szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mustár ha fehér

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 06.


Más néven angol mustár a keresztesvirágúak családjába tartozó, egyéves növény. Rokona a fekete mustár vagy francia mustár. Ennek magja a fehér mustárénál sokkal csípősebb.

 

A mustár ha fehér

A Földközi-tenger vidékétől Indiánig őshonos. Több ezer évvel ezelőtt is ismerték, amit bizonyítanak a sumér régészeti leletekben talált mustármagok. Hazánkban termesztik, de a természetben vadon is megtalálható. A világ számos táján ültetvényekben termesztik.

Gyökere karószerű, elágazó, szára kb. 50 cm magas, egyenes, apró szőrökkel fedett. Levelei szórt állásúak, egy-egy levél tenyérnyi nagyságú is lehet, mely tojásdad alakú. Virágzata a virágzás kezdetén sátorozó fürt, majd megnyúlva terméses fürtöt alkot, élénksárga színű, júliusban virágzik.
Termése becő, az alsó része vastagabb, szőrözött, a felső része lapos, csőszerű, a magok júliusban érnek, vízzel érintkezve elnyálkásodnak. Sértetlenül szagtalanok, őrölve jellegzetes mustárolaj-szagúak, csípős ízűek.

A hatóanyagot a növény érett, szárított magja adja, július-augusztusban gyűjtik.
Kémiai alkotórészek: proteinek, nyálka, szteroidok, glikozinolátok, olaj, zsír, illóolaj.
Hashajtó, vízhajtó, antibakteriális, vértisztító hatása van.

Alkalmazás: érelmeszesedés, emésztési panaszok, magas vérnyomás, epe, májbetegségek, reuma, anyagcserezavarok esetén használhatjuk. Naponta egyszer éhgyomorra egy csapot kávéskanálnyi magot szétrágás nélkül nyeljünk le,(a kúra 6-8 hétig tartson). A csuklást is megszünteti, ha egy kávéskanál magot 2 dl vízzel leforrázunk, és kortyonként megisszuk.

A fehér mustármagból készül az étkezési mustár, csípős ízét a mustárolajtól kapja. Ízét hosszú időn keresztül megtartja, mert a mustárolaj nem illó. Halak, kolbászok, húsok fűszere. Magját savanyú káposzta, uborka, paprika téli ízesítésére használják. Sokféle fűszerrel kombináljuk, (kapor, koriander, tárkony, szegfűszeg, stb.). 

Kapcsolódó cikk: UV-védelem paradicsomlével




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia