szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A dalmát orvosi zsálya

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 09.


Az árvacsalánfélék családjába tartozik. Eredetileg a Földközi-tenger mellékén, meszes lejtőkön élt. Neve a latin salvus, egészség szóból származik. A halhatatlanság hordozójaként tartották számon. 

A dalmát orvosi zsálya

A Salvia officinalis-t univerzális gyógyszerként használták a középkorban: meghűlés, verejtékezés, láz, sebgyógyulás esetén.

Származása, élőhelye: a Földközi-tenger, közelebbről a Dalmát tengerpart vidékéről származik. Dél-Európa karszt hegységein tömegesen fordul elő. Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik, dísznövényként is sokfelé ültetik.

30-80 cm-re növő, illatos félcserje. Szártöve fás, sűrű rövid szőrös. Fiatal levelei fehéren molyhosak. Középső és alsó levelei nyelesek, hosszúkás lándzsásak, ráncosak. Virágai 15-25 mm hosszúak, hármasával a lehulló murvalevelek hónaljában ülnek, lila színűek. A párta csövében szőrkoszorú van. A csésze fogai tüskés szálkában végződnek. Termése tojásdad makkocska.

Hatóanyagai: illóolaj, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, kateincsersav, kávésav, urzolasav, nikotinsav, stb.

Gyógyhatása: levele torokgyulladásra, szájbetegségek esetén öblögetésre, gargarizálásra, belsőleg izzadás és bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő, javítja a memóriát és a koncentrálóképességet.

Gyógyhatása mellett különleges ízt ad az ételeknek. Pástétomok, töltelékek, főtt tészták ízesítésére is kiváló.

Több fajtája létezik: fehér virágú orvosi zsálya, kerek levelű orvosi zsálya, háromszínű orvosi zsálya és a sárga-tarka orvosi zsálya.

Recept tippek!

Zsályaital: két össze-marék zsályalevelet megmosunk, kézzel apróra tépkedünk és leöntjük 10 liter vízzel. Két citromot felkarikázva beletesszük az áztató lébe. Egy nap múlva leszűrjük. 2 liter lét visszaöntünk a zsályára és felforraljuk, majd lehűtjük és hozzáöntjük az áztató léhez. Belekeverünk fél kg virágmézet és 3 citrom kicsavart levét. Palackokba öntjük, és hűvös helyen tároljuk, amit rövid időn belül elfogyasztunk.

Zsályaszörp: Egy össze-marék zsályalevelet megmosunk, kézzel összetépkedjük és leöntjük 3 liter vízzel. Hozzáadunk 2  db citromot, amit felkarikáztunk. 1-2 napig hagyjuk állni, majd leszűrjük. A leszűrt lébe beleteszünk 30 gr. citromsavat és 1,5 kg vegyes virágmézet. Alaposan elkeverjük, majd felforraljuk. 10 perc forralás után üvegekbe töltjük és száraz dunsztba rakjuk. Tartósítószer nélkül készül, ezért felbontás után hűtőben tároljuk.

Kapcsolódó cikk: Több van benne, őszi kőtörőfű

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia