szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kókuszban rejlő valódi gyógyerő

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 09.


A trópusi, szubtrópusi területek elmaradhatatlan növénye, a kókuszpálma, amely akár 30 méter magasra is megnőhet. Levelei a fa csúcsán üstököt alkotnak, egy pálma kb. 80 évig él, és megfelelő körülmények között évente 140-150 diót is adhat.

A kókuszban rejlő valódi gyógyerő

A jó minőségű terméshez több mint 3000 óra trópusi napsütés szükséges. A virágzást követően 5-6 hónap múlva már lehet fogyasztani, ekkor még lédús és a húsa zselészerű. A kókuszdió 6-7 hónapos korára eléri végleges méretét, de csak 12-14 hónaposan mondható teljesen érettnek. A legjobb termések a Fülöp-szigetekről, Brazíliából és Indonéziából származnak. A kókuszpálma talán a legsokoldalúbban felhasználható kultúrnövény. A kókusz leve egyik a legtökéletesebbnek mondható táplálék. Oldja a szomjat, nagyon finom, feltölt energiával.

A kókuszrostból szőnyeget, kötelet, komposztot készítenek.
Kókuszdióhéjból szerszámokat, edényeket, evőeszközöket, dísztárgyakat, valamint faszenet készítenek.
A fatörzset, levelét építkezésnél használják tetőfedésre, valamint szövésre.

A kókuszvíz a dióban lévő lé. A legfinomabb és a legtöbb lé az éretlen, zöld dióban van. Értékes hidratáló folyadék pl. hasmenés esetén. Lúgosító hatású, ezért a savassággal kapcsolatos problémák esetén ajánlott a fogyasztása. Méregtelenítő hatású, élénkítő, energiát ad, segít izomfájdalom esetén is. De alkalmas a csecsemők táplálására is, és hidratálja a bőrt.
A kókusztejet a kókusz megszárított és összezúzott húsából préselik, általában főzéshez használják.

Kókuszzsír, kókuszolaj

A szárított húsából készül, a piacon óriási a minőségi különbség. Egyes gyártók vegyszereket is használnak, hogy minél több olajat nyerjenek ki, ilyenkor fehérítik a terméket. A BRD a finomított, színtelenített és szagtalanított fajta. A VCO a szűz kókuszolaj, amelyet finom kókuszillat leng körül, és van egy harmadik fajta, amelyekhez az eltarthatósági idő miatt szilárdítókat adnak hozzá.

A kókuszolaj oxidációs pontja 190 fok, ezért sütéshez ideális választás. A könnyen emészthető zsírsav a májba kerül és energiává alakul, valamint serkenti az anyagcserét, és testsúlycsökkentő hatású.

Kókuszkrém: a héjától megtisztított gyümölcshúst egy pohár langyos víz hozzáadásával turmixoljuk, majd szűrjük és a reszeléket is alaposan nyomkodjuk ki. A tetején fél óra elteltével megjelenik a kókuszkrém, ezt kanalazzuk le, majd a megmaradt kókusztejet tegyük egy üvegbe, aztán a hűtőszekrénybe és 1-2 nap múlva fogyasztható. A kókuszkrém az ázsiai konyha „tejföle”, amellyel ízesebbé tehetők az ételek.

Kókuszbor: a még ki nem nyílt virág nedvéből származik, amely megfelelő hőmérsékleti viszonyok között azonnal erjedni kezd, és bor csorog a pálmafáról.

Kókuszreszelék: szárított, aprított kókuszhús, nagyobb része zsír, de van benne fehérje és rost.

Gyógyhatások: vírusölő, antibakteriális, és gombaölő hatással bír, erősíti az immunrendszert, hatékonyan pusztítja a kórokozókat. A magas MCFA zsírban gazdag kókusz, áldás a cukorbetegeknek, mivel inzulin jelenléte nélkül képes táplálni a sejteket. Segít bakteriális betegségek, allergia, hörghurut, cellulitis, candida, hasmenés, székrekedés, emésztési panaszok, vastagbélgyulladás, depresszió, kiszáradás, magas vérnyomás, hormonzavarok, bőrfertőzések, gombás fertőzések esetében.

Kapcsolódó cikk
Italok a nagyvilágból

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia