szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A csontvédő fekete nadálytő

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 09.


Az érdes-levelűek családjába tartozik, nedves réteken, csatornák menti nádasokban, folyók mentén, ligeterdőkben gyakori, egész Európában elterjedt növény. 

A csontvédő fekete nadálytő

Szára akár 100-120 cm magas, terebélyes, egyenesen elágazó, levelei tőlevelek, levélnyelek szárnyasak, tojásdadok. A szárlevelek levélnyele rövid, hosszan a szárra lefutó, lándzsa alakú. Gyökérzete hengeres ebből erednek az arasznyi gyökerek. Frissen kívül sötétbarna, szárítva fekete, belül fehér színű.

Virágzata 5-15 virágú, harang alakú, a levelek hónaljában, rövid kocsányon fejlődnek. Az érdes-levelűekre jellemző a színváltó virág.

A fekete nadálytő virágai bimbóként bíborszínűek, nyíláskor rózsaszínűek vagy kékek, néha fehérek vagy sárgásfehérek. Termése négy fényes, szürkésbarna makkocska. Az egész növény szőröktől érdes.

A gyökérben találhatóak a hatóanyagok. A leveleket is gyűjthetjük júniusban, augusztusban, de nálunk nem forgalmazzák. A gyökereket októbertől áprilisig gyűjtik, olyan példányokét, melyek virágos szárat még nem hoztak. Alapos tisztítás után darabokra vágják, majd műszárítón szárítják.

Kémiai alkotó részek: glikozid, cserzőanyag, szitoszterol, alkaloidok, nyálka, növényi savak, illóolaj, gumi. Hámosító, csonterősítő, csontregeneráló hatással bír.

Külsőleg a gyökereket frissen is használják, vagy szárítva borogatást, meleg pakolást készítenek:100 g gyökeret 500 ml vízen 5 percig főznek, szűrik, vászonzsákokba töltik. Az átnedvesedett zsákokat lábszárfekélyre helyezik.

Meleg pakolást alkalmaznak reumás, köszvényes fájdalmak, íngyulladás, érgörcs esetén. A pakolás fokozza a vérkeringést, így a fájdalom gyorsan enyhül. A fekete nadálytő, krém vagy tinktúra formájában is kapható. Visszérgyulladás esetén csökkenti a gyulladásos folyamatot, használható rándulás, zúzódás, ficam, véraláfutások esetén is. 

Kapcsoldódó cikk: Csíra az egészségünkért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia