szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A gyümölcsös tavaszi ápolása

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 18.


A tavasz nagyon fontos időszak a kert egészének szempontjából. Ez különösen igaz a gyümölcsösre, még akkor is, ha idősebb fák alkotják a kert ezen részét. A közhiedelemmel ellentétben nem az a jó megoldás, ha egyáltalán nem foglalkozunk velük, hanem hagyjuk, hogy a saját „fejük” után menjenek. Ez egy ideig valóban működőképes lehet, később azonban, ha nem ápoljuk őket megfelelően, akkor szépen lassan visszafejlődnek. Termésük kisebb lesz, zamatát elveszítheti, és maga a fa is idő előtt elpusztulhat, ezért ne sajnáljuk az időt és az energiát a rendbetételére.

A gyümölcsös tavaszi ápolása

Ahhoz, hogy a gyümölcsös erős és egészséges legyen fontos, hogy küzdjünk a kártevők ellen. Sokuk úgy vészeli át a telet, hogy a kéreg felhajló részei alá költözik be, és tavasszal onnan indít gonosz rohamot a növény ellen. Ezt elkerülhetjük, ha kaparóval vagy drótkefével végigdörzsöljük a fa törzsét. A növény köré terítsünk egy nejlont, hogy arra potyogjon a törmelék, ezután ezt égessük el. Az alsóbb és felsőbb ágakon megbúvó hernyógubóktól, összeaszott, moníliás gyümölcsmaradványoktól és az egyéb, oda nem illő dolgoktól is szabadítsuk meg a fánkat, majd ezek a dolgok szintén kerüljenek tűzre. Ezzel nagyon sok munkát tudunk megspórolni a későbbiek folyamán, valamint biztosabban számíthatunk bő termésre a kedvenc finomságainkból.

 

A metszést is meg kell ejteni ebben az időszakban. Különös figyelmet kell fordítani a barack és meggyfákra, mivel ezeket minden tavasszal termőre kell metszeni. Az egyéves termővesszőt metsszük vissza a barackok esetében, a meggynél pedig úgy vágjuk le az ágacskát, hogy a tövében fejlődő, egyéves vesszőt meghagyjuk. A metszést nem szabad elkapkodni, különösen a barack esetében, meg kell várni, míg az első virágrügyek már bontakozni kezdenek.

 

A fiatal fákat csak közepesen erősen, vagy gyengén metszünk meg, mert ez a termőrészek növekedését serkenti, érdemes szemmel tartani az ifjoncokat, hogy hogyan reagálnak a kiválasztott metszéserősségre, mert ha a hatás nem tökéletes, akkor azt a következő évben gond nélkül tudjuk korrigálni.

 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tápanyagok utánpótlása is fokozott figyelmet igényel, a megfelelő termés elérése érdekében. Ne csak a benti virágokat ültessük át tavasszal, hanem trágyázzuk be a gyümölcsöst is, persze csak akkor, ha ezt nem tettük meg ősszel. Érdemes egy akkora területen felásni, hogy elérjen a korona széléig, így a tápanyagok biztosan a megfelelő helyre jutnak. Természetesen azon túl, hogy biztosítjuk a megfelelő tápanyag-utánpótlást, arra is figyeljünk, hogy védekezzünk a betegségek ellen.

 

A kártevőket el tudjuk távolítani mechanikailag is, sajnos a többi esetben kénytelenek vagyunk permetezni. Ha nagyon ódzkodunk a vegyszerektől, akkor választhatunk természetes anyagokat is a permetezéshez, de azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ezek hatékonysága messze nem akkora, mint a kemikáliáknak, bár egészségkárosító hatásuk- a vegyi anyagokkal szemben- egyáltalán nincs.
 

Kapcsolódó cikk:

Gyümölcsfák ültetése

Áprilisi teendők a gyümölcsösben

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia