szépzöld

A matuzsálemi kort is megérő puszpáng

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 09.


Már Arisztotelész és Theophrasztosz használják a pyxos nevet a bukszus megjelölésére. 

A matuzsálemi kort is megérő puszpáng

A latin fajnév: sempervirens a cserje örökzöld levélzetére utal. Fája igen sűrű és egyenletes szerkezetű, sárgás, finom rostú, szaruszerű anyag, amelyből fúvós hangszereket, pipafejet és szerszámnyeleket készítenek. Már az Iliászban leírták, hogy Priamosz trójai király öszvérfogatának igája bukszusból készült.

A cserje némelyik példánya elérheti az 500 éves kort. Hosszú szárazságot és nagy meleget képes elviselni, és a fagyot is jól bírja. A növény minden része mérges. Ennek ellenére különböző részeit régóta gyógyszerként használják. A kinin felfedezése előtt lázcsillapítóként használták. Újabban ismét gyakran ültetik, parkokba és télikertekbe. Sűrű ágrendszere miatt koronája jól nyírható és alakítható különböző formára.

Elterjedési területe: Dél- és Közép-Európában, Németországban a Mosel-vidékig, néhány helyen Badenban, Kelet-Ausztriában, az Illír hegyvidékeken, és a Balkán-félszigeten van.

Mai elterjedése egy kelet és egy nyugat-mediterrán területre oszlik. Olaszországban a bukszus nem fordul elő, ami flóratörténeti okokkal, a geológiai viszonyok megváltozásával vagy a jégkorszakok hatásaival magyarázható.

Jellemzői: a puszpángfélék családjába tartozó, igen sűrű, 1-2 m magas cserje vagy 6 m-ig megnövő fa, kicsi felálló kihegyesedő koronával. Kérge világosbarna, ágai rövidek, vastagok, felállók, eleinte szőrösek, később lekopaszodók, olajzöldek.

A rügyek hengeresek, világos narancs-barnák, sűrűn szőrösek. A levelei átellenesek, rövid nyelűek, tojásdadok, bőrneműek, örökzöldek, felül fényesek, sötétzöldek, hátoldalán fakó-zöldek. A virágok, melyek március-áprilisban nyílnak, a levélhónaljból bújnak ki. Termése visszás-tojásdad vagy gömbölyű, bőrszerű ráncos felülettel, a magvak hosszúkásak, 3 élűek, fényes feketék.

Termőhelye: elegyes lomberdők, sziklagörgetegek és cserjések. Gyakori kertekben, parkokban és temetőkben ültetve. A száraz és a meleg helyet kedveli. A síkságoktól a magas hegyvidékekig elterjedt. A Jurában 800 m, az Olimposzon még 2000 m magasban is, őskőzeten és mészkövön egyaránt. 

Kapcsolódó cikk: A vadóc őszirózsa rejtélyes oldala
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.május 21., vasárnap / 16:08

Így varázsolj vele! Régi 1-2 forintosok új élete

2017.május 20., szombat / 21:01

Anyósnyelv átültetésének titka

2017.május 16., kedd / 12:40

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői május elején

2017.május 15., hétfő / 21:37

Milyen növényem van?

2017.május 12., péntek / 08:31

Ültess újra kerti labodát!

2017.május 10., szerda / 19:52

miért foltosodik a fű

2017.május 10., szerda / 10:07

Meg lehet-e menteni még?

2017.május 09., kedd / 21:14

Feketeáfonya levél elváltozás?

2017.május 09., kedd / 18:56

Növény be azonosítás

2017.május 09., kedd / 18:54

miért foltosodik a fű


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia