szépzöld

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

Szépzöld, 2017. szept. 23.


A talajfertőtlenítés fontossága a kertészeti kultúrákban

Amint befejeződik a kertekben termelt növények betakarítása, körültekintően fel kell készülni a következő évben termelni szánt növények sikeres termelésére. Az egyik ilyen feladat a hatékony talajfertőtlenítés időbeni elvégzése.

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

A kertészeti növények betakarítását követően rövid időn belül a szár és levélmaradványokat a földről le kell takarítani, meg kell semmisíteni, vagy komposztálni szükséges. Legfontosabb a talajélet beindítása, mely történhet kiskertekben kapálással, rotációs kapával. A vegetáció ideje alatt a burgonya, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla, torma, káposztaféléket a cserebogárlárva (pajor), pattanóbogár-lárva (drótféreg), bagolylepke-lárva (mocskospajor), káposztalégy, sárgarépalégy lárvája károsíthatja.

A károsítás mértékétől függően a termék emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik. Jelentős károkat okozhat egész évben a lótetű is. A hideg idő közeledtével a talajlakó kártevők és lárváik a hideg elől mélyebbre, akár 60-80 cm mélyre is lehúzódnak, ott vészelik át a hideg időszakot, egyben jelzik a várható tél keménységét is. Minél lejjebb mennek, annál nagyobb a valószínűsége a hosszan tartó, hideg télnek. Ezért nagyon időszerű a hideg beállta előtt, amíg a kártevők a talajművelési mélységében vannak, a talajfertőtlenítő szereket kijuttatni. Kiváló készítmény Belem 0,8 MG, mely taglózó hatású és kíméletes a talajban élő hasznos szervezetekkel pl.: földigilisztával szemben. A szer III. kategóriába tartozik, így beszerzése kistermelők részére nem korlátozott.

A mikrobiológiai készítmények közül Artis (10 liter vízhez 10 dkg) , olyan gombaspórákat és szaporító képleteket tartalmaz, amely a fonálféreg, drótféreg, pajor, tripszlárva és számos talajban élő és ott károsító rovar esetében a kezelést követően rövid időn belül megszünteti a szaporodásukat, károsításukat. A talaj felszínére kell kipermetezni és sekélyen bedolgozni. Az Artis használat előtt figyelmesen kell elolvasni a tárolásra és a használatra vonatkozó előírásokat. A Bora WP ősszel is kijuttatható ültetvényekben, szántóföldi, kertészeti kultúrákban gátolja a talajban élő rovarlárvák fejlődését, szaporodását. A talaj felszínére 1%-os töménységű szuszpenzióban kell kipermetezni, majd sekélyen bedolgozni. Az alapos beöntözés nem maradhat el. A használat előtt az útmutató leírásait pontosan szükséges betartani.

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei:

Az ültetőgödör legalább 80X80 cm széles, a mélysége min. 80 cm legyen. A felső földréteget kb. 40 cm mélységig az egyik oldalra, az az alatt lévő földet kb. 40 cm másik oldalra kell elhelyezni. Az elkészült ültetőgödröt legalább 8-10 napig süsse a nap, járja levegő. Az ültetőgödörbe fél kg-nyi klórmentes, magas foszfor és kálium tartalmú komplex műtrágyát (cropcare 3) földdel alaposan összekeverve célszerű elhelyezni. A közel két hét elteltével az ültetőgödörbe vissza kell rakni a földet úgy, hogy ami felül volt az kerüljön alulra és ami alul volt kerüljön felülre. Az ülepedés meggyorsítása céljából az öntözővízhez ajánlatos Trifender (10 liter vízhez 8-10 dkg) mikrobiológiai készítményt adagolni a káros gombák (fehérpenész, stb.) szaporodásának megakadályozására. A kellően megülepedett ültetőgödörbe úgy helyezzük el a facsemetét, hogy ha a föld a későbbiekben is ülepszik a facsemete, akkor se kerüljön mélyebbre, mint amikor a faiskolában volt. A cserjék, facsemeték ültetésekor DCM Aquaperla alkalmazása elősegíti a folyamatos vízellátást, a gyökérképződést, a biztos eredést. Az ültetéssel egyidejűleg gondoskodni kell a bőséges vízellátásról, a facsemete gyökérzetének beiszapolásáról. Az öntöző vízben feltétlen legyen Yeald Plus folyékony műtrágya ( 10 liter vízhez 15 ml) , amely elősegíti a gyökérképződést.

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásakor nagyon nagy körültekintéssel kell eljárni a használati útmutatót figyelmesen el kell olvasni!

A kerti munkák végeztével figyeljék a lakókörnyezetükben tevékenykedő kertbarátok szakmai programját, mert ott további hasznos információkkal gazdagodhatnak.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: A már leszüretelt gyümölcsfák védelmének fontossága
Hozzászólások (1)

Szilákné Balajti Katalin
2017. szept. 26. (21 napja)
Ismét olyan téma, amely minden kertészkedőt érint/érdekel. A kiskertekben az utóbbi időben egyre több kártevő van jelen, az ezek elleni "küzdelemhez" kapott tanácsokat, ötleteket mindenképpen ki fogom próbálni.


Friss hozzászólások

2017.október 04., szerda / 22:53

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

2017.október 02., hétfő / 20:01

Körtefa betegség, mi lehet ez?

2017.szeptember 26., kedd / 18:06

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2017.szeptember 23., szombat / 16:55

Poloskák lepték el a paradicsomot, a szőlőt, a fügebokrot. Mit lehet ellenük tenni?

2017.szeptember 19., kedd / 11:12

Leyland ciprus gyökeresedés elősegítése

2017.szeptember 19., kedd / 11:05

citromfa betegség oka kezelése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia