szépzöld

A hurka, kolbász készítése

Sulyok Józsefné, 2009. márc. 19.


Ha disznótort tartunk, mindent készítsünk elő a vágás előtti napon. Kéznél legyen só, bors, köménymag, paprika, tisztított vöröshagyma, fokhagyma stb. Minden edényt mossunk tisztára.

150-200 kg súlyú sertéshez kb. 2 kg rizst számítsunk. Kölesből 10-15 dkg-mal kevesebb kell. Válogassuk meg, mossuk meg, majd lobogó fövő vízben főzzük lassan kevergetve. Ha megfőtt öntsünk rá hideg vizet, és egy nagyobb tálban lévő hideg vízbe szedjük át. Megkeverjük, és egy szűrőkanállal átszedjük egy másik edénybe használatig, takarjuk be, hogy melegen maradjon. De van, aki a rizst nem főzi ki külön vízben, hanem az abároló lében párolja meg. Ha jó és gusztusos hurkát akarunk készíteni, ne sajnáljuk eldobni a sertés vastagbelét. Vegyük meg előre a sózott sertésbelet, tisztítsuk jól át, sózzuk be újra. Használatkor csak átöblítjük le.

 

Egy tálba tegyünk 2 dkg sót, és a disznó vérét ebbe szedjük meg, kb. másfél litert. Kihűlésig kavargassuk, majd szitán szűrjük le és egy másik edénybe téve, tegyük hidegre. Ha hagymás sültvért szeretnénk készíteni, akkor több vérre lesz szükségünk. Az utóbbit reggelire szokták fogyasztani.

 

A tüdőt, májat, vesét, lépet, nyelvet, szívét, fejét, torkosát kiáztatjuk a vértől, aztán feltesszük főni az abároló lébe. A belekről leszedjük a zsiradékot, ez is belekerül a lébe. A nyelvet csak addig főzzük, míg a fehér réteget késsel le tudjuk kaparni. A vesét tisztítsuk meg a vízcsatornáktól, hosszában vágjuk ketté és dobjuk ki belőle a fehér réteget. Ne takarékoskodjunk a zsírral a hurkakészítésnél, mert a zsír úgyis kisül belőle, viszont így a töltelék puha marad. A hurkához valókat jól meg kell főzni, csak a májat nem, azt 4-5 helyen bevágjuk, így tesszük a lébe. Ha megkékül, már nem vérzik, kivesszük és melegen ledaráljuk, 1-2 kanál zsiradékot ráteszünk az abáló léből és kézzel jól összeverjük.

 

Ha már mindent kiszedtünk az abálóból, a zsírját leszedjük egy fazékba, ebbe tesszük a ledarált vöröshagymát, együtt jól átsütjük, mikor a hagyma puha, levesszük a tűzről és melegen tartjuk. A belsőséget ledaráljuk, sóval, borssal, szegfűborssal fűszerezzük, a vérest darált köménymaggal, és vigyázva sózzuk, mert a vér már sós. Ha már ízesnek tartjuk a tölteléket, az előre elkészített bélbe beletöltjük. Mikor már elegendőnek gondoljuk a májas hurkát, a maradékra ráöntjük a vért, jól összedolgozzuk, és ezt is a bélbe töltjük. Forró vízbe beletesszük a hurkát, egy rácsos bevásárló kosárba, vagy rúdra akasztgatva tesszük a vízbe, és ha egyszer felforrt kivesszük a vízből, hidegvízbe mártjuk és egy deszkára ráfektetve hagyjuk kihűlni. A véreset egy kicsit tovább főzzük. Mindég meleg sütőbe tegyük sülni, akkor nem csattan szét a bél, szépen lehet szeletelni.


Kolbász készítése

 

A húst ledaráljuk, lemérjük, 1 kg darált húshoz 2 és fél dkg sót, maximum 3 dkg-ot teszünk. Paprikával (csípőssel vegyesen), borssal, őrölt köménymaggal, darált fokhagymával ízlés szerint fűszerezzük, jól összegyúrjuk. Vizet nem szabad rá önteni, így 6 hónapig is eltartható szellős helyen, nem penészedik be. Ha száraz fahamut tudunk gyűjteni, tavasszal tegyük bele a kolbászt, finom puha marad. Jobb marhabelet használni nem szárad ki olyan könnyen, mint a sertésbél. Ha a kolbászt megtöltöttük, rakjuk szét rudakon, és mehet a füstölőbe, ahol óvatosan lassan megfüstöljük. A kolbászt nem kell sokáig sütni. A friss és füstölt kolbász alá mindég tegyünk egy kis zsírt, majd vizet és úgy pároljuk, majd süssük át. Sütés után rövid időn belül fogyasszuk, mert különben összeszárad. Talán jobb az íze, ha főzés nélkül egy kevés zsírral, vízzel együtt a sütőbe tesszük és megsütjük.


Krumpli pürével, amit jó habosra kikevertünk, és dinsztelt káposztával együtt tálaljuk. Ki-ki a maga ízlésének megfelelő káposztát dinszteljen: vöröskáposztát, vagy fehérkáposztát.
Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó cikk:
Strudli

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Receptek

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.május 18., péntek / 16:29

Fűben kicsi gombák és színvesztés

2018.május 17., csütörtök / 13:05

Oregánó palánták nem fejlődnek

2018.május 17., csütörtök / 13:03

Miért nő kalaposgomba a fű között?

2018.május 16., szerda / 13:57

Mi lehet a tujám baja?

2018.május 07., hétfő / 00:24

Orchidea termesztése házilag

2018.május 06., vasárnap / 17:54

Eltérő színű foltok a gyepállományban, mi lehet a probléma?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia