szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A festőmályva - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. jún. 14.


A festő vagy fekete mályva többéves termesztett növény. Az első évben a tőrózsája fejlődik ki, és csak a második évtől virágzik és 4-5 évig is él. A harmadik, de főleg a negyedik évben többnyire elpusztul, vagy jelentősen csökken a virághozam, emiatt már nem gazdaságos továbbtermeszteni.

 

A festőmályva - Videóval

A festőmályva - Alcea rosea - Gyöktörzse többfejű, elágazó, sok járulékos gyökeret fejleszt. Szára akár 3 m magas is lehet, hengeres, alig ágazik el. Levelei hosszú nyelűek, lemeze kerekded, karéjos, csipkés élű, mindkét felületén szőrös. Termése lapított, a magvak vese alakúak, szürkésbarnák. Virágai bíbor-lila - fekete színűek, júniustól szeptemberig virágzik.

 

Virágzatát száraz időben, harmat felszállása után szedik. A virág csészével és csésze nélkül kerül forgalomba. Csészével a nyílás idején, csésze nélkül közvetlenül a nyílás után gyűjtik. Ilyenkor a virág a csészéből könnyen kihúzható. A szedés folyamatosan végezzük, amíg a virágzás tart. A gyűjtött virágokat padláson, szellős fedett helyen, vagy szárítókereteken szárítsuk.

 

A szárítást legjobb műszárítóban 30-50 C-fokon végezni. A száraz virágokat szellős helyen papírral bélelt ládákban vagy zsákokban tároljuk. Kb. 6-7 kg friss virágból lesz 1 kg száraz. Szárítás után majdnem fekete színű, a virágban cserzőanyagot, nyákot, festékanyagot találunk. Élelmiszerek festésére, kismértékben a gyógyászatban is használják, főzetéből készült tea toroköblítésre alkalmas. Festékanyagtartalma rendkívül gazdag és változatos.

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 07., kedd / 16:48

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia