szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A legnagyobb édesvízi növény - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. ápr. 18.


Az amazonasi tündérrózsa - Victoria amazonica - az Amazonas csendesebb vizeiben él. Inkább a sekély, maximum 2 méter mély vizet kedveli. Az európaiak 1801-ben találkoztak vele először. A magokat nedves földben küldték az óvilági kontinensre, de azok nem csíráztak ki.

A legnagyobb édesvízi növény - Videóval

Az első részletes leírást egy német botanikus készítette el, aki testvérével egy dél-amerikai expedíción vett részt. Viktória angol királynő tiszteletére Nymphaea victoria nevet adta neki, ugyanis az utazásukat a londoni Királyi Földrajzi Társaság szervezte meg.

 

1846-ban az amazonasi tündérrózsa magjait egy vízzel telt palackban Európába küldték, és azok kicsíráztak. Először 1849-ben a Chatsworthe-i botanikus kertben virágoztak. Minden botanikus kert számára ünnep, ha az amazonasi tündérrózsa virágzik. Ilyenkor sokkal több látogató csodálja meg a nem mindennapi eseményt.

 

Az amazonasi tündérrózsa nagyon egyedi növény. Leveleinek széle felhajlik és egy óriási, két méter átmérőjű tányérra hasonlít. A hatalmas levéllemezt az alsó felületről kiálló és többszörös haránt-erekkel összekötött erek merevítik. A bennük lévő nagy mennyiségű levegő hozzájárul a tartásszilárdság fokozásához. Az ilyen úszó levélnek a teherbírása, akár 45-50 kilógrammos terhet is elbír.

 

Az amazonasi tündérrózsa virágainak átmérője elérheti akár a 30-35 centimétert is. Amikor a bimbó a víz felszínére jut, este kinyílik, és egész éjszaki így marad. A sok, fehér színű sziromlevél különösen impozánssá teszi ezt a növényt. A virág ananászillatot áraszt, amit már nagy távolságról érezni lehet, a növény így csalogatja magához a rovarokat. Virradatkor a virág becsukódik, és a víz alá süllyed, de estére újra kinyílik. Ekkorra már rózsaszínné színeződik. A következő nap hajnalán újra a víz alá merül, és már ott is marad. Elkezdődik a termés érése.

 

A növény további érdekessége a megporzáshoz való alkalmazkodása. A virágzás idején a virág belsejében a környezethez viszonyítva, akár 10 C fokkal is megemelkedhet a hőmérséklet, ami a hideg és párás éjszakákon vonzza a melegkedvelő rovarokat.

 

Az amazonasi tündérrózsa termése gyermekfej nagyságú is lehet, és akár 350-400 magot is tartalmazhat. A víz alatt érlelődik, beérése után szétesik és a magok a felszínre buknak, ahonnan azután nagy távolságra is eljuthat. A tündérrózsa fejlődése a magtól a hatalmas növényig 5-6 hónapig tart. Kedvező feltételek mellett a növény főleg ivartalanul szaporodik.

 

 

 

Magyarországon Nyíregyházán a botanikus kert trópusi házában tekinthetik meg a látogatók. Nemcsak virága, de levelei is különlegesek, visszahajló szélei miatt a felfedező botanikusok úszó hamutartónak hívták.

 

A növény virágja két este nyílik, első este hófehér, második este rózsaszínűek a virág szirmai. Virágai gyermekfej nagyságúak. Magjait gyűjtik az indiánok, kenyeret sütnek belőle.

 

Kapcsolódó cikk:
Vízben élő növények kavalkádja
Tuzson János
Cikász pálma
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia