szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csodás páros: őszirózsa és ciklámen

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 06.


Vége a nyárnak, de ez nem jelenti azt, hogy a színekről le kellene mondanunk. Nézzük milyen hátteret festenek számunkra ezek a gyönyörű virágok az őszi hónapokra.

A csodás páros: őszirózsa és ciklámen

Derűs színfoltok ciklámennel

A ciklámen nem csak szobanövényként népszerű, hanem a balkon és a terasz dísze is lehet.

Virágzási időszaka késő nyárra tehető, és a téli hónapok alatt is folyamatosan hozza az új virágait. A gumós növény jellegzetessége a nagyszámú, élénk színű virág, melyek fajtától függően lehetnek rózsaszínűek, fehérek vagy pink színűek.

A ciklámen tavasztól őszig jól érzi magát a teraszon, félárnyékos vagy árnyékos helyen, de a déli tűző napot nem szereti, ezért óvjuk tőle. Lehetőleg eső és szélvédett helyet keressünk számára.

A felülről való öntözést nem szereti, levelei könnyen megbarnulnak. Ezért óvatosan öntözzük, és kb. fél óra elteltével a fölösleges vizet öntsük ki az alátétből, mert a pangó víz gyökérrothadást okozhat.

Miután a kinti hőmérséklet fagypont alá süllyed, a cikláment vigyük be a lakásba és teleltessük világos, hűvös helyen.

(Nálam az ablakpárkányon telelt ki a növény, ez idő alatt nem hozott virágokat, majd tavasszal kitettem  a teraszra. Egy idő után minden levele lesárgult, amit le is kellett vágni. De közben jöttek a friss, új hajtások folyamatosan és a bimbókat is fejlesztette. Egy balkonládába ültetett mályva közé tettem a ciklámencserepet, félárnyékos helyen volt, felülről öntöztem, de a felesleges víz azonnal eltávozott a cserép alján, amit a balkonládába ültetett növény hasznosított. Most ősszel is gyönyörű és sok bimbó van rajta. 1-2 hetente, amikor a többi növényt tápsóval megöntöztem, a ciklámen is kapott belőle).

Gömb alakú őszirózsa

Nagyon mutatósak a gömb alakú, dúsan elágazó törpe őszirózsák. A csillag alakú virágok szeptember közepétől nyílnak, a színűk igen változatos. A többéves törpe őszirózsa téltűrő, és cserépbe is kiválóan alkalmas. 

Az elvirágzott őszirózsát csak a következő tavasszal vágjuk vissza tövig, mielőtt a növény újra hajtani kezd. Az őszirózsa kb. három év után elöregedhet. Ennek elkerülése érdekében tőosztással rendszeresen szedjük szét a töveket, és ültessük el külön cserepekbe. 

Kapcsolódó cikk: 4 teendő, amit most kell végeznünk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia