szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyulladáscsökkentő főzőtök

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 15.


A tökről a magyar embernek a tökfőzelék és a tökös rétes jut eszébe. Valóban, a hazai étkezésben nem sok formában honosodott meg ez a zöldségféle, pedig számos újfajta recept ajánlja fogyasztásra.

A gyulladáscsökkentő főzőtök

A tök - Cucurbita pepo - őshonosságát és históriáját enyhe homály fedi. Sokan azt mondják, hogy valahol Olaszország déli részén termesztették először, de a legvalószínűbb mégis az, hogy őshazája mégis Közép-Amerikában, Mexikóban van. Ezt támasztják alá azok a régészeti leletek, melyek tanúsága szerint a közép és dél-amerikai indiánok ókori temetkezési helyein bőségesen találtak tökmag maradványokat, ráadásul többféle fajtájából. Ugyanakkor az amerikai őshonosságot bizonyítja az is, hogy a tengeren túl több olyan tökfajta nő vadon, ami más kontinenseken még csak nem is ismert.

 

A tök valószínűleg még Kolumbusz Amerikába érkezése előtt elterjedt az egész kontinensen, és feltehetőleg ők hozták át Európába ahol a mediterrán vidékeken, később északabbra is elterjedt és kedveltté vált.

 

A Bibliában két helyen történik említés a tökfélékről. Az egyik a Királyok első könyvében található, mely szerint a salamoni templomot többek között kivésett, illetve kiöntött sártökök díszítették. Valószínűleg ez a fajta tök csak díszítésre szolgált, mivel egy Elizeus prófétához kötődő történet kapcsán úgy tűnik, hogy ez a sártök vagy vadtök mérgező volt.

 

A tökről szóló másik feljegyzés Jónás könyvében található, ahol Jónás, miután nagy nehezen elment Ninivébe és elmondta Isten üzenetét, egy városon kívüli hegyoldalban várta a menny ítéletét a város fölött, ami szerint csakis halálos lehetett volna. Várakozásában az erős napsütés elől egy töklevél alá bújt, de Isten elfonnyasztotta ezt a növényt, hogy megtanítsa Jónást arra, mennyire nem szereti az embereket, és mennyire nem érti az isteni megbocsátás lényegét, hiszen töklevelet sokkal jobban sajnálta, mint ha elpusztult volna a több mint 100000 lakosú város. Meg kell azonban jegyezni, hogy az újabb fordítások nem töknek, hanem valamilyen bokros növénynek fordítják Jónás menedékét, de ez természetesen semmit nem von le a történet értékéből.

 

A töknek egyébként rengeteg fajtája ismert, csak a magyar nyelvben megkülönböztetünk, disznó-, paraszt,- patyolat,- úri,- pézsmás- és istengyalulta tököt, amit az egyes tájegységeken jól ismernek.

 

A tök tartaxlomanyagait tekintve, meglehetősen kiegyensúlyozott, nincs benne kirívóan sok vagy kevés a fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből. Talán az egyetlen kivétel a lutein és a zeaxantin képezi, melyek az A-vitamin képződés elő-anyagai közé tartoznak. Emellett kevés kalóriát tartalmaz, akár fogyókúrás ételnek is tekinthető. A tudományos módszerek meglehetősen szegényesek a főzőtök tekintetében, minden bizonnyal a meglévő eredményeknél nagyobb gyógyító potenciál rejtőzik ebben a zöldségfélében. Egyébként a belőle nyert különféle enzim-gátló vegyületeket a tudományos kísérletekben, mint reagenst is használják.

 

A tökből nyert kivonatanyagok több ráktesztben is hatásosnak bizonyultak. Kimutatták, hogy a növény hatóanyagai képesek kivédeni a kísérleti modellként használt baktériumtörzseken a mutációt okozó vegyületek hatását. A tök-lé ezen hatása ugyan nem tartozott a legerősebbek közé, de azért jól mérhető volt. Mivel a daganatok elvileg mutációval is kialakulhatnak, ezért feltételezhető, hogy a zöldségnek van rákmegelőző hatása.

 

Mivel a gyulladás az egyik alapvédekező reakciója a szervezetnek, ezért az egyik legnagyobb igény a gyulladáscsökkentő szerek iránt jelentkezik. A tökből nyert kivonatanyagok a vizsgálatok szerint gátolni képesek a ciklooxigenáz enzimet. Ismert, hogy a cukorbetegség kialakulásában és kezelésben is nagy jelentőse van az étkezésnek. Minél több növényi táplálékot fogyasztunk, annál kevésbé vesszük igénybe a hasnyálmirigy inzulintermelését, melynek kimerülése vezet végül a cukorbajhoz. A tök úgy tűnik, hogy az egyik jó eszköze lehet a vércukorszint csökkentésének. A cukorbetegek részére javasolt a gyalult tök evése akár főzve vagy bármilyen más formában.

 

A tököt a népgyógyászatban gyerekkori nyugtalanságra, kimerültségre, emésztés elősegítésére, csontbetegségre, valamint napszúrás esetén javasolták. Ezeket a hatásokat azonban tudományos módszerekkel egyelőre még nem igazolták.
  

Kapcsolódó cikk:

Tök-ölés

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia