szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyepszőnyeg lerakása

Nagy Mihály, 2009. okt. 07.


Az első gyepszőnyeget kb.10 éve raktam le, ma már túl vagyok a 2000 m2-en. Ez ugyan nem túl sok, de szeretném megosztani a tapasztalataimat a hobbi kertészkedőkkel.

Mint minden szakmában, én is megfizettem a „tanulópénzt”. Az csak tévhit, hogy lekapálom a területet, elgereblyézem, és máris guríthatom a gyepszőnyeget. Ahhoz, hogy eredményes munkát végezzünk, a következőket kell tenni.

Első lépés: a gyommentesítés, ez történhet vegyszeres gyomirtással vagy kapálással. Amennyiben tarackos a területünk a vegyszeres gyomirtást javaslom elvégezni.

Második lépés: a talajfertőtlenítés. A vegyszert dolgozzuk be a földbe, de ügyeljünk arra, hogy a rotációskapa csoroszlyát úgy állítsuk be, hogy csak a talajfelszínt mozgassa meg, mert ellenkező esetben sok gondunk lesz a tömörítéssel. Olyan kertben ahol nem barnahomok a talaj, feltétlenül dolgozzunk be 0-4 frakciójú sódert a földbe. A sóder lazítja a talajszerkezetet, így a gyepszőnyeg gyorsan le fog gyökeresedni. Érdemes vakond hálót lerakni, sok kellemetlenségtől megóvjuk magunkat. A hálót 5-8 cm mélységbe rakjuk le, ez ideális mélység, mivel a gyepszellőztető kése nem tudja felszaggatni, és a vakond is a háló alatt mozog.

A következő lépés a talajegyengetés. Először gereblyézzük el a területet, majd deszkával húzzuk el, így nagyon szép egyenletes felületet érünk el. Ezután következhet a gyepszőnyegterítés. Feltétlenül kötésbe kell rakni, szorosan egymás mellé. Amikor végeztünk a művelettel, hengereljük le, és öntözzük be az új füvünket.

A tapasztalatom az, hogy a frissen lerakott gyepszőnyegből gombák nőnek ki. Nem kell megijedni, gombaölő permetszerrel hatásosan el lehet távolítani. Az első nyírást a lerakás után 2-3 héttel végezzük el, ekkor már 8-10 cm-es-re nő a füvünk, három hét múlva nitrogén dús műtrágyával szórjuk meg a területet.

Kertbaráti üdvözlettel: Nagy Mihály
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia