szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gipszkarton-fal is tapétázható

Sulyok Timea, 2010. jún. 28.


Napjainkban már egyre több helyen használnak gipszkartont – praktikus tulajdonságai miatt - falazat-burkolat céljára. A gipszkarton falak bevonására a falfestésen kívül a tapétázás is szóba jöhet, de a felület előkészítése ilyen esetekben nagyobb odafigyelést kíván.

A gipszkarton-fal is tapétázható

Az elsődleges követelmény természetesen az a tapétázás előtt, hogy a falburkolatot adó lapok szakszerűen legyenek a vázra erősítve, s a toldások közötti hézagokat is megfelelően töltsék ki. Fontos, hogy e réseket hézagerősítő csíkokkal fedjék le, ezek besimítása alapvetően meghatározza felület sík voltát. Ez a réteg elfedi a felerősítő csavarok fejeit, és a laptoldások helyét már csak a besimított illesztési helyek gipsz rétege jelzi. A felületeket száradás után még szintbe kell csiszolni, hogy felszínük teljesen simává váljon.

 

Fontos a precíz portalanítás után akár már festhető vagy tapétázható is a fal, ám ez utóbbi esetben már most ajánlatos arra is gondolni, hogy a tapétát ugyan könnyű felragasztani, ám annak leszedése korántsem ilyen egyszerű dolog. Ha ugyanis később a tapétát le kell szedni a gipszkartonról, az feláztatását követően helyenként akár a kartonfedés felső rétegét is letépheti. Ezt a gipszkarton felületének mélyalapozóval történő kezelésével lehet megelőzni.

 

Az alapozó szer megszilárdítja a fedőkarton felső részét, és jelentősen csökkenti a nedvszívó képességét. Ez a tapétaragasztó tapadása szempontjából is előnyös, később pedig a tapéta eltávolításakor könnyebben és a fedőkarton sérülése nélkül fejthető le a kartonozott felületekről.

 

Az igényesebben kivitelezett kartonozott falak felületét ajánlatos a teljes felületükön besimítani. Így teljesen fehér felület jön létre, amelynek átcsiszolását követően ideálisan sík és egységes színtónusú falfelület lesz az eredménye. Ez a festett bevonatok esetében is előnyös, mivel akár egy rétegben felhordott, nagy fedőképességű falfestékkel is foltmentes és homogén bevonat alakítható ki.

 

Tapétázásnál a teljesen besimított és simára csiszolt gipszkarton felületeknek csupán annyi az előnye, hogy a besimított részeket még erős surlófényben sem lehet észrevenni, és így az igényesebb, selymesen fénylő tapéták alapjaként is kiváló alapként szolgál. Az ilyen felületeket azonban mindenképen mélyalapozóval kell kezelni, hogy a teljes felület nedvszívó képessége ideális legyen a legkülönfélébb tapéták alá, és azok leszedése is problémamentesen megoldható legyen.

 

A besimított rétegre csak 24 óra elteltével lehet a mélyalapozót felkenni. A mélyalapozott felületre pedig ugyancsak egy nap múlva lehet a tapéta felragasztását megkezdeni. Maga a tapétázás folyamata és technológiája semmiben nem tér el a megszokottaktól. Ragasztóként mindenkor a tapétához ajánlott minőségűt kell használni, hogy elkerülhetők legyenek az ilyenkor előforduló hibák: szélfelválások hólyagosodások, gyűrődések stb. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia