szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kukorica, mint gyógynövény

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 21.


Egyéves, termesztett, egyszikű, a pázsitfűfélék családjába tartozó növény. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó. 

A kukorica, mint gyógynövény

A legősibb kukoricamaradványokat a dél-amerikai Tehuacán-völgyi barlangrendszerben találták, amelyek i. e. 5200-4000-ből származnak. Egy másik ősi lelet az USA Új-Mexikó államban lévő Denevér-barlang üregéből kerültek elő.

Ezek a kukoricacsövek a maihoz képest igen kicsik voltak. Az elmúlt évezredek alatt a növény méretében, termőképességében nagy változásokon ment keresztül, de alapvető botanikai sajátosságai ugyanazok maradtak. Szára üreges, gyökérzete bojtos, levele széles, lándzsa alakú, ép szélű. Virágai egyivarúak, fajtától függően júniustól augusztusig nyílnak. A virágokat virágzati buroklevél (csuhé) takarja, termése szemtermés. A sárga színű szemeken kívül több fajtaváltozata van, kék, vörös, piros, fehér szemek. Ugyanilyen változatos a magok formája és a mérete.

A hatóanyagot a torzsavirágzat beporzás előtt gyűjtött bibeszálai adják. A kukoricabajuszt gyorsan szárítják.
Kémiai alkotórészek: polifenolok, nyálka, gyanta, zsíros olaj, káliumsók, keserűanyagok, cserzőanyag, redukáló-cukrok, illóolaj, flavonoidok, szaponin.


Vízhajtó és vércukorszint-csökkentő hatása van. Teáját a húgy-utak gyulladásos folyamatainak gyógyítására használják, forrázással készítik. Vesekőképződésre való hajlam esetén más növényekkel (pl. zsurló, aranyvessző), valamint köszvény, reuma, vesehomok, vizelettartási problémák kezelésére fogyaszthatjuk. Salaktalanító, vércukorszint-csökkentő, vizelethajtó teakeverékek alkotórésze.

A kukorica magját sokféle módon használják fel. Kukoricalisztet, darát őrölnek, melyek ma már kevésbé fogyasztott ételek alapanyagául szolgálnak. A kukoricacsírából hideg sajtolással magas ásványi-anyag és vitamintartalmú olaj nyerhető, melyet étkezési célra használnak.


Tipp! Kukoricás csirkemell

Hozzávalók: 2 db kicsontozott csirkemell, 1 doboz kukorica, vagy előfőzött, lefagyasztott kukorica, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, fél dl víz, pici őrölt gyömbér, só, margarin vagy olaj, liszt.

A zsiradékon megpirítjuk a feldarabolt hagymát, hozzáadjuk a felaprózott csirkemellet, és együtt pirítjuk tovább. Ha jól átsült, megszórjuk gyömbérrel, sóval és ráöntjük a fél dl vizet. Fedő alatt tovább pároljuk, majd ráöntjük a kukoricát és a tejfölt, amelybe egy kiskanál lisztet kevertünk. Összeforraljuk, apróra vágott petrezselyemzöldet szórhatunk rá. 

Kapcsolódó cikk: Amaránt, a disznóparéj arisztokrata rokona




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia