szépzöld

A Medvehagyma-virágzás Ünnepe

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. máj. 04.


Érdekes apropó, de mindenképpen figyelemre méltó az a kezdeményezés, amely új színt vitt lakóhelyem életébe.

A Medvehagyma-virágzás Ünnepe

Május lévén, nemcsak az illatos gyöngyvirágok bújnak elő szép zöld leveleik rejtekéből, hanem az újra felfedezett medvehagyma hófehér virága is.
 

Táplánszentkereszt az egyetlen olyan település Vas megyében, ahol jelentős mennyiségű medvehagyma népesíti be az öreg vadgesztenyefákból álló parkot, a település központjában, vagyis belterületen.

 

Ennek az egyedi adottságnak találtak új perspektívát a faluban. Tudományos és kulturális rendezvényeket, koncerteket, egész napos hasznos és kellemes időtöltést ígértek a szervezők, immár harmadik alkalommal.


A növénnyel, annak jótékony hatásaival, a belőle készíthető ételekkel ismerkedhettek meg gyerekek, felnőttek. Sajnos az időjárás közbeszólt, de nem szegte kedvemet néhány felhő. Kerékpárom is előkerült téli pihenőjéből, és elindultam felfedezni a Medvehagyma-virágzás Ünnepét. Zápor a nyomomban. Éppen utolért.


A Művelődési Házban egy népzenei koncert közepébe csöppentem. Aztán az ételkínálatot is szemügyre- és kóstolásra vettem. Volt ott pogácsa, vajkrém, körzött és medvehagymával készült kalács is.  A medvehagyma itt helyben, védett növény, így a park területéről felszedni nem szabad.  Ez érthető is, hiszen ezt a természeti különlegességet meg kell óvnunk.

 

Miután alaposan körbenéztem, sajnos indulnom kellett haza, mert keményen dörgött és villámlott. A hatalmas vadgesztenyefák virágai fehér lepelbe öltöztették a parkot. A viharos szél tépte az ágakat, és a szirmok, mint a hó, szálltak a levegőben.

 

Kapcsolódó cikk:

A méz gyógyító ereje

Vetési ABC

Tudta, hogy a medvehagymának számos népies neve is van?
Például: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.június 18., hétfő / 16:51

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)

2018.június 18., hétfő / 10:58

Borostyán kárzevője

2018.június 18., hétfő / 10:50

Nyárfa hajtás írtás

2018.június 15., péntek / 09:53

húsz éves fagyal helyén jelenleg két éves fagyal van, mely tavaly is, idén is sárgul. Mi lehet a betegsége? Évente kétszer kap műtrágyás oldatot. Köszönöm a választ.

2018.június 15., péntek / 07:52

Kövèrporcsin írtàsa vetemènyesből

2018.június 11., hétfő / 18:18

Mivel írtsam ki a gyomot?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia