szépzöld

A megdöbbentő nevű egzotikus gyümölcs

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 03.


A kakiszilva név - ami a latin elnevezésből ered - mosolyt csal az arcunkra és egyenlőre még nem tartozik a legismertebb gyümölcsök közé, pedig íze felhatalmazná rá.

A megdöbbentő nevű egzotikus gyümölcs

A kakiszilvát sokan csak importgyümölcsként ismerik, de némelyik faja és fajtája, elsősorban az ázsiai és az amerikai fajták, valamint a kettő keresztezései nálunk is teremnek.

A legzamatosabbak közé tartozik a Nikitas Gift, melynek 6 cm nagyságú gyümölcse teljesen éretten édes, puha és krémes. A fa 3 m magasra nő, és már a második évtől terem. Akár a mínusz 20 fokos hideget is átvészeli. Valamivel kisebb, lapos gyümölcse van az amerikai Meader fajtának.

A kakiszilva más néven datolyaszilva - Diospyros kaki - október elejétől érik. Legkésőbb az első fagy után szedjük le, és a még kemény gyümölcsöket az almával együtt hagyjuk a lakásban utóérni. Ezalatt eltűnik a sok fajtára jellemző fanyar íz.
A nagygyümölcsű fajták, mint pl. a Sharon gyümölcs, alig tartalmaznak tanint, viszont kevésbé téltűrőek.

A fa elültetésére csak tavasszal kerüljön sor, hogy elkerüljük a még érzékeny facsemeténél a hideg okozta károsodást. A jó gyümölcsfejlődés érdekében fontos szélvédett, napos helyet biztosítani a fa számára. 

Kapcsolódó cikk: Ami télen éli reneszánszát




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.április 24., hétfő / 21:57

Valamilyen -talán mediterrán- növény

2017.április 24., hétfő / 21:48

Egynyári balkon virág

2017.április 22., szombat / 18:56

Felkészülés a gyümölcsfák virágzás előtti védelmére

2017.április 22., szombat / 18:40

Gyümölcsfák virágzás utáni teendői


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia