hajtásait virágzás előtt gyűjtsük, mert az aromaanyaga ekkor a leggazdagabb. A növényt közvetlenül a talaj felett vágjuk le, kötözzük össze és akasszuk ki száradni.

A Satureja montana babra emlékeztető illatot árasztó fűszernövény, mely frissen vagy szárítva a babból készült ételek, pörköltek, saláták, paradicsomszószok ízesítésére alkalmas, de grillezendő húsok páclevének is kellemes aromát biztosít.

Szárait egészben együtt főzzük az étellel, de a friss leveleit egészben, vagy aprítva, csak a főzés végén tegyük az ételbe. Aramája jól harmonizál rozmaringgal, zsályával, petrezselyemmel, vöröshagymával, fokhagymával. Olajok ízesítésére is nagyon jó.

Tegyünk 3-4 szálat egy üvegbe, öntsünk rá 3 dl növényi olajat, majd zárjuk le és hagyjuk érlelődni meleg helyen 10-12 napig. Azután szűrjük le és tegyük egy tiszta üvegbe, felhasználásig hűvös helyen tároljuk. A szárított növényi részekből készült teát mézzel édesítsük, amit étvágygerjesztő italként fogyasszunk. A felpuffadás ellen segít, enyhíti a köhögést is.

Illóolajat és cseranyagot is tartalmaz. Gyomorerősítő, görcsoldó, csíraölő hatásában bíznak. Pasztájával kenjük be a rovarcsípések helyét, enyhíteni fogja a fájdalmat és a viszkető érzést.

Hegyi pereszlény tea

Forrázzunk le ¼ liter vízzel 3-4 evőkanál frissen szedett vagy szárított levelet, hagyjuk állni 8-10 percig lefedve, szűrjük le és lehetőleg forrón fogyasszuk.

Kapcsolódó cikk:

Játsszunk a színekkel - 3+1 tipp

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia