szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hagymázás következményei

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 24.


Az emberiség már i. e. 5000 körül termesztette a hagymát, és mivel több vidéken is fogyasztották, nem lehet tudni, hol került először a konyhakertbe. 

A hagymázás következményei

Azt, hogy a hagyma remek élelmiszer, könnyen eltartható és szállítható, az ókor óta tudjuk. Ezt a zöldséget már a sumérok is termesztették. Az ókorban kultikus jelentőséggel bírt, zöldellt Indiában, nőtt a kínai kertekben. Az egyiptomiak egyenesen mágikus erőt tulajdonítottak ennek a növénynek. Az ő számukra a hagyma az örökkévalóságot jelképezte.

Végtelen létre emlékeztette őket, a piramisokban és egyes sírok belső falain a régészek hagymát ábrázoló freskókat találtak. A szarkofágokba is sok esetben került egy kis örökéletet biztosító zöldség. Pl. IV. Ramszesz múmiájánál is találtak hagymát.

Gyógyító erejét is korán felismerték. Szív és ízületi problémákat, látást, emésztést gyógyítottak hagymával, hiszen a hagyma egyfajta antibiotikum, nyugattó hatással bír, csökkenti a koleszterin szintet és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A hazai kínálatra néhány fajta a jellemző: lila, vörös, gyöngy, mogyoró, sonka, fehér, póré és az újhagyma mellett a snidling és a fokhagyma. Legújabban pedig kora tavasszal a természetben gyűjthető medvehagyma, amelynek íze a fokhagymára emlékeztet, de a belőle készült mártás vagy a leves inkább a spenótra.

A hagyma segíti az emésztést, jó a megfázásra, hörghurutra és az asztmára, sőt még csontritkulásra is kiváló. Nem véletlen, hogy nagyszüleink hagymalevest adtak a köhögésre és a náthára.

A kutatások szerint a bennük található flavonoidok a szív és érrendszeri betegségekkel szemben védelmet nyújtanak, rendszeres fogyasztásuk pedig csökkenti a daganatos betegségek kockázatát.

A hagymából készült ételek tárháza végtelen. Önállóan is készülhet belőle finom étel, de sok ételnek egyszerűen elengedhetetlen alapanyaga. A sokféle hagymaleves pl. szinte minden nép konyhájában szerepel.

A magyar ételek többsége szinte elképzelhetetlen hagyma nélkül. Nem hiányozhat a húslevesből, a raguból, pörköltből, salátákból. A gyorséttermek kedvelt fogása a rántott hagymakarika is népszerű lett. Talán mondhatjuk, hogy a hagymákat csak a desszertekhez nem használjuk, csak lekvárt készítünk belőle.

Recept tipp:  Székely hagymatokány puliszkával

Hozzávalók: 4-5 fej hagyma, 2-3 evőkanál olaj, só, bors.

A puliszkához hozzávalók: 25-30 dkg kukoricadara, 1 liter víz, ízlés szerint só.

Székelyföldön ezt az egyszerű ételt főleg meleg reggelinek vagy vacsorának fogyasztják az emberek.

Tisztítsuk meg a hagymát és szeleteljük fel. Majd az olajon üvegesre pároljuk meg, öntsünk hozzá kevés vizet és fedő alatt pároljuk puhára. Közben ízlés szerint borsozzuk és sózzuk.

A puliszkához a vizet forraljuk fel a sóval, szórjuk bele a kukoricadarát, majd folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Savanyú uborkával vagy salátával lehet tálalni. 

Kapcsolódó cikk: A gyökérzöldségek ellenségei




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség

2019.június 27., csütörtök / 01:20

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia