szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A különlegesen gyógyító borsfű

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 10.


Latin elnevezése a satyr szóból ered, a magyar neve pedig fűszeres, csípős íze miatt lett borsfű. 

A különlegesen gyógyító borsfű

Hívják csombornak, borsikafűnek és pereszlénnek is. Több faja ismert. Európában ismert és termesztett rokona a S. montana a hegyi pereszlény, amely évelő fűszernövény.  Nálunk ismertebb a S. hortensis, mely egyéves, lágyszárú növény. Hajtásai sötétzöldek, virágzáskor lilás, illetve barnás-zöld színűek. Fény és melegkedvelő növény, szárazságot jól tűri. Öntözés nélkül is megfelelő terméshozamot ad.

Márciusban vessük, de legkésőbb április elején. A vetésre előkészített talajra szórjuk rá a magot, majd nyomkodjuk le. Erre azért van szükség, mert az áprilisi szelek lehordják róla a földet. A mag fény hatására csírázik, ezért ne takarjuk. Ne ültessük túl mélyre, mert a mag befulladhat, ne ültessük fa alá, még a közelében se, mert nem fejlődik. Mivel sok magot hoz, a későbbi ültetése évről-évre nem okoz gondot. Júliusban, virágzáskor éri el a legmagasabb illóolaj-tartalmat. A levágott növényt száránál fogva szellős, árnyékos helyen szárítsuk, majd morzsoljuk, és textilzsákban tároljuk. A herba elősegíti az emésztést, szélhajtó és enyhén vérnyomásemelő hatású.

A konyhák étrendjében igen jó, mert a fekete borsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van. Fűszerként használható: burgonyaételek, káposztafélék, gombás ételek, saláták, hurka, kolbász, vadas pácok, majonéz és különféle mártásokhoz, az ecetes uborka egyik legjobb fűszere. Használatával takarékosan kell bánni, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt, ezért ne főzzük az étellel együtt, csak a főzés befejezése előtt pár perccel tegyük az ételhez.

Tipp!

Ecetet is lehet vele ízesíteni. Vegyünk bor vagy almaecetet, és tegyünk az üvegbe néhány kis borsfű ágat, zárjuk le az üveget és pár napra tegyük ki a napra érlelni.

Gyomorfertőtlenítő, felfúvódás és alacsony vérnyomás elleni gyógytea:

Borsfű, bazsalikom, édeskömény, rozmaring keverékéből vegyünk 2 evőkanálnyit ½ liter vízhez és forraljuk fel. Pár percig hagyjuk állni, majd szűrjük le és 1-1 csészével reggel és este fogyasszunk belőle. 

Kapcsolódó cikk: Nyírfát használj a reuma ellen




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia