Bauhaus Kerti Gépek

A labirintusépítő lótücsök

Szépzöld, 2008. jún. 21.


Ez a valóságos földalatti tücsök a rokonai között a legerőteljesebb és legnagyobb. Alakjával, de mozgásával is a vakondot utánozza, s ezért is, ha még oly ügyetlennek látszik is, mégis biztosan jár-kel, annál is inkább, mert hátrafelé is ügyesen mozog.

A labirintusépítő lótücsök

 

A lótetű a nedvesebb talajt kedveli. Ezért van az, hogy szárazság idején folyók iszapos partvidékeit keresi fel. Nappal saját maga vájta kacskaringós járatokban tartózkodik, melyek a föld színéhez olyan közel vannak, hogy kívülről kígyózó vonalakban tűnnek fel. De vannak esetek, amikor alagútjaik mélyebbre vezetnek a föld alá, s ilyenkor az állatot is nehezebb megtalálni.


Megjelenése: Barna teste zömök, hengeres alakú, elülső láb párja széles ásólábakká alakult. Háromszögletű fején rövid, fonálszerű csápok vannak. Elülső szárnyai rövidek, a hátulsók megnyúltak, hegyesek. Hosszú faroktoldaléka van.


Életmódja: Főként éjszaka aktív. Járatokat ás a nedves talajban, ahol apró rovarokkal és növényi részekkel táplálkozik. Szinte állandóan ezekben a labirintusszerű, szerteágazó járatokban tartózkodik. A hímek meleg nyári estéken útra kelnek. A kertekben a növények fogyasztása miatt helyenként káros lehet.


Szaporodása: A nőstény a talajba rakja és őrzi a petéket, és a kikelő lárvákat is. A lárva telel át, a következő tavasszal lesz belőle imágó, kora nyáron már ivarérett. A kifejlett lótücsök általában két évet él, a talajban telel át.


A lótücsök-félék (Gryllotalpidae) a többi tücsköktől meglehetősen eltérő csoportot alkotnak, s ez azoknak földalatti, ásó életmódjával függ össze. Az erőteljes fej mögött szinte páncélszerűen kifejlődött melltájékkal találkozunk, akárcsak a rákoknál. Elülső végtagjai a többitől elütően ásó végtagokká alakultak, lapátszerűen kiszélesedtek, mint a vakondok ásólába. Míg az elülső szárnyak a potroh legnagyobb részét fedetlenül hagyják, addig a bőrnemű és szélesen elterülő hátulsó szárnyak, amelyek azonban legyezőszerűen csukhatók össze, messze hátrafelé a potrohon túl, a farksörték közé érnek. Összetett szemeiken kívül állataink fejük tetején lévő pontszemekkel is látnak. Egész testüket bársonyos szőrözet fedi, megvédi azt a víztől s így a földalatti tartózkodás alkalmával jó szolgálatokat tesz. A nőstényeknek nincsen tojócsövük.
A lótücsök (Gryllotalpa vulgaris Latr.) minálunk lótetű néven ismeretes, de Németországban igen sokféle neve van.


A lótetű úgyszólván mindenevő. Szemétdombok közelében és trágya között igen gyakori és itt nagy mennyiségben is előfordulhat, azonban erősen pusztítja a föld alatt élő rovarlárvákat, egyúttal azonban finomabb növényi gyökereket, átmegy a melegházakba, s itt a zsenge növényekre veti rá magát. Amellett ritkán láthatjuk, mert az ő munkája éjjel kezdődik meg. Ilyenkor repül is. Rendkívül óvatos és a földből kiásva magát, ismét ösztönszerűen és gyorsan tűnik el a föld alatt, akárcsak a vakondok. Éjjel, vagy esténként megjelenik a lámpafénynél is. A vízbe hullva ügyesen úszik ki a partra. A hímek, amíg még világosság van, halkan, cirpelő hangot hallatnak, Yersin szerint ez a rú szótagra emlékeztet, míg Pungur szerint úgy hangzik, mint a magányos r. Dudinszky szerint a lótücsök olyan falánk, hogy saját társát is megeszi, Nördlinger látta, amint az ásóval kettévágott állat feje potrohát kezdte rágni. Kártételéről sokat mesélhetnének a gazdák. A kilencvenes években a Dunántúl több helyén a búza, árpa és burgonya pusztításával nagyobb károkat okozott. Lósy azt írja, hogy Reszneken úgy elszaporodtak, hogy egy 64 holdas búzatábla körül elásott 3000 spárgaborító üvegharangban nyáron át 300.000-nél több lótetűt fogtak össze. Repülésükről Dezső Zsigmond mond el egyet-mást. 1887-ben Szolnokon olyan tömegekben látta őket 15–20 m magasabban, mint a cserebogarakat, s vonulások két óra hosszat tartott.


A terhes nőstény úgy gondoskodik ivadékáról, hogy szárazabb talajban fészeküreget, kamrát épít. Ennek van egy lefelé vezető folyosója, hogy a kamrában meg ne rekedjen a víz. A kamra falát nyálával megkeményíti, kitapasztja. Fölötte meglapítja a talajt, s itt a növényeket is eltakarítja. A kamrába 130–400 petét rak, s azokat egy darabig maga őrzi. A hosszúkás petékből 2–3 hét múlva kelnek ki a hangyanagyságú lárvák, melyek elég falánkok, s többszörös vedlés közben érik el rendes nagyságukat.

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi


 
Hozzászólások (12)

platthy levente
2009. aug. 29. (2 014 napja)
Kérem jelentkezzen  olyas valaki Budapest és környékén akinek a kertjében lótetűt tudnék szedni horgászás céljából.Elöre is köszönöm
Elérhetőség:platthy.levente@gmail.com

Guest
2009. júl. 05. (2 069 napja)

Az Arvalin kukoricadarára felvitt cinkfoszfid hatóanyagból áll. A csalétket a kártevõk elfogyasztják. A cinkfoszfid a talaj nedvesség hatására gázosodik is és mivel nehezebb a fajsúlya a levegõnél így a járatokba lefele húzódik, a károsító belélegezve tüdõödémában elpusztul.

Felhasználási javaslatok: Lótücsök ellen a járatokba és a földfelületre kell kiszórni a csalétket, lehetõleg késõ délután vagy alkonyatkor meleg nyirkos talajra, majd azonnal 3-5 cm mélyen be kell dolgozni. Esõ vagy alapos öntözés után két napot várni kell a kezeléssel. Mezei pocok ellen a lakott lyukakba kell kihelyezni a csalétket, vagyis az elõzõ nap betaposott és a kártevõ által másnapra kibontott lyukakba. Érdemes újra betaposni a kezelt járatokat a jobb hatékonyság érdekében.

Csengeri
2009. júl. 05. (2 069 napja)
Én is gratulálok Zajácz Istvánnak a cikkéhez, nagy kár, hogy ilyen jól összefogott, igényes és szépen dekorált írásokkal ritkán találkozunk.

Kérdéseim a következők.
1. Ez a rovar vajon tényleg "utazik" a növényi táplálékra, vagy járatkészítés közben csak úgy mellékesen tesz tönkre mondjuk egy egész sor 4...5 centis cékla-növénykét? Legutóbb ez történt nálam, de tavaly pedig az, hogy a már kisujjnyi vastag paradicsomszár tövén úgy rágta keresztül magát, hogy egy kicsi a szár keresztmetszetéből érintetlenül maradt. Ha annyira szerette volna a paradicsomot, miért hagyta volna ott azt  a kicsit? (A karó megtartotta a tövet, továbbá hamar vettem észre a bajt, így a paradicsom túlélte a támadást.)  

2. Az ARVALIN-nak lótetü-irtásnál mi a hatásmechanizmusa?  Meg kell ennie, vagy itt is felszabaduló gázok hatnak? Területet érdemes kezelni, vagy a lyukak preparálása is elegendő?

Előre is köszönöm a válaszokat.
 
Guest
2009. jún. 14. (2 090 napja)

Jelenleg Magyarországon csak a Force nevű talajfertőtlenítő van engedélyezve. Van más lehetőség is, azonban azok nem "legálisak".

Üdvözlettel,

Zajácz István

Guest
2009. jún. 14. (2 090 napja)
Megtudhatnám a szer nevét, mert én is szeretném kiírtani a kertemből!
Guest
2009. máj. 11. (2 124 napja)
Valóban, én már évek óta ezt használom Galation a neve, viszont- most jövök a Gazdaboltból és közölték, hogy ezt a szert tavaly júniusba beszüntették. Úgyhogy az idén várhatóan "csodálatos" lesz a fűvem:( Ami jó azt általában megszüntetik:)
Bank Gábor
2009. ápr. 27. (2 139 napja)

Én is találkoztam két ilyen szörnyel ásás közben!  Olyanok mint  Csillagkapu című sorozatban a Goaúdok! De én erősebb voltam náluk!!! He-He!!:)))

Guest
2009. ápr. 17. (2 148 napja)
Én tudom mivel lehet véglegesen kiírtani!!! mi is vettünk a kertbe ha bemész a boltba akkor csak kérni kell ilyen narancssárga kis pór gyöngyök és az egész megdöglik !!! nagyon ajánlom mindenkinek! próbáld ki hiddel megéri!! csak rákell kérdezni a boltan ők tudják miről van szó
Kővágó Tímea
2009. febr. 10. (2 214 napja)

Végre egy tökéletes írás, képekkel illusztrálva az általam annyira keresett lótetűről. Mindezt csak bizonyítékként keresem, mert sokan kinevetnek mikor gyerekkori emlékeim közül elmesélem hogy a nagypapával lótetűt öntöttünk a kiskertben, majd a baromfival etettük meg. Sokan nem is hiszik hogy létezik ilyen a Földön. Lehet ha idősebb lennék, gondolnák okos és bölcs vagyok, de a 31 éves korom nem meggyőző számukra.

Nagyon köszönöm az élményt nem utolsósorban a saját emlékeim felidézésére is. Kővágó Tímea

Térmeg János
2008. jún. 27. (2 442 napja)

Júniusban, párosodása idején érhetjük el, amikor az állat éjjelenként a felszínre jön. Ilyenkor a földbe süllyesztett virágcserepekkel sokat összefoghatunk.

Júliusban ásóval emelhetjük ki a nőstényt és ivadékát a fészkéből. Keressük meg és kövessük a lótücsök a föld színén kígyózó járatát, ahol befejeződik, ott található a fészek bejárata s alatta ásónyomnyi mélységben a  tojás nagyságú fészke.

Az irtás megoldható úgy is, hogy  szénkéneget vagy benzint öntünk  a nyílásba és gyorsan betömjük azt, hogy a benzin vagy szénkéneg gõzei megfojtsák a lótücsköt.

Zajácz István
2008. jún. 26. (2 444 napja)
A talajfertőtlenítő szerek biztosan alkalmasak a kiírtására, bár ez nem bio módszer. Lehetséges készítmény pl. a Force, melyet teljes felületre kell kipermetezni és a talajba 10–15 cm mélyen haladéktalanul bedolgozni. A Force 10 CS erősen párolog, ezért a késleltetett bedolgozás hatóanyagveszteséget okoz.
Honey
2008. jún. 23. (2 447 napja)

Én azt szeretném megtudni , hogy mivel lehet véglegesen kiirtani.

Segítsenek.

Köszönettel. • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.március 04., szerda / 10:05

mit tegyek a gloxiniammal?

2015.március 02., hétfő / 19:43

Kardvirág műtrágya,folyékony lombtrágyák szükséglete

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia