szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A bíbor lila szakállbromélia

Bényei Zoltánné, 2009. júl. 29.


A kedvelt bromélia családban az egyik legnépesebb nemzetség legismertebb fajtája - Tillandsia cyanea - ez a szép szobanövény.

A trópusi és szubtrópusi vidékeken, a hűvös hegyvidéki erdőkben, az esőerdőkben és a szárazabb területeken egyaránt megtalálhatók a különféle broméliák. Néhányan alkalmazkodnak az élőhelyük adta lehetőségekhez azzal, hogy a leveleikből rozettát alkotnak, aminek a tölcsérszerű közepe az esővíz bevezetését szolgálja. Így szárazabb időben is elég víz áll a növény rendelkezésére, vannak tartalékok a tőlevélrózsa közepében.

 

Ezt a felépítési tulajdonságot a lakásban tartott broméliáknál kihasználva az öntözéssel nincs sok dolgunk, időnként nézzük meg, hogy nem fogyott-e ki a víz a rozettából, és ha szükséges, pótoljuk, ezen túl a földjét tartsuk nyirkosan.

 


A viszonylag kicsi gyökérzet miatt csak kicsi cserépben kell tartani, amely laza, morzsalékos talajjal van töltve. A humuszban gazdag fölben legyen bőven tőzeg és kéregdarabok vagy használjuk az orchideák számára készített speciális földkeveréket. A földjét tartsuk folyamatosan nedvesen, párásítsuk a környezetét és a tápanyagról se feledkezzünk meg. Nyáron tarthatjuk szabadban, félárnyékos helyre kifüggesztve, néha megpermetezve nagyon jól érzi magát.

 


A broméliák általában csak egyszer virágzanak, amely virágzás sok esetben egy évig is elhúzódhat. A Tillandsia különös ciklámen színű murvalevelei közül nagy bíbor lila virágok bújnak ki sorban, egyesével, felfelé haladva. Amikor az utolsó is elvirít a virágzati tok még egy ideig megtartja a színét, majd kizöldül, később pedig elpusztul.

 

Vele együtt az anyatő is meghal, de még előtte gondoskodik utódokról, bőséges sarj formájában. Ezeket leválasztva a továbbnevelés és a sarjak virágzóképessé tétele szép feladat, melyhez türelemre van szükség. Világos helyen, 20-24 fok körüli hőmérsékleten tartsuk, így kb. egy év elteltével ismét gyönyörködhetünk a virágaiban.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia