szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A Napkirály nyomában

Sulyok Timea, 2009. ápr. 07.


A képeken látható étkezőkben egy-egy hangsúlyos elem van csupán, amely szimbolikus jellegéből adódóan áttételesen a Napkirályra és korának művészetére emlékeztethet bennünket, így nem mehetünk el mellette, anélkül, hogy oda ne vonzaná a tekintetünket.

 

Mindkét étkező mai modern és letisztult stílusban lett kialakítva, az elmúlt korok pompája csak jelzésképpen van jelen a helyiségben. Mégis e kis motívumok segítségével ízelítőt kaphatunk a Napkirály udvarára jellemző előkelő pompából. Tegyünk egy képzeletbeli időutazást a 17-18. század Franciaországába!

 

A Napkirály név hallatán - mely XIV. Lajos francia királyt (1638-1715) jelöli - a teljesség igénye nélkül, néhány fő jellemző juthat eszünkbe. Például az, hogy ő volt az abszolút monarchia megtestesítője, híres mondása is ezt támasztja alá: Az állam én vagyok!


S a védjegyeként számon tartott és megbízásából épített versailles-i kastély, a barokk pompa szimbóluma. Nagyot fordult XIV. Lajos jóvoltából a világ ezzel a korábban csak poros kisfalunak nevezett Versailles településsel, hiszen a kastély megépülése után a politikai élet központja és a királyok lakhelye lett.


A rövidke történelmi kitekintő után térjünk vissza az étkezők kialakítására.

 

Az étkezőben a természetes színek és az egyszerű vonalvezetésű bútorok uralkodnak. Az ún. földszínek, bézs és a fehér árnyalatok által sugárzott harmónia jellemzi a helyiséget. Figyelemfelkeltőként mindkét esetben egy-egy szép kidolgozású tárgyon akadhat meg a szemünk.

 

Nem csupán dísztárgyakról van szó, hanem egyben használati eszközökről is: tükör és óra funkcióját is ellátják ezek a szemet gyönyörködtető, és a napsugarakat a helyiségbe csalogató darabok.
Szükség is van jótékony hatásukra, mert velük együtt lesz a helyiség mozgalmas és érdekes!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia