szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A matuzsálemi kort is megérő puszpáng

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 09.


Már Arisztotelész és Theophrasztosz használják a pyxos nevet a bukszus megjelölésére. 

A matuzsálemi kort is megérő puszpáng

A latin fajnév: sempervirens a cserje örökzöld levélzetére utal. Fája igen sűrű és egyenletes szerkezetű, sárgás, finom rostú, szaruszerű anyag, amelyből fúvós hangszereket, pipafejet és szerszámnyeleket készítenek. Már az Iliászban leírták, hogy Priamosz trójai király öszvérfogatának igája bukszusból készült.

A cserje némelyik példánya elérheti az 500 éves kort. Hosszú szárazságot és nagy meleget képes elviselni, és a fagyot is jól bírja. A növény minden része mérges. Ennek ellenére különböző részeit régóta gyógyszerként használják. A kinin felfedezése előtt lázcsillapítóként használták. Újabban ismét gyakran ültetik, parkokba és télikertekbe. Sűrű ágrendszere miatt koronája jól nyírható és alakítható különböző formára.

Elterjedési területe: Dél- és Közép-Európában, Németországban a Mosel-vidékig, néhány helyen Badenban, Kelet-Ausztriában, az Illír hegyvidékeken, és a Balkán-félszigeten van.

Mai elterjedése egy kelet és egy nyugat-mediterrán területre oszlik. Olaszországban a bukszus nem fordul elő, ami flóratörténeti okokkal, a geológiai viszonyok megváltozásával vagy a jégkorszakok hatásaival magyarázható.

Jellemzői: a puszpángfélék családjába tartozó, igen sűrű, 1-2 m magas cserje vagy 6 m-ig megnövő fa, kicsi felálló kihegyesedő koronával. Kérge világosbarna, ágai rövidek, vastagok, felállók, eleinte szőrösek, később lekopaszodók, olajzöldek.

A rügyek hengeresek, világos narancs-barnák, sűrűn szőrösek. A levelei átellenesek, rövid nyelűek, tojásdadok, bőrneműek, örökzöldek, felül fényesek, sötétzöldek, hátoldalán fakó-zöldek. A virágok, melyek március-áprilisban nyílnak, a levélhónaljból bújnak ki. Termése visszás-tojásdad vagy gömbölyű, bőrszerű ráncos felülettel, a magvak hosszúkásak, 3 élűek, fényes feketék.

Termőhelye: elegyes lomberdők, sziklagörgetegek és cserjések. Gyakori kertekben, parkokban és temetőkben ültetve. A száraz és a meleg helyet kedveli. A síkságoktól a magas hegyvidékekig elterjedt. A Jurában 800 m, az Olimposzon még 2000 m magasban is, őskőzeten és mészkövön egyaránt. 

Kapcsolódó cikk: A vadóc őszirózsa rejtélyes oldala
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia