szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A jól termeszthető hagymafélék titka

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 26.


A hagyma mindennapi étkezésünk részét képezi. Ezért fontos, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben álljon rendelkezésünkre.

A jól termeszthető hagymafélék titka

Salottahagyma - Mogyoróhagyma

A gyengéd, finom aromájú salotta kisebb, mint a főző vagy a vöröshagyma, de korábban szélesedik. Sarjhagymáiról egyszerűen szaporítható, termeszthető. A zöld leveleket a metélőhagymához hasonlóan használhatjuk.

A lepusztult levelek leszedése után a sarj vagy a dughagymákat 30 cm-es sor és 15 cm-es tőtávolságban ültessük el. A hajtáscsúcs közvetlenül a földfelszín alatt legyen. A hagymákat nem szabad szorosan benyomni a földbe, mert a gyökerek fejlődése során mindenképpen kibújnak a talajból.

Mélyágyba a sarjhagymákat egymástól 15 cm-re, váltakozó állásba ültessük.

A salotta nagyon igénytelen, csak gyomlálást és szükség szerinti öntözést igényel. Júniusban a talajt távolítsuk el a hagyma körül, ami az érést meggyorsítja.

Ha a lomb kezd lankadni és sárgulni, a fejeket szedjük ki, megtisztítás után rakjuk hálóba és fagymentes helyen tároljuk.

Fokhagyma

Minden hagymaféle napos, szerves anyaggal ellátott talajt igényel, ezért dolgozzunk a földjükbe érett istállótrágyát vagy komposztot. Ha szükséges, meszezéssel emeljük a talaj pH-értékét 6,5 fölé.

A fokhagyma értékes, vitamindús fűszernövény. Illóolajában és több más részeiben számos, gyógyító, étvágygerjesztő, vérnyomást csökkentő, emésztést segítő hatóanyagot tartalmaz. A baktériumok szaporodását gátló hatása régóta ismert. Egyszerűen termeszthető növény, de napos, meleg helyet igényel.

Gerezdjeivel szaporítjuk, fajtáit származási helyükkel jelölik. Az egyes cikkeket február-márciusban ültessük el. Mélyágyba váltakozó állású sorokba ültessük.

A sorközöket tartsuk gyommentesen, szeles helyen támasszuk meg a növényt, hogy a szára el ne törjön. A fokhagymát július-augusztusban szedjük ki, tisztítsuk meg a ráragadt föltől. Napon szárítsuk meg, hálóban vagy a szárát befonva, hűvös, száraz helyen tároljuk.

Kapcsolódó cikk: A lóbab és a szójabab kettőse

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia