szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így nem lesz avas a diód!

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 28.


A dió összeszedése és tárolása nem tűnik bonyolult feladatnak, mégis gyakran beleszaladunk néhány alapvető hibába. Egy apró trükkel megkönnyíthetjük a begyűjtésfeladatát és helyes tárolással elkerülhetjük a dió ehetetlenné válását.

Így nem lesz avas a diód!

Egy teljesen kifejlett diófa jó években akár 30 kg gyümölcsöt is terem. Miután a diót megszárítottuk, a következő termésig lehet tárolni.

A dió akkor érett, amikor a zöld, húsos burok megbarnul és megszárad. A burok felreped, a dió a földre hull, és csak össze kell gyűjteni. Dióérés előtt a fa alatt a füvet nyírjuk minél rövidebbre, hogy könnyebb legyen megtalálni a földre hullott termést. Fontos, hogy a gyümölcsöt ne hagyjuk két napnál tovább a nedves földön.

Szárításhoz a diót terítsük szét egy rostélyon a fedett balkonon, teraszon vagy más szellős helyen. A szárítás 1-2 hétig tart, eközben a diót naponta egyszer forgassuk meg. Nedves őszi időjárás esetén a szárításhoz alkalmasabb egy meleg helyiség a házban.

Az ideális szárítási hőmérséklet 20-25 fok. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten fennáll a penészedés veszélye, ha pedig túl meleg van, a száradás során a dióban található zsírok módosulnak, és a dió gyakran avas ízt kap. Ha a diótermés nagy része már lehullott a fáról, a még ágakon maradt gyümölcsöt le lehet rázni, és a megpattant burkot kézzel lefejteni.

A munkához vegyünk fel kesztyűt, mert a növényi nedv barna foltokat hagy a bőrünkön. Ezután a diót röviden mossuk le vízben, és tegyük száradni. A megszárított diót hálóban tároljuk hűvös, szellős helyen. Meg is pucolhatjuk, de héjasan tovább megőrzi minősségét, mint dióbélként.

Kapcsolódó cikk:

Gondos őszi talajmunka - Ragyogó tavaszi kert!

 
Hozzászólások (4)

Valisko Lászlóné
2013. nov. 07. (2 335 napja)
Kedves Katalin én még arra lennék kíváncsi, hogy milyen pálinkát használsz,
.
Brém Andrásné
2013. nov. 05. (2 337 napja)
Kedves kaszakatalin! Szeretném megkérdezni tőled,hogy fagyasztás után hol tárolod? És hogyan? És miért kell a pálinka rá? Előre is köszönöm! Erzsi.
kaszakatalin@citromail.hu
2013. nov. 05. (2 337 napja)
Kedves kertészkedő társaim!Én a dióm szellőztetem pár napig és utána behelyezem neylon zacskóba (kb.1-2kg lehet)és ehhez pár csepp pálinkát teszek összerázom óvatosan és beteszem a fagyasztóba 24órára(u.ezt teszem a babbbal is....jó tárolást Kati
Gilimumus
2013. nov. 04. (2 338 napja)
Nekem az urológus össze is roppantotta majdnem a dióimat.:)


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia