szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csipkebogyót adó gyepűrózsa

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 02.


Csaknem egész Európában, a magas észak kivételével, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában meghonosodott. Nálunk cserjésekben állományképző. 

A csipkebogyót adó gyepűrózsa

Termőhelye a lombos-erdők, erdőszélek, útszélek, bozótos, cserjések és sovány legelők. A síkságoktól 1200 m magasságig felhatol. Főként meszes, tápanyagban gazdag, mély talajokon 1 m mélységig gyökerezik.

A gyepűrózsát kutyarózsának is nevezik, Európában leggyakoribb vadrózsafaj. Bogyója „Észak narancsa” nagy mennyiségű C-vitamint és értékes cukrot tartalmaz. Csipkebort és lekvárt készítenek belőle.

Az ágakon gyakran találhatók szivacsos almaszerű kinövések, amelyeket rózsagubacsdarazsak okoznak. Ez a rendkívüli formagazdaságú gyepűrózsa egy gyűjtőfaj, kb. 60 változatot foglal magába, sőt még egy sor további vadrózsafajt is a Rosa canina csoporthoz sorolnak.

Maga a Rosa nemzetség több száz vadon élő fajt és kb. 12.000 kultúrformát tartalmaz, melyek különböző fajok kereszteződéséből keletkeztek. Talán nincs is olyan növény, amely a különböző kultúrnépeknél akkora becsben állna és olyan misztikus tiszteletnek örvendene, mint a rózsa. Már az ősi Perzsiában úgynevezett rozáriumokban nemesítették a rózsákat. Ezekben az első rózsakertekben (Kr. e. 2000 évvel) termesztették a napjainkban is oly kedvelt damaszkuszi rózsát. A rózsa aztán keletről Görögországba került, ahol Vénusznak szentelték.

A császári Rómában hihetetlen rózsakultusz bontakozott ki. Saját rózsakerteket telepítettek, hogy ünnepi alkalmakra elegendő rózsa legyen a díszítéshez.

Az 1800-as években Kínából behozott tearózsák később nagyon fontossá váltak a nemesítésben. A rózsanemesítés igazán a 19. század elején lendült fel. Többszörös kereszteződéssel minden elképzelhető formát sikerült létrehozni.

A gyepűrózsa többnyire erőteljes 1-3 m magas cserje, egyenes vagy ívesen hajló és részben erősen elágazó hajtásokkal rendelkezik. Sűrűn álló tüskéi vannak, levelei szórt állásúak, felül matt vagy sötétzöldek, alul világosabb kékeszöldek, többnyire kopaszok vagy finom selymes szőrösek. A levélkék csaknem egyforma nagyok, tojásdadok vagy elliptikusak. A levélnyél tövén kiszélesedő, a pálha keskeny sallangos.

Június-július közepéig virágzik, a virágok fakó vagy világos rózsaszínűek, ritkábban fehérek, a levélhónaljban rövid nyélen állnak, illatuk gyenge.

A serleg alakú virágzati tengelyből fejlődik ki a csipkebogyó áltermés. A termés szeptembertől érik, tojásdad vagy gömb alakú, húsos, sima. Előbb narancssárga, majd élénk skarlátvörös színűvé válik.

Kapcsolódó cikk: Ezekkel elfelejtheti a téli megfázást




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia