szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kerti tó ezért algásodik

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 19.


A kerti tó zavaros vizéért általában az algásodás a felelős. A túlzott algaszaporulat pedig többnyire a tápanyag-túlkínálatra vezethető vissza. 

A kerti tó ezért algásodik

Ennek különböző okai lehetnek, mint pl. a tápanyagban túlságosan gazdag tóföld, a szűrőteljesítményhez képest túl sok hal, vagy a szerves hulladékokból, pl. őszi lombból bekerülő tápanyagmennyiség.

Ahhoz, hogy a tó vize ismét tiszta legyen, egyrészt el kell távolítani az algát és a lebegő anyagokat, fontos megszüntetni a túltrágyázás okát, különben a víz ismét zavarossá válik.

Főként a halastavak veszélyeztettek, mivel a halak etetése folytonos tápanyagbevitelt jelent. Itt olyan szűrőre van szükség, amely naponta egyszer-kétszer átszűri a teljes vízmennyiséget, nagyobb halállomány esetén még gyakrabban.

Emellett használjunk UVC-tisztítót, amely elpusztítja a lebegő algákat. Kisebb tóban a fonalalgát hálóval vagy speciális kefével is el lehet távolítani. Nagyobb tónál ajánlott az iszapszívó, amely eltávolítja a meder alján lerakódott korhadásokat. 

Növények is tisztítják a vizet. Kapható például az úszótó szűrőgödrébe való növénykeverék.

A víz alatti növényekkel viszont vigyázni kell. Az olyan fajok, mint a tócsa-gaz és az átokhínár jól tisztítanak, de hajlamosak az elburjánzásra.

Az őszi levélhullással nemkívánatos tápanyagok kerülnek a vízbe. Egyszerű védekezési módszer a lombháló, de a skimmer, vagyis a felületszívó is segít.

Bizonyos növények különösen jól tisztítják a vizet. Léteznek speciális fajok, pl. sekély vízhez a tócsa-gaz, illetve víz alatti növénynek a süllőhínár.

A tóban kialakított úszószigeten nőhetnek pl. fűszernövények, melyek tápanyagot vonnak ki a vízből.

Praktikák:

A körülhatárolt tópart megakadályozza, hogy nemkívánatos tápanyagok mosódjanak a vízbe.

A lombháló, melyet a víz fölé kell feszíteni, gondoskodik arról, hogy ősszel ne hulljanak a levelek a tóba, ahol elrothadnak.

Az iszapszívó eltávolítja a rothadási salakot. Olyan speciális tartozékai is vannak a készüléknek, mint fonálalga szívófej és tisztítókefék.

Kapcsolódó cikk: Ezt az öt cserjét így kell átültetni
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia