szépzöld

A mediterrán konyha

Sulyok Timea, 2008. ápr. 03.


A tél elmúltával, várva a jobb időt, bizonyára mindannyian szívesen képzeljük magunkat a Földköz-tenger partvidékére. Többek között ezért is oly népszerű az ún. mediterrán stílus, mert szeretnénk, a kellemes nyaraláskor szerzett emlékeinket, a mindennapokban is felidézni.

 

A konyha megtervezésénél számos stílus jöhet számításba. Aki szereti a meleg, hangulatos környezetet, az nyugodtan válassza a mediterrán stílust, nem fog csalódni.
Jellemző erre a kialakításra, hogy előszeretettel használja a meleg színeket, elsősorban azokat az árnyalatokat, amelyek a napsütötte hangulatot csempészik a helyiségbe. A mediterrán otthonok velejárója a gyönyörű kert.
A kert, a természettel való harmonikus együttélést szimbolizálja. S annak érdekében, hogy a természet közelségét a lakásban is érezhessük, megfigyelhető a sok növények vagy olyan motívumok alkalmazása, amelyek a növényekre, virágokra, cserjékre emlékeztetnek. Ezzel hangulatos és vidám környezet teremthető és megvan a maga játékos jellege is.


A képeken is jól látszik, hogy a színek változatossága jellemzi ezt a stílust. Élettel teli és egyedi tereket alakíthatunk ki. Ezekben a konyhákban öröm lehet a főzés, és mivel nagyon hangulatosak, ott marasztalják a vendégeket és a házigazdákat egyaránt.

Jó ötlet a patinás vagy új, de „antikolt” bútordarabok alkalmazása, ez is a mediterrán légkört hivatott hangsúlyozni. A kis csempék elhelyezése, amelyek ezer színben pompáznak, figyelemfelkeltőek és a virágok sokszínűségét imitálják.

Nagy jelentősége van a kiegészítőknek, különösen a függönynek, drapériának és a terítőknek. A növényi és virágmotívum itt is megjelenik és egy egyszerű bútordarabot is átvarázsol.
 

Ezek a konyhakialakítások valóban tükrözik a családias, meleg légkört és kialakításuk nem túl nagy költség, megterhelés a család számára.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.március 24., szombat / 15:12

Gyümölcsfák fertőzésének kezelése

2018.március 23., péntek / 14:21

Gyümölcsfák fertőzésének kezelése

2018.március 23., péntek / 14:20

Gumós begónia hajtatás

2018.március 23., péntek / 14:16

Avokádó mag csíráztatása

2018.március 21., szerda / 09:16

nyírfa törzsében kártevő

2018.március 21., szerda / 09:12

Barnulnak és hullanak sugáraráliám levelei. Hogyan hozható rendbe?

2018.március 21., szerda / 09:11

Foltos gyep helyrehozása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia