szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A büszkének is nevezett egres

Sulyok Józsefné, 2009. aug. 23.


Hívják tájegységtől függően köszmétének, pöszmétének, büszkének, piszkének, vad egresnek is. Válasszon mindenki kedvére az elnevezések közül.

Az egres a ribiszkefélék családjába tartozik. Sokáig csak a vadon termő fajokat gyűjtötték. Termesztését a XVI. században, Angliában kezdték. A népi orvoslás szerint rendszeres fogyasztása köszvény, vese, és hólyagbántalmak esetén jó hatású.

 

Élettani hatásai, összetétele

Rendszeres fogyasztása segíti a bélműködést, megakadályozhatja az erek elmeszesedését.
E savanykás gyümölcs élelmirost-tartalmánál fogva növeli a széklet mennyiségét és annak puhaságát, így serkenti a bélmozgásokat. Pektintartalma azonos az almáéval. Rendszeres fogyasztása csökkentheti vérkoleszterin-szintet, így tágabb értelemben az érelmeszesedés rizikóját csökkentő táplálkozás fontos részét képezheti.

 

A rák kialakulásának veszélyét csökkentő étrend értékes része lehet. Bár csak közepes mennyiségű C- és E-vitamint tartalmaz, mégis ennek a két antioxidáns vitaminnak nagy szerepe van a szabad gyökök hatástalanításában, így a rák rizikójának csökkentésében. Ezért tanácsos rendszeresen (főleg nyersen) fogyasztani.

 


Tipp! Egres-torta

Hozzávalók: A tésztához: 13-14 dk. finomliszt, 10 dk barna rozsliszt, 1 dl tejföl, 1 dl méz, 1 evőkanál margarin, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tojás.
A töltelékhez: 75 dk friss egres, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl méz.
A tetejére: 1 csomag vaníliacukor.
A forma kikenéséhez: kevés margarin.

 

Elkészítjük a tésztát: Összekeverjük a liszteket és a sütőport. Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és hűtőbe rakjuk. Az egrest megtisztítjuk, és a levét jól lecsepegtetjük. Összekeverjük a fahéjjal, a mézzel, és félretesszük. Kevés margarinnal kikenünk egy lapos tortaformát. Belesimítjuk a tésztát úgy, hogy kis pereme legyen. Egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket, és 180 fokos sütőben 40-50 percig sütjük. Aki szereti, egy-két evőkanál darált diót is szórhat a tészta és az egres közé. Amikor a tésztánk már csak langyos, az egrest meghintjük vaníliás cukorral (ez el is maradhat).

 

 


Kapcsolódó cikk:

Körte az ősi csemege

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Lakberendezés
Webáruház
Fórum

 

Kapcsolódó könyv:

Házi tartósítás, tárolás

 




Hozzászólások (2)

Guest
2009. aug. 30. (3 831 napja)

A rézgálicban lévő réz leginkább a peronoszpóraféléket pusztítja el. Az ön esetében inkább a lisztharmat ellen kell védekezni, itt pedig elsősorban a kénes termékek a megfelelőek http://www.szepzold.hu/gombaolo_szer">Thiovit, Kumulus vagy a biológiai készítmény a http://http://www.szepzold.hu/gombaolo_szer">Trifender. A termékek http://www.szepzold.hu/webaruhaz">Webáruházunkban megvásárolhatók.

Üdvözlettel,

Zajácz István

atsipkopi
2009. aug. 30. (3 831 napja)
Nagyszemü zöld  egresem van lugasba(sövénybe)nevelve. korom penészes lett. Második éve  nem tudok leszedni belőlle. hiába permetesztem rézgálical. Mit tegyek hogy jövőre jótermésem legyen?


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia