szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csodabab

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 05.


A bab az egyik olyan ételünk, amit egész évben fogyaszthatunk, hiszen a szezonban használt zöldbab mellett a téli időszakban jó levest lehet készíteni a könnyen eltartható szárazbabból. Annak ellenére, hogy a bab ott van mindennapjainkban, nem mindig volt ez így.

A csodabab

A bab Mexikóból származik, az ott lakó indiánoknak volt az ősi eledele. Ugyanakkor az ókorban más területeken, (pl. Egyiptom, Közel-Kelet) is ismerik és kedvelik. Zöldbab maradványokat találtak egyiptomi sírokban, melyek korát közel 4000 évesnek becsülik.

 

A Biblia két helyen is említést tesz a babról. Dávid királyt és seregét Mahanaimba érkezésekor az őt fogadó emberek árpával, búzával, liszttel, sajttal, lencsével, babbal, mézzel és juhtúróval látják el. Csak mostanában kezdjük felismerni, azt a tényt, hogy a hüvelyesek és a gabonafélék (mint a bab is) ételben való keverése teljes értékű fehérje táplálékot nyújt.

 

Nem véletlen, hogy a babot művelő emberek már az ősi időkben gabonát is termesztettek, így lényegében teljes értékű ételt ehettek. Az indián őslakosok például a bab mellett kukoricát és sütőtököt termesztettek, a három növényt együtt egyszerűen csak a „három nővér”-nek nevezték.

 

A bab újabb kori történetéről viszonylag keveset tudunk. Európába a 16. századba került a növény, akkor is a karóbab. Hazánkba valószínűleg a törökök hozták magukkal, és nagyon hamar közkedvelt lett. A szárazbab rendkívül jól eltartható, egy egyszerű vászonzacskóban bárhová elvihető, magas fehérjetartalma miatt pedig rendkívül tápláló. Ezek a tulajdonságai tették alkalmassá, a vadnyugati életstílust élők számára alapélelmiszer legyen.

 

A bab még ma is sok országban számít mindennapos élelemnek. Sokféle színben és formában hozzáférhető és ugyanolyan közkedvelt, mint a régi időkben. Emellett betegségmegelőző szerepéről is egyre több tudományoz bizonyíték gyűlik össze. Azt is meg kell említeni, hogy a növény nem tartozik a legkönnyebben emészthető ételek közzé. Megfigyelték, hogy a rendszeresen babot fogyasztó Parkinson-kóros betegek állapota javul, és azt is kimutatták, hogy vérükben magasabb levodopa szint mérhető. A bab részletes vizsgálata során kiderült, hogy a növény igen gazdag ebben az anyagban.

 

Az elhízás egyik oka a táplálkozásban, elsősorban a túl sok finomított szénhidrát fogyasztásában keresendő. A bab tartalmaz olyan hatóanyagot, amely képes gátolni a szénhidrát lebontását végző amiláz enzimet, ezáltal tökéletlenné teszi emésztésüket, ami ahhoz vezet, hogy lényegében kevesebb szívódik fel belőlük, és ez által kevesebb kalória jut a szervezetbe. Ennek köszönhetően a bab rendszeres fogyasztásával súlycsökkenés érhető el. Ráadásul az eddigi vizsgálatok szerint a bab hatására a fogyás mellett a vérzsírok és a koleszterin szintje is csökken. A mérhető eredményhez 8-10 hónapos rendszeres és nem megterhelő babfogyasztás szükséges.

 

A bab hatóanyagai révén képes védelmet nyújtani a vesét érintő érbetegségek és károsodások ellen. Megkönnyíti a vese munkáját, valamint hozzájárul olyan betegségek kezeléséhez és megelőzéséhez, mint a magas vérnyomás, szívelégtelenség, májzsugor vagy a krónikus vesebetegségek.

 

A bab a cukorbeteg egyik ideális tápláléka, ugyanis a babételek fogyasztása után a vércukorszint emelkedés messze elmarad a pl. a fehérkenyér vagy a burgonya evése után tapasztalttól. Ez annak köszönhető, hogy bab sok rostanyagot tartalmaz, ami késlelteti a szénhidrátok lebomlását és felszívódását a bélből.

 

A bab nehezebben emészthető étel, ez is az oka annak, hogy gyakran okoz puffadásos tüneteket. Ennek okai a magas rost és fehérjetartalom, valamint az emésztésben résztvevő egyes enzimek gátlása. Ugyanakkor a magas rosttartalom kedvezően befolyásolja a vastagbelek működését és védelmet nyújt olyan betegségekkel szemben, mint a fekély, vagy a rákos elváltozások.

 

A népgyógyászat a babot az ideggyengeség, májműködési zavarok, köszvény, valamint mérgezések esetén a méreganyagok semlegesítésére javasolja. Az eddigi vizsgálatok azonban ezeket nem bizonyítják.
 

 

Kapcsolódó cikk:

Zöldbabbal a rák ellen


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia