szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kert átalakítása mediterrán stílusban

Szépzöld, 2014. júl. 16.


Unja már a kertjét, és szívesen átalakítaná, de nincs ötlete hogyan kezdjen hozzá? Ha szeretné az otthonában és a kertjében is viszontlátni az olaszországi vagy görögországi nyaralás mediterrán hangulatát, akkor alakítsa át a kertjét mediterrán stílusban! A mediterrán kertkialakítás lépéseit az alábbiakban gyűjtöttük össze.

A kert átalakítása mediterrán stílusban

1. Tervezze át a kertet

Első lépésként mérje fel a rendelkezésre álló területet és szükség esetén tervezze át a kertrészek elrendezését. A mediterrán kertépítészetet ugyanis az osztott terek, a természetesség, a nyers kővel borított felületek, és sok-sok színes virág jellemzi. Érdemes kis kacskaringós kerti utakat kialakítani, illetve a kerti teraszt is terméskővel vagy faburkolattal fedni.

2. Ültessen sok színes virágot

A mediterrán kerteket színes virágok forgataga jellemzi. A kertkialakításánál sokan nem is gondolnak arra, hogy mennyi mediterrán származású növénynek van gyógyító ereje, de fűszerként is alkalmazható sok mediterrán virág. Ilyenek például a levendula, bazsalikom illetve a szurokfű. Érdemes több virágos részt kialakítani a kertben, és főzéshez a zöldfűszereket saját kertünkből szedhetjük össze.

3. Válasszon mediterrán jellegű növényeket

Ha valamilyen növényt pótolni kell a kertünkben a pótlásukra válasszunk mediterrán jellegű növényeket. Sövények kialakításához tökéletes választás a babérmeggy vagy a leylandi ciprus. Szabadon álló növénynek jól mutat a mediterrán kertben a kenderpálma, a dézsában tartható murvafürt és a falra, lugasra futtatható lilaakác. A virágzó lilaakácnak ráadásul csodálatos és a tekintetet odavonzó látványa van.

4. Helyezzen el sok terrakotta kaspót az udvaron

Érdemes elmenni a legközelebbi barkácsáruházba vagy valamelyik nagyobb kertészetbe, és néhány agyag vagy terrakotta színű kaspót, ültetőedényt is vásárolni. A mediterrán országokban nagyon sok kaspót, illetve kaspós virágot helyeznek el az udvarokon, tereken, lépcsőkön és ablakokban. Ennek a tradicionális oka az, hogy a növények levelei nem melegednek fel annyira, mint a burkolat (házfal, járólap), és ha reggel alaposan meglocsolják a növényeket, azok egész nap párologtatnak, ezzel is enyhítve valamelyest a nagy forróságot.

Kaspókba, edényekbe ültetett színes virágokkal, vagy például dézsákban tartott leanderekkel könnyen csempészünk mediterrán színvilágot a kertünkbe, otthonunkba.

5. Használjon sok természetes kőburkolatot

A meszelt vagy nyers kőburkolattal díszített falfelületek és nyers terméskövek szintén a mediterrán hangulat jellegzetességei. A kerti burkolt felületet érdemes nyers kőből kialakítani. A nyers burkolat egyaránt lehet terméskő, de akár téglafal is.

6. Végezetül, válasszon színes kerti bútorokat, kiegészítőket

Végezetül törekedjünk a sok színes kerti kiegészítő elhelyezésére is, ami szintén erősítheti a mediterrán hatást. Egyes mediterrán helyeken, így például a görög szigetvilágban még a nyílászárókat (ablakokat, ajtókat) is feltűnő, élénk színekre festik le, csakúgy mint a tavernákban az asztalokat és székeket. Sok helyen a tenger színéhez legközelebb álló türkizkék színnel, máshol vöröses árnyalatokkal találkozhatunk, de narancsra lefestett házrészek, kerti bútorok is gyakran előfordulnak.

Számos szakmai oldalon olvashatunk bővebben is a mediterrán kert jellegzetességeiről, ötletekről és gyakorlati megvalósításukról, de reméljük a fenti néhány tanács is hasznosnak bizonyult annak szemléltetésére, hogy néhány ötletes megoldással könnyedén mediterrán hangulatúvá tudjuk varázsolni az otthonunkat, kertünket. 

Kapcsolódó cikk: A leander veszedelmes kártevője: a pajzstetű

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:46

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia