szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A fanyarságával hódító majoránna

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 16.


Ezt a magyar konyhában is nélkülözhetetlenné vált fűszernövényt kedveljük sokoldalúsága és különleges íze miatt. De mit láttak meg benne a görögök és a rómaiak?

A fanyarságával hódító majoránna

Más néven Majorana hortensis az arabok révén jutott el a Földközi-tenger mellékére, ahol évelő félcserjeként vadon is előfordul. Az ókori görögök és a rómaiak a hegyek örömének nevezték, mivel számos gyógyító hatást tulajdonítottak neki.

Szerelmi vágykeltőként vörösbort is fűszereztek vele.

Hazájában évelő növény, a hideg telű vidékeken viszont egynyári növényként nevelik. Vékony vöröses színű szárai 40-50 cm-re is megnőhet, aromás illatú levelei enyhén tojásdadok és bolyhosak. Nyáron hozza a halványlila, rózsaszín, vagy fehér virágait. Olívaolajok mellett cser és keserűanyagokat is tartalmaz.

Rokon faja az Origanum x majoricum, a majoránna és az oregánó kereszteződéséből jött létre. Íze a két növény keverékére emlékeztet. Az egynyári majoránnánál nagyobb és termetesebb, csak dugványozással lehet szaporítani, nyár végén vágjuk vissza. Lehetőleg meleg, napos, száraz helyet kedveli, jó vízáteresztő talajon.

A majoránnát magról szaporíthatjuk tavasszal meleg helyiségben, vagy a májusi fagyok után szabadföldben. Finom magjait vékonyan szórjuk a földbe, 2-3 magoncot ültessünk egy csoportba, egymástól 25-30 cm-es távolságra. Ha a talaját gyomláljuk, és gyakran fellazítjuk, különösen szépen fejlődik.

Begyűjtéskor ne vágjuk nagyon vissza, hogy minél hamarabb újra hajtson. Hajtásait egész nyáron szedhetjük, és frissen használhatjuk. Szárításhoz virágzás előtt vagy alatt vághatunk hajtásokat, olajban is tartósíthatunk.

A majoránna fanyar aromája burgonyához, húsokhoz, levesekhez, egytálételekhez illik. Kolbásztölteléknél és pizza-fűszerként finom ízesítő.

Hatóanyagai serkentőleg hatnak az emésztésre, megkönnyítik a zsíros ételek emésztését. Teája ideg és gyomorerősítő, valamint étvágygerjesztő és görcsoldó hatású. Az ókori egyiptomiak sebfertőtlenítésre is használták. A görögök pedig fürdés után olajával dörzsölték be a homlokukat és hajukat.

Egynyári fűszernövényként cserépben, balkonládában is nevelhetjük. Kellemes illata miatt szárazvirág csokorba is tehetjük.

Tipp! Majoránnás burgonya

A burgonyát mossuk meg, vágjuk hosszában ketté, és vágási felülettel helyezzük egy beolajozott tepsibe, majd süssük előmelegített sütőben 30 percen keresztül. Ezután mossunk meg egy csokor majoránnát, majd vágjuk apróra. Keverjük össze a majoránna háromnegyed részét 50 g aprított napraforgómaggal és 1 tk feketeköménnyel, fűszerezzük borssal, sóval. Fordítsuk meg a burgonyát, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és csepegtessük meg egy kis olajjal, majd süssük tovább 10 percig. Tálalás előtt szórjuk meg, a megmaradt majoránnával.

Kapcsolódó cikk:

Konyhaművészet az ókorban?!

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia