Bauhaus Kerti Gépek

A garzonlakás hangulata

Sulyok Timea, 2008. máj. 22.


Valószínű mindnyájan éreztük már azt, hogy a legelső otthonunk, amely ugyan csak egy szobányi méretű volt olyan hangulatos, vonzó és kedves volt a számunkra, melyet később a nagyobb lakásunk már nem hordozott magában, bármennyire is szerettük volna benne megvalósítani, nem sikerült.

 

Vajon miért kedvesebb és hangulatosabb egy garzonlakás, mint egy minden igényt kielégítő, funkcionálisan megtervezett, tökéletesen berendezett nagy lakás? Talán azért mert olyan kis kuckó, fészek, zug, amely csak a miénk és életünkben először igazán élvezhetjük benne a szabadság ízét? Vagy mert nélkülözi a felesleget, a külcsínt? Esetleg a helyszűke miatt kényszerülünk ötletesen berendezni, felhasználni különféle trükköket, mely által saját magunk formálhatjuk a személyiségünkhöz leginkább közelálló otthonná lakásunkat? 

 

Akárhogy is van, van valami vonzó az olyan lakásokban, amelynek egyetlen szobája konyha, étkező és hálószoba is egyben. A tér kialakítása és annak rendben tartása ezekben a kis lakásokban viszont elsőrendű feladat. Kérdésként merülhet fel ezekben a kicsi kis lakásokban, hogy hogyan válasszuk el egymástól a szoba különböző funkcióval ellátott részeit? Miként hozhatjuk ki a lehető legtöbbet a lakásból, ha különböző területekre szabdaljuk?

Hol tároljuk az ezernyi holminkat? Milyen bútorokra lesz szükségünk, választhatunk-e szabadon, vagy vannak esetleg méretbeli megkötések a berendezési tárgyak beszerzését illetően? A garzonlakást berendezni nem kis kihívás, amelynél inkább van szükségünk praktikus ötletekre, mintsem drágán vásárolt berendezésekre. Egy igazán kicsi alapterületű lakás ésszerű kihasználása, illetve otthonossá tételéhez szükségünk van egy kis fantáziára, bátorságra és sok kézügyességre, mellyel még jobban egyedivé varázsolhatjuk lakásunkat.

 

Különböző eszközöket használhatunk a térérzet megváltoztatására

 

- A természetes és a mesterséges fény egyaránt alkalmas a tér méretének manipulálására. Növelhetjük a térérzetünket, ha az ablakot sem rolóval, sem függönnyel nem árnyékoljuk, hogy lehetőleg minél nagyobb fényt eresszen be. Kis terekben a padló közelében elhelyezett lámpa a tekintetet lefelé irányítja. A berendezéshez illő központi világítótest mellett a mennyezetbe süllyesztett spotlámpák kellő megvilágítást biztosíthatnak. Egyetlen állólámpával megvilágítva a mennyezetet hangulatossá varázsolhatjuk az egész teret.

 

- Lényeges szempont, hogy mekkorának látszik a tér. A nagy belmagasságú garzonlakás szűkösségének korrigálására olyan színeket és mintákat kell alkalmaznunk, amellyel a szoba szélesebbnek tűnik. Válasszunk kis helyiségekben világos árnyalatokat a falakra, padlóra és a mennyezetre is egyaránt, azzal növeljük a teret. A lakás egyes részeinek különböző funkcióját eltérő falszínekkel is hangsúlyozhatjuk. A padló színét is variálhatjuk, így különböző burkolóanyagot választva különíthetünk el egy-egy tevékenységi területet. Önmagában is látványos és egyedi lehet a lakás festése, ha egy halovány alapra antikolásra emlékeztető mintát készítünk szivaccsal, de pár árnyalattal sötétebb foltot vagy csíkot is készíthetünk rá. Ügyeljünk viszont arra, hogy a kis lakások falát ne díszítsük nagy mintákkal, mert úgy zsúfolttá válik a tér. A színek ügyes kombinálásával és a gondos tervezéssel még a legkisebb lakás is teljes értékű otthonként funkcionálhat.

 

- A színvilágon kívül persze a térfelhasználásra is ügyelnünk kell. A garzonlakások többségében csak a fürdőszoba különül el falakkal a szobától, a többi funkcióhelyiség általában egy térben valósul meg. A fürdőszobában általában a kis alapterület miatt zuhanyzófülke helyettesíti a kádat, de előfordulhat az is, hogy kis méretű sarokkádat is el lehet helyezni, amelynek oldalához sarokelhelyezéssel beilleszthető a mosdó. A jól megtervezett fürdőszoba egyedi megoldásokkal tűzdelve praktikus tisztálkodó helyiséggé válhat.

 

- A garzonlakásokban külön kihívást jelent a tárolás. Mivel a temérdek helyet elfoglaló szekrénysorok elhelyezésére nincs lehetőség ezekben a kisméretű lakásokban, csak egy remek ötlet segíthet abban, hogy mindent magába rejtő tárolót, gardróbszekrényt készítsünk, amiben kiválóan elfér a ruhák mellett még számos apróság, mint például a vasaló és a porszívó is. A tárolókat általában az előtér részbe költöztethetjük, de ha kisebb a lakás, a hálószoba falát is beépíthetjük. A nappaliban viszont ügyeljünk arra, hogy ne zsúfoljuk tele a falat, inkább szellős polcokkal és minimális dekorációval díszítsük. Az ajtónyílások fölötti részt remekül kitölthetjük a szoba falát körbefutó könyvespolccal, melyre az összes könyvünket vagy dísztárgyainkat elhelyezhetjük. Tárolásra kiválóan alkalmas a franciaágy alatti tér, melyet fiókokkal, zárt polietilén tárolókkal tölthetünk meg. A jó térkihasználás érdekében készített galéria alatti részt teljes egészében bepolcozhatjuk, vagy esetleg zárt szekrénnyé alakíthatjuk.

 

- Költségtakarékos megoldás, ha a meglévő ülőalkalmatosságokat öltöztetjük új ruhába, és ha szükségünk van dolgozó részre, akkor a dolgozósarkot plafonig érő könyvespolccal választjuk le a térből. Természetesen csak akkor tudjuk felhasználni garzonlakásunkban a régi bútorainkat, ha azok mérete arányaiban megfelelnek a kis térnek. Az új bútorok választásánál is törekednünk kell arra, hogy minél kisebb, de kényelmes ülőalkalmatosságokat szerezzünk be. Ha a kis térben hatalmasnak tűnne a kiválasztott franciaágy, olyan darabot vásároljunk, melyet napközben felhajthatunk a falhoz, így nem foglal nagy helyet. Amennyiben a belmagasság megengedi, készíthetünk fekvőhelyül galériát, mely alatt kialakításra kerülhet a nappali vagy konyhasarok. Fontos szempont vásárláskor, hogy olyan tárgyakat szerezzük be, amelyeket többféleképpen is tudunk hasznosítani. A kis szekrényeket használhatjuk párnázva plusz ülőhelyként, és a polcrendszert térleválasztáshoz is alkalmazhatjuk. Egy kinyitható kanapé lehet a nappali egyetlen ülőalkalmatossága, mely éjszaka fekvőhelyül szolgálhat. A konyharészt elrejthetjük egy beépített szekrénybe, ezáltal az ajtók becsukását követően eltüntethetjük a konyhát, és nappalivá varázsolhatjuk a teret.

 

A garzonlakás bája az átgondoltan megválasztott kiegészítőkben és az összhangban rejlik. Még ha kevés dekorációt is használunk, az anyag- és színválasztás is sokat elárulhat személyiségünkről.

Forrás: www.epitinfo.hu

 

   
Hozzászólások (1)

macko
2009. dec. 04. (1 915 napja)
ez nekem is jol jonne xd                   pusz pusz


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.március 02., hétfő / 19:43

Kardvirág műtrágya,folyékony lombtrágyák szükséglete

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?